Автор Тема: Opel Meriva 1.7 CDTi 2007  (Прочитано 3206 пати)

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
Opel Meriva 1.7 CDTi 2007
« на: 06 Ноември 2019, 02:13:18 am »
Здраво живо другари. После подолго размислување и испробување на повеќе модели на автомобили конечно се одлучив за Мерива-А од 2007ма година со 1.7 дизел мотор. Увезена е од Италија а таму според кажувањата поминала 170.000км. За состојбата (добра) под хаубата разговарав со еден близок пријател-автомеханичар. За внатрешноста немам никакви замерки, целосно зачувана, фалат само гумени патосници и тоа е тоа :) Од опрема поседува: клима, серво, АБС, подеслив волан во насока горе-долу,
електрика на предни стакла, фабрички затемнети задни стакла и тоа би било тоа. Особено добар впечаток ми остави просторот под бакажникот а над резервната гума каде што има простор за некои ситници од опрема со што бакажникот би останал чист од такви груби работи. Моментално е на сервис, филтри, улје и ребрастиот каиш па потоа започнува приказната :Р. Би ги замолил форумџиите кои го поседуваат овој модел да споделат некои нивни досегашни искуства со овој автомобил, како позитивни така се разбира и негативни.  :D

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
Одг: Opel Meriva 1.7 CDTi 2007
« Одговори #1 на: 06 Ноември 2019, 08:13:13 am »
Добредојде на форумот, ако си нов  :), во здравје да те служи колата, да те служи много безгрижни километри, повози ја малку па ќе напишеш нешто повеќе, а може и цена на колата, сервисот каде и колку (ќе) те чини...
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6152
« Одговори #2 на: 06 Ноември 2019, 18:49:03 pm »
Здраво живо другари. После подолго размислување и испробување на повеќе модели на автомобили конечно се одлучив за Мерива-А од 2007ма година со 1.7 дизел мотор. Увезена е од Италија а таму според кажувањата поминала 170.000км. За состојбата (добра) под хаубата разговарав со еден близок пријател-автомеханичар. За внатрешноста немам никакви замерки, целосно зачувана, фалат само гумени патосници и тоа е тоа :) Од опрема поседува: клима, серво, АБС, подеслив волан во насока горе-долу,
електрика на предни стакла, фабрички затемнети задни стакла и тоа би било тоа. Особено добар впечаток ми остави просторот под бакажникот а над резервната гума каде што има простор за некои ситници од опрема со што бакажникот би останал чист од такви груби работи. Моментално е на сервис, филтри, улје и ребрастиот каиш па потоа започнува приказната :Р. Би ги замолил форумџиите кои го поседуваат овој модел да споделат некои нивни досегашни искуства со овој автомобил, како позитивни така се разбира и негативни.  :D

Со здравје да ја возиш.

Уште еден еретик, кој става гумени патосници.

:D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7833
  • Плинаш!!!
« Одговори #3 на: 06 Ноември 2019, 20:26:13 pm »
Одлично количе, просторно, удобно. Јас пред некое време земав мерива 1.6. Околу удобноста и возењето немам никакви замерки. Внатре буквално ништо не се слуша кога возиш, не штеделе на изолација, незнам како е со дизел моторот.
Маана на меривите е што имаат многу лоша инсталација односно каблите им се со тенка изолација па знае да се појави по некој глуп проблем. На пример кај мене не светеше сијаличката во гепек поради една жичка од инсталацијата која беше прецвикана.

Друг исто познат проблем е EPS (електричното серво) Кое пак ке кажам 90% од случаите е до инсталацијата а не до самото серво.

Накратко тоа е тоа.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 06 Ноември 2019, 22:00:05 pm »
Добредојде на форумот, ако си нов  :), во здравје да те служи колата, да те служи много безгрижни километри, повози ја малку па ќе напишеш нешто повеќе, а може и цена на колата, сервисот каде и колку (ќе) те чини...
Епа вака, сега ми јавија дека колата била готова и сервисот што опфати промена на улје, комплет сет ребраст и сите филтри кошта 13.000 денари. За вожњата што ја пружа за некој ден повеќе 😅

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 06 Ноември 2019, 22:05:27 pm »
Одлично количе, просторно, удобно. Јас пред некое време земав мерива 1.6. Околу удобноста и возењето немам никакви замерки. Внатре буквално ништо не се слуша кога возиш, не штеделе на изолација, незнам како е со дизел моторот.
Маана на меривите е што имаат многу лоша инсталација односно каблите им се со тенка изолација па знае да се појави по некој глуп проблем. На пример кај мене не светеше сијаличката во гепек поради една жичка од инсталацијата која беше прецвикана.

Друг исто познат проблем е EPS (електричното серво) Кое пак ке кажам 90% од случаите е до инсталацијата а не до самото серво.

Накратко тоа е тоа.

Битно "големите работи" се задоволителни 😊Фала за споделувањето на искуството 👍

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 06 Ноември 2019, 22:06:51 pm »

Со здравје да ја возиш.

Уште еден еретик, кој става гумени патосници.

:D
А па ни јас не ги сакам ама влажно време доаѓа, а гумените се многу полесни за одржување :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7 на: 06 Ноември 2019, 22:42:59 pm »
Епа вака, сега ми јавија дека колата била готова и сервисот што опфати промена на улје, комплет сет ребраст и сите филтри кошта 13.000 денари. За вожњата што ја пружа за некој ден повеќе
Каде го правеше сервисот? Некако многу евтино те фатило. Мене само каиши ролери и затегачи без водна пумпа ме фати рамно 10 000 ден. Е сеа мајсторов ми понуди 3 опции. Опција од 5000 денари, 8600 денари и 10 000 денари. За таа опција од 10 000 денари ми даде и гаранција од 60 000км. или 4 години.

+ Уље и сите филтри околу 3000 мислам дека ме фати.

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 06 Ноември 2019, 23:28:26 pm »
Епа вака, сега ми јавија дека колата била готова и сервисот што опфати промена на улје, комплет сет ребраст и сите филтри кошта 13.000 денари. За вожњата што ја пружа за некој ден повеќе
Каде го правеше сервисот? Некако многу евтино те фатило. Мене само каиши ролери и затегачи без водна пумпа ме фати рамно 10 000 ден. Е сеа мајсторов ми понуди 3 опции. Опција од 5000 денари, 8600 денари и 10 000 денари. За таа опција од 10 000 денари ми даде и гаранција од 60 000км. или 4 години.

+ Уље и сите филтри околу 3000 мислам дека ме фати.

Гаражата се наоѓа во Кисела вода после бензинската Гулф на самите семафори од лева страна. Работат после 5 бидејќи пред тоа работат во Авто Македонија.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #9 на: 07 Ноември 2019, 10:20:29 am »
Како се викаат?

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 07 Ноември 2019, 12:29:00 pm »
Како се викаат?

Ах, искрено не знам

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1728
« Одговори #11 на: 08 Ноември 2019, 01:01:08 am »
Сите увезени имаат 170 илјади поминато. Изглеа има некој закон у ЕУ до 170к км смееш да ја возиш колата. Дизелите особено се со 170ккм.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Ал.Ка.

• Почетник
  • *
« Одговори #12 на: 08 Ноември 2019, 01:09:48 am »
Сите увезени имаат 170 илјади поминато. Изглеа има некој закон у ЕУ до 170к км смееш да ја возиш колата. Дизелите особено се со 170ккм.

Друго нема што би можело да биде 😂

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 08 Ноември 2019, 07:36:32 am »

Е па за пет години поминаа 30.000km. Пред пет години сите беа со 140.000 :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.