Автор Тема: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm  (Прочитано 33652 пати)

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
Одг: Мислење за можен проблем со Alfa Romeo 147 1.9 JTDm
« Одговори #120 на: 14 Ноември 2019, 20:55:31 pm »
Тој мотор по фабричките бајковити спецификации троши 8 градска. Не гледам ништо чудно ако во реалност ти троши 10, сосема нормално е да е поголема потрошувачката од фабрички декларираната, освен кај одредена група возачи кои се фалат дека им троши 2-3 литра под фабрички декларираната.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #121 на: 14 Ноември 2019, 21:13:51 pm »
И пак ќе ти кажам дека со изминати 1.5км немаш реална просечна потрошувачка.
По наточувањето откако си тргнал од бензинската дали застана некаде?
Едно застанување на семафор, пешачки, се качува рапидно просечната.
Дали примети колку ти покажува откако тргна?

Пример кај мене, откако ќе тргнам по изминати 300 метри или колку беа се појавува цифрата, и обично е 8/9 литри, уште ако застанам веднаш потоа на семафор знае да отиде и над 10.
Со понатамошното возење почнува да се спушта, но многу лесно варира се додека не се направат повеќе км.

Изврти некој км плус, потоа гледај просечна.

ПС биди понежен во 1ва, 2ра, евентуално и 3та. Знам, ќејфот е голем, тешко е да се одолее ;D

Отсутен Војвода

• Почетник
  • *
  • Пораки: 45
« Одговори #122 на: 14 Ноември 2019, 23:06:26 pm »

Пример кај мене, откако ќе тргнам по изминати 300 метри или колку беа се појавува цифрата, и обично е 8/9 литри, уште ако застанам веднаш потоа на семафор знае да отиде и над 10.
Со понатамошното возење почнува да се спушта, но многу лесно варира се додека не се направат повеќе км.

ПС биди понежен во 1ва, 2ра, евентуално и 3та. Знам, ќејфот е голем, тешко е да се одолее ;D
Понежен здравје, 1ва на 1800-1900, втора слично, трета такоџе, ако има простор си ја возам во 4та на 1400-1500 вртежи, релативно домаќински си ја возам. :)  Во тие услови си троши онака океј. Проблемот е во место, многу го крева просекот на повисоко ниво.
Но еве најдиректен муабет, со колку пари, колку километри поминуваш ?
Баш зборев со роднинава сега со истата кола и мотор, он вели со 2000 дека поминува околу 450 километри, со 1000 денари 210-220, исто со гужви со се.
Ќе ја извозам 1000кава што ја ставив, ако не ми се допаднат резултатите ќе бараме решение по мајстори.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #123 на: 14 Ноември 2019, 23:35:20 pm »
Не верувај многу на луѓево кога кажуваат колку поминуваат со 1000ка. А и ти не мериш како што треба. Земи наполни ја до горе, извози 500-600км па повторно наполни ја и сподели овде.

Многу луѓе ќе ти кажат потрошувачка по борд, а на борд може да лажи и за 1-2 литри. Јас сум немал кола со точен борд, не велам дека не постои таква кола.

Затоа најмеродавно е полнење од капаче до капаче на поминати барем 500км, за помала да биде грешката.

Тоа што возиш на 2000 обртаи не значи дека секогаш тоа е поекономично. Гледам возач почетник си, со тек на време ќе научиш како треба да се вози штедливо. Следи и на борд моментална потрошувачка ако сакаш колку толку да бидиш поекономичен.

Крај краева на сите различно им е градска. Некој вози попладне кога нема гужва, некој вози во гужвите на сабајле и повеќе стои во место отколку што вози.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #124 на: 15 Ноември 2019, 00:29:37 am »

Понежен здравје, 1ва на 1800-1900, втора слично, трета такоџе, ако има простор си ја возам во 4та на 1400-1500 вртежи, релативно домаќински си ја возам. :)  Во тие услови си троши онака океј. Проблемот е во место, многу го крева просекот на повисоко ниво.
Но еве најдиректен муабет, со колку пари, колку километри поминуваш ?
Баш зборев со роднинава сега со истата кола и мотор, он вели со 2000 дека поминува околу 450 километри, со 1000 денари 210-220, исто со гужви со се.
Ќе ја извозам 1000кава што ја ставив, ако не ми се допаднат резултатите ќе бараме решение по мајстори.
Сам си кажуваш дека ти троши многу во место бидејки гледаш просечна потрошувачка на малку поминати км. Тоа и ти го објаснував до сега. Помини 300 км и просечната нема да варира/крева во место како што ја гледаш моментално по ресетирањето.

Извини ама попредкооперациски муабет од тоа колку км со 500 мкд или со 1000 мкд толку км, нема.

Тоа ти е како да ти кажам дека со фул резервоар поминувам 1274 км ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #125 на: 15 Ноември 2019, 07:55:13 am »
Кога те читам @Војвода ептен ме потсетуваш на мене кога ја земав 147, абе замарање што да ти кажам со непотребни работи. До ден денес му викам на Жаре, добро бе како не ме отера УПМ. Ќе ти помине :)

Најпрвин околу потрошувачка
Никогаш ама никогаш немој да правиш проценти/споредби на мали броеви. 1+1 = 2 или 100% зголемување. 100+1=101 или 1% зголемување. Сфаќаш, нели?
Колата ти е нова, има 150кс, уште не ти легнала, не ги гледај бројките. Уште поважно, не се споредувај со други коли. Мојата е 115кс, термостатот исто не ми е баш нај нај, троши зимно 8,5-9 возење во работно време и тоа одам накај 7:10 се враќам накај 15:40. Замисли периодот 8:30-9:00 и 16:30-17:00. На сопругата Јарисот е 1.4 дизел со 90кс и троши 7-7.5.  Муабети дека кола во град троши за време на идење/враќање од работа 5-6 е приказни за мали деца, освен ако не си праен у шупак па секој ден фаќаш зелен бран.

Друго, околу менувањето брзини. Не си играј играчки обидувајќи се да заштедиш 100 ден на гориво на 100км со тоа што ќе шалташ на ниски вртежи. Ќе си го ебеш ДМФ па после низ гз ќе ти искочат тие заштедени 1000 ден.

Трето, моментална потрошувачка. Најнепрецизно нешто, за да ме сфатиш на уздолница отпушти гас и ќе видиш 2л на 100 км. Колата си се стабилизира со потрошувачка кога нема непредвидливо додавање/одземање гас, односно држиш константна брзина.

Поздрави и претстави ја конечно.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #126 на: 15 Ноември 2019, 08:47:24 am »
Да не бидам погрешно сфатен, кога се зезав за брзините мислев на газење у стил најбрза кола имам од семафор до семафор ;D

Убав совет ти даде AllMightyMe

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #127 на: 15 Ноември 2019, 09:27:20 am »
@AllMightyMe убаво ти пиша, јас само да додадам....одење на работа сабајле 7:30 - 7:45 и враќање попладне 16:15-16:30, за мене значи потрошувачка од најмалку 8,5 до кај 9,5, проверено со две дизел коли (1,3 мјет со 75 кс и 1,5 дци со 106 кс).
Внимавај со обртаите, дизел (па и бензинец) не сака гњаважа и ниски обртаи и во таков случај имаш привидно мала потрошувачка ама правиш голема штета на моторот.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен vladimir_

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #128 на: 15 Ноември 2019, 09:42:34 am »
Еве ти војвода просечна потрошувачка на АР 150кс на 950км, 70%градска,30%отворено. Кога ја возам грсдска е домакински возена тек тук некој испади и претежно е возена после 20h пошто до 17h сум на работа.На отворено посебно на ѓавато или ротино - no mercy 
Кога би се возела и преку ден сигурно просечната би била поголема, со полн резервар немам мерено.
Иначе и јас имам другар со АР 140кс ми вели на борд нема покажано појке од 5.5л градска, 3.8-4л на отворено,јас тие бројки да ја туркам неможам да ги извам

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #129 на: 15 Ноември 2019, 09:52:12 am »
Еве ти војвода просечна потрошувачка на АР 150кс на 950км, 70%градска,30%отворено. Кога ја возам грсдска е домакински возена тек тук некој испади и претежно е возена после 20h пошто до 17h сум на работа.На отворено посебно на ѓавато или ротино - no mercy 
Кога би се возела и преку ден сигурно просечната би била поголема, со полн резервар немам мерено.
Иначе и јас имам другар со АР 140кс ми вели на борд нема покажано појке од 5.5л градска, 3.8-4л на отворено,јас тие бројки да ја туркам неможам да ги извам (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Шо пија другар ти?

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1138
« Одговори #130 на: 15 Ноември 2019, 09:57:49 am »
Иначе и јас имам другар со АР 140кс ми вели на борд нема покажано појке од 5.5л градска, 3.8-4л на отворено,јас тие бројки да ја туркам неможам да ги извам (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Шо пија другар ти?
Хаха можи му е нешто расипан бордо па толку малце кажва, јас него не му вервам тој мене и на сите ко мене ко ќе му кажам колку троши. Баш сега треба овие дена да се видиме имал некој чип од ибеј и бил мн задоволен па ми вика земија пробаја и баш ке видам колку му пиши

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #131 на: 15 Ноември 2019, 10:42:54 am »
Водам евиденција на полнење и потрошња на гориво со апликација.
Во последните 30 резервоари
avg ми е 6.9 л/100км
last ми е 6.2 л/100км
best ми е 5.1 л/100км
worst ми е 9.4 л/100км (зимска ланска)

Според моја проценка сум пишал дека 54% сум на отворено 46% сум во град.
Не сум репер јас за во град оти не ја возам никогаш во гужва. Најмногу ја користам низ град во зима и тоа на кратки релации. По 1-2км.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3999
« Одговори #132 на: 15 Ноември 2019, 12:23:04 pm »
@Vojvoda ти и се израдува на колава кога си ја купи или ја зема за да се жалиш? :) Бемлига, постара коала е тука и таму нема се да биде како што е ново. Вози си ја и уживај си. Со оглед дека бројките се блиску до фабричките ич да не му ја мислиш. Ако си очекувал некое чудо, врати се  и погледни ги фабричките бројки и ако си во ранг до 15% над пишаното на „којн“ си. И без 150 литри потрошено гориво не ја есапи вредноста за релевантна.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #133 на: 15 Ноември 2019, 13:52:11 pm »
На 30години луѓето вадат втора возачка, сврши работа полицаецот ако ги проверува и на 30 дали се почетници. Ама за месец чим си готов терај...

А замисли Војвода сега ко ќе паднат под нула температурите, дури да загреј тракторот ојдоа јабана 5 литри нафта. Градска 20 насто. х)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #134 на: 15 Ноември 2019, 14:58:22 pm »
Загревање само у место. Немој да ја возиш незагреана...  :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.