Автор Тема: Опел мерива А, искуства и мислење.  (Прочитано 10546 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7998
  • Плинаш!!!
Одг: Опел мерива А, искуства и мислење.
« Одговори #15 на: 07 Септември 2019, 19:24:17 pm »
Не дека сум скептик за дизелче туку го избегавам од друга причина, и од истата причина сум приморан да купувам понова кола во моментов.

Од 01.01.2020 година ке се воведат налепници за еко норми на возилата.
Во центар ке може да се оди со возило од еуро 5 па нагоре. Тоа ми е битно бидејки детево за некој ден почнува да оди во градинка во центар(позади градска болница) а приморан ке бидам барем наредниве 2години да го носам и да го зимам.

Со мерива дизел која е еуро 4 ако го донесат законот нема да можам да влагам во центар. Со бензинец мерива која е исто еуро 4 со плин автомацки станува еуро 5.

Можеби и ништо нема да биде од законот ама несмеам да ризикувам, морам да бидам спремен.

Еве една што сакам утре да идам да ја видам ако не е продадена

https://www.avtooglasi.com.mk/oglas/detali/36945-Opel-Meriva

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #16 на: 07 Септември 2019, 19:38:46 pm »
Му се јави ли? Има солидни коли кај Миро мада неверувам дека е таа километражата(види ја кожата кај рачката од менувачот). Поминувам од тамо кога сум на работа не сум ја видел колата затоа викам јави му се.
Што се однесува до законот многу со лоши очи односно од погрешен агол гледаме на ова. Зошто не погледнеш од аспект дека се возат еуро 4 кршеви(значи доодени коли) кои што димат и сето тоа твоето дете го дише. И детето на тој што ја вози го дише ама пустиот не размислува, не навлегувам дали и од кои причини. Тоа се фактите треба малце колективното да ни проработи мада неверувам дека тоа ќе се случи.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #17 на: 07 Септември 2019, 19:49:17 pm »
Не сум се јавил, од утре ке почнам да шетам по плацеви.

Замерката ти сосема на место ама до пред 4-5 месеци и пунтич ми беше скап за одржување а не па да размислував за поново возило. Претпоставувам има многу луѓе што биле во мојата ситуација до пред некое време и затоа се возат возила како што се возат. Кој несака понова кола, која помалку загадува и сите други бенифити кои се добиваат од неа.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #18 на: 07 Септември 2019, 20:20:27 pm »
Не е на одмет да предложите плацеви по скопјево каде што сметате дека носат добри возила.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #19 на: 08 Септември 2019, 10:46:53 am »
Nekade mi se vrtese nekoj plac kade davaat 6 meseci pismena garancija mislam Aerodrom deka bese.
Gledaj da e sto pozdrava kolata pa sega dali 1.4 dali 1.6 sto uleta toa. Ovaa na linkov ne izgleda losa neka neti mati pamet kozata 300 den e nova :)
Kilometrazata e cudna za plac ama sepak nosi na majstor.Ima nekolku dobri majstori za opel eden e Bojan pesho vo lisice i ima eden pred kamnik strelisteto dosta dobar majstor i odlicna aparatura ima malce e prepotenten treba da go fatis na fino ama ekspert e.
Mozes da nosis na proverka i vo GMC toa e pod olimpiski bazen isto dobar servis za opel malce solenki se ama kvalitetno rabotat.
Najdi kupi pa kje barame care posle za servisi.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #20 на: 08 Септември 2019, 11:10:36 am »
1.4 е Z14XEP мотор, и е еуро 4.

Вчера се вратив, свртев 3.200 километри, на отворено, со тој мотор.

Претежно ја возам колата градска, и ова патување беше прв пат да извозам толку многу километри за толку кратко време.

Мака нема моторот. На лимити од 130 максимум (јас не возев над ограничувања, испод возев) сосем доволен е.

Потрошња - 5.3 нагоре, 4.7 надоле. Е сеа, сркна малце и уље, ама очекував, пошто од day one троши уље, минимално. А плус, не ја изгасив во тие 1.600 километри нагоре и 1.600 километри надоле.

Не се замарај со мотори над 1.4. 1.6 е ептен тром за 105 КС (мада возен ми е во Астра Х), а 1.8 сигурно троши повеќе. Штом викаш за 95% градска ти е, не се мисли. 1.4 е доволен. Знае да биде тромав, ама како што кажа @KaZaN , ствар на навика е.

1.6 ако земеш, очекуваш да не биде тромав, ама е, така да, не се исплати во однос на 1.4.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #21 на: 08 Септември 2019, 14:39:54 pm »
Ауто Милано е плацот што дава гаранција, спроти крстот во Аеродром. Исто така Авто БУВ во Илинден носи солидни возила.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #22 на: 08 Септември 2019, 14:54:10 pm »
Плацевиве денес пола не работат. Видов прееска 1.6 убаво сочувана надвор и внатре со 204 000 км.

Имам едно прашање. Моторот вака на слух убаво работи но кога ке кренеш шипка за уље го менува звукот при работа и се слуша како да шушти. Дим нема никаков. Дали тоа значи дека моторот не е како што треба?

Ако се решам за таа посекако ке се носи мајстор ама ме интересира и ваше мислење.

Пред се гледам колата да е добра а дали ке биде 1.6 или 1.4 не ми е многу битно.

Еве ја http://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=3362950

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #23 на: 08 Септември 2019, 23:43:42 pm »
Ovoj e prekupec od ilinden mislam e deckoto a sorabotuva so eden Velesanec zaedno izgleda nosat koli. Porano i velesanecot i deckovo istite koli gi oglasuvaa.
E sega ako se nosi na majstor i e sve okej so autoto zimaj sto ima veze ako e prekupec.
Samo nemoj TEGET ziti se

Присутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 654
« Одговори #24 на: 09 Септември 2019, 02:34:49 am »
Ауто Милано е плацот што дава гаранција, спроти крстот во Аеродром. Исто така Авто БУВ во Илинден носи солидни возила.
Што гарантираат овие со оваа гаранција да не знаеш?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #25 на: 09 Септември 2019, 07:08:31 am »
Мотор и мењач

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #26 на: 09 Септември 2019, 07:21:01 am »
Колата не е воопшто скапа,не гледај км,битно е како е сочувана и одржавана,рачунај само царина е 750€+150€ тив,хомологација,превод,тоа ти е 900€+патни трошкови 400-500€ ,тоа ти е околу 1300/1400€ само давачки,е сеа тој треба да ја земал 1000€ за да има бар нешто ќар,а за 1000€ нема таква сигурна кола,кај нас се носи само најевтиното,уствари и ние тоа го бараме тоа и го добиваме...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #27 на: 09 Септември 2019, 09:12:56 am »

Ovoj e prekupec od ilinden mislam e deckoto a sorabotuva so eden Velesanec zaedno izgleda nosat koli. Porano i velesanecot i deckovo istite koli gi oglasuvaa.
E sega ako se nosi na majstor i e sve okej so autoto zimaj sto ima veze ako e prekupec.
Samo nemoj TEGET ziti se

Што има врска ако колата е добра дали е прекупец или не, 90% се прекупци.
И не е тегет, интересна боја има на сонце е темно сива со принеси на тегет а под сенка е тегет.

Што гарантираат овие со оваа гаранција да не знаеш?

Незнам

Колата не е воопшто скапа,не гледај км,битно е како е сочувана и одржавана,рачунај само царина е 750€+150€ тив,хомологација,превод,тоа ти е 900€+патни трошкови 400-500€ ,тоа ти е околу 1300/1400€ само давачки,е сеа тој треба да ја земал 1000€ за да има бар нешто ќар,а за 1000€ нема таква сигурна кола,кај нас се носи само најевтиното,уствари и ние тоа го бараме тоа и го добиваме...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Не гледам километри и онака на 90% од коливе не се реални. Битно ми е колата да е сочувана.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #28 на: 09 Септември 2019, 09:18:12 am »
Зошто се замараш за еуро 3 и еуро4? Тоа е жолта налепница. Не е црвена.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #29 на: 09 Септември 2019, 18:22:52 pm »
Само со зелена налепница ке смее во центар така да не сакам да ризикувам.