Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 161976 пати)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
Одг: Антифриз
« Одговори #270 на: 27 Октомври 2014, 16:36:33 pm »
не ни oчекувaв нештo пoпaметнo дa прoчитaм oд кaмиoнџијa ;)
Sega ako se vregame jas barem znam so mi treba.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен fichot

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #271 на: 29 Октомври 2014, 02:47:38 am »
Има во керфур,како мерач за ракија функционира :D

што пара е?

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #272 на: 29 Октомври 2014, 08:17:43 am »

значи, купувајте оригинални антифризи и немате гаје... не купувајте од зелен или бит пазар од тезга, за да уштедите 30-50 денари по литро... јас користам еден те исти антифриз последниве 10-тина и нешто години, без проблем... т.е. користам гликол цело време...

Онак, од каде гликол?

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #273 на: 06 Ноември 2014, 20:03:37 pm »
;D  Земав од Керфур такво мераче, 120 ден е патем, и таман да измерам тоа цревцето кратко у пм, а горе е широко не можам да го пикнам повеќе во резервоарчето(мал е отворот)... Ајде успеав некако да го протнам на косо и на вадење се откачи и цревцето потона у резервоарот... Налет... Едвај го извадив   :D Сеа најдов уште едно цревце и ги поврзав двете утре ќе измерам.
« Последно менување: 06 Ноември 2014, 20:19:31 pm Allexxander »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #274 на: 06 Ноември 2014, 21:22:43 pm »

значи, купувајте оригинални антифризи и немате гаје... не купувајте од зелен или бит пазар од тезга, за да уштедите 30-50 денари по литро... јас користам еден те исти антифриз последниве 10-тина и нешто години, без проблем... т.е. користам гликол цело време...

Онак, од каде гликол?

имам добавувач... солари местам, ти текнува? :) го зимам 3 евра литро во нај концентрирана состојба... мерач неможе да го измери колку е... оној на сончева светлина мери до -70 а ова ја преминува и неговата линија...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #275 на: 06 Ноември 2014, 22:23:29 pm »
Глупо прашање  ;D

Пиши ми колку треба за 4-5 литри, не е лошо да сменам на Фордаљката од стариот.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #276 на: 06 Ноември 2014, 22:40:43 pm »
ти пишав цена... ке проверам колку имам на залиха моментално, треба и јас да турам кај мене по возилата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #277 на: 06 Ноември 2014, 23:02:25 pm »
Турајте кочан зима иде  ;D .....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #278 на: 07 Ноември 2014, 06:58:30 am »

Онак, од каде гликол?

имам добавувач... солари местам, ти текнува? :) го зимам 3 евра литро во нај концентрирана состојба... мерач неможе да го измери колку е... оној на сончева светлина мери до -70 а ова ја преминува и неговата линија...

100% етилен гликол мрзне на -12 степени целзиуси.

70% раствор на етилен гликол + вода е односот кој најдобро го штити моторот од ниски температури (ако одите да живеете во родниот на Deni Yakutsk), а односот 50%-50% со вода е за во кола, затоа што тој има најдобар однос на заштита од ниски -35 и високи температури (врие на 115 степени отприлика), и најдобар вискозитет. 
За во солари, друг принцип е, пошто точка на вриење на 100% етилен гликолот е 197 степени целзиуси, вреди да се става концентриран.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #279 на: 07 Ноември 2014, 11:24:47 am »
јас сум имал дешавка со ПРЕТОВАРЕНА застава 128... само да го пишам товарот па ке ви стане јасно:

-закачена приколица, во приколицата гусан котел за дрва (околу 380 кила) гусан радијатор од 30 ребра, и околу 30 метри исечени на по 1 метро железни цевки. во гепек сите кутии со алат, т.е. 8 кутии, секоја тежи во просек по 25-30 кила, плус на задно седиште 3 панелни радијатори од по 1 метар, 2 хилти и една голема кутија со разно разни метални фитинзи и вентили. на предно седиште јас како возач и братот како совозач... по слободна проценка со се приколицата преку 1 тон товар, не рачунајки се себеси и братот. за таа застава тоа беше премногу, поготово кога трнавме нагоре на велешко брдо да се качуваме, во периодот кога втопатот опрема велес беше затворен, се идеше од кај ово сега што го поправаат, тогаш бесе двонасочен...

епилог:

стрелката за температура скоро секогаш беше во средина, што значи околу 90 степени. тогаш, го помина и црвеното поле, сврте скорз на десно.. по моја слободна проценка имаше преку 150 степени, но тоа што сакав да го посочам е дека разладниот систем НЕ ЗОВРЕ, т.е не прокува. имав гликол ставено, истиот овој што и сега го користам... плус типов што ми е добавувач воедно е добавувач и на нато возилата, кои му бараат ИСКЛУЧИВО 7 до 7,2 пх вредност да има, а тоа е комплетно неутрална течност, односно нити таложи материјали нити е киселина...

со секое разблажување со вода, ке се смени и пх вредноста, односно многу лесно може да отиде во киселина... нема играње со тоа, затоа што за брзо време во нај мала рака ке почне да тече семерингот на водната пумпа... велам во нај мала рака, зашто може и посериозни глупости да се десат. затоа јас и го турам во кола онаков каков што е, каков шт го зимам од кај него...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #280 на: 07 Ноември 2014, 11:37:37 am »
Етилен гликолот се меша со вода, не прави хемиска реакција, што значи ако не е pH неутрален, може само да се разблажи и повеќе да се доближи кон pH неутрален.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #281 на: 07 Ноември 2014, 14:29:34 pm »
Етилен гликолот се меша со вода, не прави хемиска реакција, што значи ако не е pH неутрален, може само да се разблажи и повеќе да се доближи кон pH неутрален.

ако го разредуваш со дестилирана вода да... ако го разредиш со чешмовача тогаш ДЕФИНИТИВНО ке отиде во киселина... ти гарантирам... не заборавај дека рабтам со елкетролити и имам направено илјадници испитувања во правец на киселост и база...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #282 на: 07 Ноември 2014, 14:32:34 pm »
Заеби чешмовача... тоа за бањање само...

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #283 на: 07 Ноември 2014, 23:36:54 pm »
Убаво објаснето и разјаснето http://www.nisotec.eu/sr-lat/antifriz  :) ....

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5834
« Одговори #284 на: 07 Ноември 2014, 23:43:03 pm »
Антифризот до - 27 некаде, да дотурам? Течност нема ич изгубено.