Автор Тема: Fiat Grande Punto 1.2 Dynamic  (Прочитано 18573 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8103
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Fiat Grande Punto 1.2 Dynamic
« Одговори #30 на: 19 Ноември 2011, 23:29:20 pm »
Денес мењав каиши и баш и за уље зборевме со мајсторот дали мора Селениа и како и повеќето други ми кажа дека треба да гледаш само стандардите да ги има потребни, оние што се - АЦЕА Б3,4, АПИ...
Нормално сепак да не забегаш со некое но наме уље и најмногу да пазиш на фалсификати кои кај нас ги има повќе од оригинали.
Јас моментално на Либрата имам ставено Тотал 9000, 5 w40 и ок е за сега по 3000км нема грам потрошено, пошто ова ми е прво мењање уље на мојата коола се двоумам дали да продолжам да користам Тотал...

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #31 на: 19 Ноември 2011, 23:49:45 pm »
Продолжи,само менувајсиго на 7-8к км
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #32 на: 20 Ноември 2011, 00:10:06 am »
Добро дојде шкорпион, имај убав престој тука на нашиов форум/портал.

Имаш убава кола, од средна мала класа... и да имаш безгрижни колометри... а само јас ке упатам еден протест до Фиат, до коа со 8в мотори...

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #33 на: 20 Ноември 2011, 02:03:08 am »
Nice Car!!! Уште мн километри да се извозат безгрижни :)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #34 на: 20 Ноември 2011, 03:42:19 am »
sega decki za losata strana od kolata, defektite:

1. samo sto ja kupiv kolata primetiv deka ima mnogu slab priem na radioto, odam nazad vo automobile i izleze deka antenata na krovot ne e povrzana so radioto(demek takva bila cela serija) ja smenija antenata i dosega e OK
2. posle 10.000km izgore sijalicka na saltablata kajsto e kopceto za ventilator - i toa smeneto
3. negde na 15.000km primetiz cuden zvuk pod haubata (grbenje na metal) posle malo ubeduvanje vo servisot prifatija da go smenat kompresorot za klima
4. pak pregore sijalicka i toa istata
5. pri motanje na vlanot se slusase grrrrrrr- promena na predni buferi na amortizeri na 20.000km demek od listovi i gjubre se ostetuvale ???
6. e sega od vreme na vreme mi javuva deka e pregorena predna desna pozicija, ke go cuknam farot i svetnuva. gi ispricav kontaktite so kontakt sprej pa sega za sega e ok

i za kraj najlosoto, posle edna godina me fati grad i cela hauba i krov se so sitni vladbnatinki a pred nekoj mesec nekoj idiot mi ja zakacil malku zadnata vrata. Ima mala vladbata linija.

toa ti e so soferite od SK.

Колку те кошташе промена на предни буфери на амортизери? Кај мене има звук кога е ладна, и кога вртам на воланот во место како некое мало „завивање“ - Зборуваме за истата работа или не?
I’m so mean, I make medicine sick

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #35 на: 20 Ноември 2011, 08:39:03 am »

1. samo sto ja kupiv kolata primetiv deka ima mnogu slab priem na radioto, odam nazad vo automobile i izleze deka antenata na krovot ne e povrzana so radioto(demek takva bila cela serija) ja smenija antenata i dosega e OK
2. posle 10.000km izgore sijalicka na saltablata kajsto e kopceto za ventilator - i toa smeneto
3. negde na 15.000km primetiz cuden zvuk pod haubata (grbenje na metal) posle malo ubeduvanje vo servisot prifatija da go smenat kompresorot za klima
5. pri motanje na vlanot se slusase grrrrrrr- promena na predni buferi na amortizeri na 20.000km demek od listovi i gjubre se ostetuvale ???
6. e sega od vreme na vreme mi javuva deka e pregorena predna desna pozicija, ke go cuknam farot i svetnuva. gi ispricav kontaktite so kontakt sprej pa sega za sega e ok

i za kraj najlosoto, posle edna godina me fati grad i cela hauba i krov se so sitni vladbnatinki a pred nekoj mesec nekoj idiot mi ja zakacil malku zadnata vrata. Ima mala vladbata linija.

toa ti e so soferite od SK.

Јас гледам само 2 проблеми - и двата решени во гарантен рок. Компресорот и буферите (веројатно горните лежишта на амортизерите). 4 е последица на лошо опраен 2, што пак не е квар, сијаличе е да го е*ам, 1 е гарант последица на италијанско фудбалско првенство, веројатно интер вс милан играле кога требало да се монтира антената (среќа моторот што не го склапале тогаш), за 6-ка, смени го сијаличето -проблем солвд. И за крај, и мене цела 166-ка ми е потепана од град, и задна врата сјебана (таква ја купив, ама не е фина гледка), тоа не се рачуна за дефект - тоа ти е персонализација на возилото :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 470
« Одговори #36 на: 20 Ноември 2011, 10:50:56 am »

Колку те кошташе промена на предни буфери на амортизери? Кај мене има звук кога е ладна, и кога вртам на воланот во место како некое мало „завивање“ - Зборуваме за истата работа или не?

se gore bese smeneto pod garancija, taka da neznam da ti kazam :(  Mislam deka zborime za isto, se javuvase zvuk koga motas vo mesto od kraj do kraj
Fiat Grande Punto & Fiat Stilo

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
« Одговори #37 на: 20 Ноември 2011, 10:59:29 am »
Zravo Carrier166, kako sto spomnav pogore se e smeneto vo garancija od tocka 1 do 5.

za sijaliceto vo farot go imam menuvano 3 pati i sekogas pravi problem istoto, spricnav kontakt sprej na kontaktot za pozicija pa ke vidam,se nadevam ke go resi problemot.

E sega mi tekna na nesto drugo. Se slusase bucenje na desnata strana na trkaloto, mislevme deka e lager pa nazad vo servis. Ja gledaa slusaa i na kraj svatija deka rakaveot bil iskriven ???
servis 500 eur.

se iznervirav i im rekov brkajte rabota, a sega pred nekoj den staviv zimski gumi i zvukot iscezna :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #38 на: 20 Ноември 2011, 11:13:52 am »
Zravo Carrier166, kako sto spomnav pogore se e smeneto vo garancija od tocka 1 do 5.

za sijaliceto vo farot go imam menuvano 3 pati i sekogas pravi problem istoto, spricnav kontakt sprej na kontaktot za pozicija pa ke vidam,se nadevam ke go resi problemot.

E sega mi tekna na nesto drugo. Se slusase bucenje na desnata strana na trkaloto, mislevme deka e lager pa nazad vo servis. Ja gledaa slusaa i na kraj svatija deka rakaveot bil iskriven ???
servis 500 eur.

se iznervirav i im rekov brkajte rabota, a sega pred nekoj den staviv zimski gumi i zvukot iscezna :)

Арно си им рекол :) За такви работи секогаш барај секонд опинион :) Јас имав среќа со моето прво бучење, на пунтото со 195/50/15 :) Мислев лагер дека е, арно ама, се погоди фиљан мајстор кај Тале, (тогаш мислам и уште беше на листа овластени сервиси) и ми вика гумите дека ми бучат. Ја викам „е? Гумите?“ он ми објасни дека при мали брзини имало разлика  (не ми текнува сега што беше, кој кога бучеше). Така да и ова не ти го есапам за дефект, пошто гуми често знаат така да прават :) Једини спас, почеста ротација предни назад и обратно.

BTW и ова не ти се есапи за дефект :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
« Одговори #39 на: 20 Ноември 2011, 14:02:22 pm »

servis 500 eur.

Арно си им рекол :) За такви работи секогаш барај секонд опинион :) Јас имав среќа со моето прво бучење, на пунтото со 195/50/15 :) Мислев лагер дека е, арно ама, се погоди фиљан мајстор кај Тале, (тогаш мислам и уште беше на листа овластени сервиси) и ми вика гумите дека ми бучат. Ја викам „е? Гумите?“ он ми објасни дека при мали брзини имало разлика  (не ми текнува сега што беше, кој кога бучеше). Така да и ова не ти го есапам за дефект, пошто гуми често знаат така да прават :) Једини спас, почеста ротација предни назад и обратно.

BTW и ова не ти се есапи за дефект :)

da ne ja urocam sega me slusa :) inaku vo fiat prvin me prasaa da ne sum gi menuval zadnit napred zosto mozelo poradi toa da bucelo ???  demek ne trebalo da se rotiraat gumite bidejki sekoja bila naviknata na razlicno opteretuvanje...

se posomnevav vo gumite koga napred staviv 2 novi Bridgestone B250 i zvukot ostana, a sega koga staviv Hankook zimski nema nisto.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
« Одговори #40 на: 29 Декември 2011, 20:21:15 pm »
Napraven servis na 34.400km

Smeneto:

1. Petronas Syntium 3000 5W 40 - 450 mkd x3L
2. Filter maslo MANN                        280mkd
3. Filter vozduh Filtron                     380mkd
4. Filter klima Hengst                       590mkd
5. Rabotan raka                               500mkd
                                         TOTAL: 3.100mkd

Cena za servis vo Automobile SK: 6.350mkd

Sledno sto treba da se zameni na 40.000km se svekici i predni plocki.

Predlog za kvalitetni plocki i kade da se najdat?

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
« Одговори #41 на: 11 Февруари 2012, 10:39:00 am »
Decki malce pomos. Puntoto go zemav so kozen pakt na volan i menuvac, se super no kozata na menuvacot se izliti i izlusti :(

Predlog dali moze da se pretapacira ili tesko?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #42 на: 11 Февруари 2012, 11:00:34 am »
Ако е само бојата на кожата, тогаш ќе поминеш и без тапацирање. Јас на стилото така поминав. Кај кенан, ми удри една боја, блиску до оригиналната, после тоа бојата падна благодарение на влажни марамчиња, се врати оргиниалнта, ама што е најбитно, местото кај што беше излупена оригиналната боја, си остана офарбано и не се познава ништо :) Ако е искината, тогаш претапацирање е лекот.

Отсутен Scorpion

• Јуниор
  • **
« Одговори #43 на: 11 Февруари 2012, 11:39:13 am »
ne e skinato nisto, tuku e izlupen gorniot sloj na kozata, ke ja sliknam denes pa ke vidis. Koj e Kenan?

Uste nesto, primetiv deka na podlaboka dupka se pojavuva nekoj zvuk na zadnata desna strana kako da udira nesto, kako da tropa.
Mi spomnaa deka puntovcite imale nekoja maana na zadnata osovina i se mestele nekoi piksni. Znae nekoj nesto za ova?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7783
  • Плинаш!!!
« Одговори #44 на: 11 Февруари 2012, 11:50:37 am »
Јас имав ваков проблем пред некоја година. Кога ке погодам некоја дупка се слушаше од задното десно тркало како да удира метал на метал. Отидов во сервис и ми го сменија вретеното и сека си е супер.