Автор Тема: Чип тјунинг  (Прочитано 110256 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
Одг: Чип тјунинг
« Одговори #120 на: 19 Јуни 2015, 01:20:58 am »
Sale, се разбирам многу повеќе од тебе во тјунинг особено во чиптјунинг, ама пак си ќутам за оваа тема... Сосема си во право ова што го збориш ама новиве бош мотороници се чудо...

Јас во ниеден мој пост не го оспорив твоето знаење, разбирање или познавање во тјунингот, односно чиптјунингот.
Јас само кажав како нормално работи една електроника и какви се последиците, односно резултатите со промена односно репрограмирање на истите.
Ти можеби знаеш многу повеќе за тјунинг, но незнам колку знаеш програмирање на еепроми,нивниот начин на работа и принципот на работа.
Сепак ако знаеш дека податоците се запишани во бинарен код, каде што секоја адреса си има своја единица или нула, тогаш незнам како нулата која е денеска запишана како нула, утре ке биде понула од денешнава нула. Нулата си е и денес и утре иста нула...
Звучи смешно, но реално. :)

Хинт, октанажа на горивото...

Тука не го спомнувам горивото, подмачкувањето односно маслото, температурата на воздухот итн итн, кои се параметри и те како важни и влијаат во огромна мера на работата на моторот, нели.
Зборувам чисто за електроника.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #121 на: 19 Јуни 2015, 15:07:46 pm »
I mene mi nema logika koga razmisluvam vo toj pravec, ama ocigledno ne e taka, odnosno selflearningot ima ofromna uloga tuka. Edno moe detalno objasnuvanje (predpostavka) bi go pobjasnilo ova.
Da receme deka chipot bu go zgolemil pritisokot od 0.9 na 1.2 bar, baranata smesa na gorivoto od 12.5 na 13.2, agoliot na palenje od 12 na 15 (pri 0.9bar) itn... no so pocetni vrednosti na self learning procesot od lambda 11.5 i agol na palenje od 6 stepeni. Periodot na ucenje na kompjuterot so pomos na senzorite gi brka gorenavedenite vrednosti vo period od 100-200km... razlikata vo smesata od 11.5 na 13.2 i razlikata vo palenjeto od 6 na 15 bi napravilo ogromna razlika, koja bi bilo mnogu pogolema nego li pred samoto cipuvanje.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #122 на: 19 Јуни 2015, 16:05:06 pm »
Eve kazi na koe ecu so koj hn I sn na koja adresa ima self learning mapa. Jas ne sum sretnal. Mada povise na dizeli sum gledal mapi I damosi mada toa e toa.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #123 на: 19 Јуни 2015, 16:07:53 pm »
Аха сакаш да кажеш дека всушност кога правиме тјунинг (добро не е за сите коли ист) коа го репрограмираат ЕКУ-то, му се задава некоја одредена вредност до која треба ДА дојде. ете смесата на горивото од 12,5 на 13,2. И сеа уствари му се задава вредноста а тоа постепено си иде додека не дојде до таа вредност и таму останува? Значи не прави бум наеднаш да дојде до таа вредност, туку со тек на извозени километри. Тоа претпоставувам би било од некојси безбедносни причини на моторот или што ти ја знам да не дојде до некое нагло менување на вредностите, смеса на гориво, притисок и што и таму друго да се тјунира.

Уствари тоа не би било селф лрнинг, туку некое постепено одење до посакуваните вредности (тјунингот од 300 на 320кс да речеме).

Ако убаво разбрав, како што напишав, ми е прилично логично за денешните коли и нивните современи ЕЦУ-а.

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637
« Одговори #124 на: 19 Јуни 2015, 16:14:25 pm »
Eve kazi na koe ecu so koj hn I sn na koja adresa ima self learning mapa. Jas ne sum sretnal. Mada povise na dizeli sum gledal mapi I damosi mada toa e toa.

Прашај го класнио за неговио голф кога беше на мерење со и без рејс чипот (не можам да го најдам неговиот пост од дајно денот), ецу-то е така направено да моторот ваде 150 коња и според тоа да прилагодува параметрите за заштита...

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #125 на: 19 Јуни 2015, 16:38:15 pm »
Аха сакаш да кажеш дека всушност кога правиме тјунинг (добро не е за сите коли ист) коа го репрограмираат ЕКУ-то, му се задава некоја одредена вредност до која треба ДА дојде. ете смесата на горивото од 12,5 на 13,2. И сеа уствари му се задава вредноста а тоа постепено си иде додека не дојде до таа вредност и таму останува? Значи не прави бум наеднаш да дојде до таа вредност, туку со тек на извозени километри. Тоа претпоставувам би било од некојси безбедносни причини на моторот или што ти ја знам да не дојде до некое нагло менување на вредностите, смеса на гориво, притисок и што и таму друго да се тјунира.

Уствари тоа не би било селф лрнинг, туку некое постепено одење до посакуваните вредности (тјунингот од 300 на 320кс да речеме).

Ако убаво разбрав, како што напишав, ми е прилично логично за денешните коли и нивните современи ЕЦУ-а.
Jaс така го разбирам ова "учење" на компјутерите... бидејќи и на ист начин ги учи и грешките (постепено пробува да ја исправи работата, те. ја брка бараната вредност, па ако не бива, тогаш јавува грешка). Некој погоре спомна демек, ако го исклучам од акумулатор, ќе ја ЗАБОРАВЕЛ мапата и ќе требало пак да ја учи, што апсолутно не е точно, туку ја памти последната (најдобра) зададена мапа.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #126 на: 19 Јуни 2015, 16:42:24 pm »
Немам видено мапа од овие најновиве компјутери на VW... Сеуште е тоа научна фантастика за мене да си играм тоа, особено што бензинашиве со директно убризгување имаат и по 3-4 (различни) прскања во циклус, варијабилни брегасти, кујзнае колку knock сензори...

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #127 на: 19 Јуни 2015, 16:46:55 pm »
А од било кое ецу имаш видено таква мапа?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #128 на: 19 Јуни 2015, 22:20:33 pm »
@marmalad

Џем, имам едно прашање, кога веќе го спомна тјунингот и твоето искуство околу тоа.
Дали ги тјунираш колите со оваков софтвер?

Софтвер кај кој се менуваат одредени параметри во адресите на мапата, поточно вистинско тјунирање?

Или пак користиш некој софтвери од оваков тип?

На кој што преку лаптоп во момент на возење ги менуваш параметрите, односно гориво, притисок на пумпа итн итн да не набројувам?

Да не спомнувам дека имам до сега видено неколку ствари кои се нарекуваат компјутери за тјунирани коли, а не личат ни приближно колку тетрис.

Она второно е играчка за мали деца.
Ако си стварно навлезен во хекса фајловите, секоја чест. Тоа е уметност, тоа е знаење, тоа е моќ, секоја чест  и ти симнувам капа.

Ако тјунираш со вториот, повторно секоја чест. Бидејќи и тоа да го правиш треба да имаш повторно познавање што и како да правиш, но далеку е од тјунирање :)

Јас сум нуб во тоа, околу комјутерите, но се уште ми е чудно да тие компјутери се разликуваат од овие обичните.

И интересно е како на трки, кога во бокс има потреба за промена на мапа на тркачкиве коли, мапата после вчитување одма е спремна, а не е после х извозени километри.
Можда користат различни електронски контролни уреди.

Сепак треба да се обратиме на некои експерти, да испратиме мејл до некоја озбилна тјунинг куќа, и да видиме каков одговор ке добиеме.

Еве имате искуство, кажете за која кола да побараме, за која кола конкретно имате сознанија дека и требаат х километри. А јас ке пишам мејл и ке поставам прашање и ке побарам детално образложение.
Само дајте ми конкретна кола која мислите да ја пишеме.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #129 на: 19 Јуни 2015, 22:35:05 pm »
Интересна тема за муабет е ова.
Мислам дека би било фер да ја олабавиме темава а да се отвори една нова и да бидат префрлени овие разговори таму, па да си напраиме човечки муабет, прашаме и разбереме и дознаеме сите ние што не интересира ова.

Да ја најдеме логиката зашто би можело да дојде до ваква појава, дали може да биде вистина или не. Не се разбирам ама ич од тјунирањево јас, се обидов да си најдам „оправдување“ во мојата глава зашто би можело да дојде до ваква појава. Би било интересно да прашаме, да читнеме и да вииме дали и зашто некои работи се случуваат, мислам дека ке им користи на доста луѓе, затоа што сите сакаме чипче :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #130 на: 19 Јуни 2015, 22:38:04 pm »
Да, и јас сакав да замолам некој од модераторите да излиста неколку листа наназад и да ја опуштиме темава, а целава прикаска да се смести некаде, на крај краева во нова тема???

ping @zeroSignal , @Banzai, @velestrumf , @Simo - Carrier159 @ostanatite :D :D :D

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #131 на: 20 Јуни 2015, 00:28:06 am »
Sale ako ubavo me pratese  igde ne spomnav deka tjuniram koli so novi mapi, deka sum navlezen u tie fajlovi itn!!! Dadov primer i predpostavka sto bi mozelo da se desava so novite kompjuteri... za postarite kompjuteri so eprom, mapata e konkretbo zadadena vo tabela, a vo delot na selflearning lambdata igra golema uloga vo koeficientot na diznite.
E sega malku za posledniot pasos za trkackite kompjuteri... Tamu mozam konkretno se detalno da ti ogovoram i doobjasnam ako treba. Kaj niv nema samoucenje i takvi zaebancii, mapata momentalno se vcituva za del od sekunda, i puna gas!

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #132 на: 20 Јуни 2015, 08:42:54 am »
@marmalad

Џем, имам едно прашање, кога веќе го спомна тјунингот и твоето искуство околу тоа.
Дали ги тјунираш колите со оваков софтвер?

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Софтвер кај кој се менуваат одредени параметри во адресите на мапата, поточно вистинско тјунирање?

Или пак користиш некој софтвери од оваков тип?

На кој што преку лаптоп во момент на возење ги менуваш параметрите, односно гориво, притисок на пумпа итн итн да не набројувам?

Да не спомнувам дека имам до сега видено неколку ствари кои се нарекуваат компјутери за тјунирани коли, а не личат ни приближно колку тетрис.

Ако си стварно навлезен во хекса фајловите, секоја чест. Тоа е уметност, тоа е знаење, тоа е моќ, секоја чест  и ти симнувам капа.

Ако тјунираш со вториот, повторно секоја чест. Бидејќи и тоа да го правиш треба да имаш повторно познавање што и како да правиш, но далеку е од тјунирање :)

Јас сум нуб во тоа, околу комјутерите, но се уште ми е чудно да тие компјутери се разликуваат од овие обичните.

И интересно е како на трки, кога во бокс има потреба за промена на мапа на тркачкиве коли, мапата после вчитување одма е спремна, а не е после х извозени километри.
Можда користат различни електронски контролни уреди.

Сепак треба да се обратиме на некои експерти, да испратиме мејл до некоја озбилна тјунинг куќа, и да видиме каков одговор ке добиеме.

Еве имате искуство, кажете за која кола да побараме, за која кола конкретно имате сознанија дека и требаат х километри. А јас ке пишам мејл и ке поставам прашање и ке побарам детално образложение.
Само дајте ми конкретна кола која мислите да ја пишеме.
Jas koristam winols. pocnav so ecm titanium vidov po forumi deka e igracka pa pocnaa glavobolkite so winols baranje mapi svicovi damosi itn.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #133 на: 20 Јуни 2015, 14:01:58 pm »
Gi imam site programi. Toa titaniumot e nesaglam, ne mi prai keif. Ke go probam winols na poseriozno posle muabetive :)

Отсутен Maks

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 253
    • RACE CHIP
« Одговори #134 на: 22 Јуни 2015, 14:47:29 pm »
@marmalad

koe e imeto na vtoriov softver,toj e dobar za testiranje.
Штета што не сум се родил 30 години порано.
Сакам коли од железо не од пластика,пластични имав пред пубертет.  

FrontWD Sucks!!!