Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1482170 пати)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6810 на: 26 Ноември 2017, 12:26:45 pm »
Videte si i na http://egumi.mk/mk/

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 134
  • Noob
« Одговори #6811 на: 26 Ноември 2017, 14:11:23 pm »
Јас сум на мисла за ставање зимски гуми(за кои гуми е мислата, не за дали треба) неделава се утепав од читање тестови, па бев по овие што продаваат гуми да ги споредам у живо и на крај ми текна дека ништо неразбирам за гуми и џабе се шетам и пипкам гуми. Плус тие у салоните лажови невидени, продаваат прикаски за поефтините гуми некажуваат што е разликата, најбитно која премиум бренд праи гуми у истата фабрика...
Затоа на крај решив да си прашам тука некој ке се најде со искуство со 225/50 Р17 валда.

Разгледував повеќе брендоови и незнам дали се исплати да земам некој премиум бренд зимски зашто невозам агресивно и тие разлики у кочење/управување незнам дали би ги приметил. Денес ако беше последен ден за купувањее гуми би купил Hankook i-cept evo2, некако ми се видоа најдобри за парите.
Генерал тајр може не сум у право ама прво нешто што ти го кажуваат за гумата е дека континентал ги праел одма имам сомничав поглед,
Нокиан ми се видоа многу картонски некако и брзо се трошат според интернетот, ама на тестови се добри у зимски услови.
Континентал незнам дали се исплати разликата од ханкок до континентал, можам да возам 5км/х поспоро и да заштедам ~9-10 илјади ми изглеа како добра понуда тоа :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6812 на: 26 Ноември 2017, 14:16:19 pm »
Ханкоок ти се сосема солиден избор.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6813 на: 26 Ноември 2017, 14:21:25 pm »
Јас сум на мисла за ставање зимски гуми(за кои гуми е мислата, не за дали треба) неделава се утепав од читање тестови, па бев по овие што продаваат гуми да ги споредам у живо и на крај ми текна дека ништо неразбирам за гуми и џабе се шетам и пипкам гуми. Плус тие у салоните лажови невидени, продаваат прикаски за поефтините гуми некажуваат што е разликата, најбитно која премиум бренд праи гуми у истата фабрика...
Затоа на крај решив да си прашам тука некој ке се најде со искуство со 225/50 Р17 валда.

Разгледував повеќе брендоови и незнам дали се исплати да земам некој премиум бренд зимски зашто невозам агресивно и тие разлики у кочење/управување незнам дали би ги приметил. Денес ако беше последен ден за купувањее гуми би купил Hankook i-cept evo2, некако ми се видоа најдобри за парите.
Генерал тајр може не сум у право ама прво нешто што ти го кажуваат за гумата е дека континентал ги праел одма имам сомничав поглед,
Нокиан ми се видоа многу картонски некако и брзо се трошат според интернетот, ама на тестови се добри у зимски услови.
Континентал незнам дали се исплати разликата од ханкок до континентал, можам да возам 5км/х поспоро и да заштедам ~9-10 илјади ми изглеа како добра понуда тоа :D
Еве ти 50 гуми рангирани:
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-50-Winter-Tyre-Shoot-Out.htm

А еве ти уште еден тест каде имаш подетално разглобување: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-50-Winter-Tyre-Shoot-Out.htm

Континенталот се најдобар компромис на перформанси,
Барумот се меѓу најисплатливите,
Бриџстоунот се за автопати најтивки и одлични за дожд.
БФ Гудрич се за најтешки снегови и ептен лоши услови, ама послаби за автопат и суво.

Разгледај си ги тестовиве и види пронајди се што највеќе ти одговара за твојот тип на возење.
Зависи што цени ќе најдеш.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Noob
« Одговори #6814 на: 26 Ноември 2017, 14:36:13 pm »
@Deni  Вториот линк е ист, валда мислиш на ова: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm, како 20те најдобри од тие 50 се стаени на потешки тестови.

Она што не ме бендисува кај тестови е тоа што условите ке влијаат на резултатите, ако температурата се симне за 10 степени ке имаш други резултати гарант. А у реален случај кај нас барем, сега возиме возиме на +6-7 степени преку ден, а некое сабајле у Јануари ке возиме на -15 ни треба друг тест (немам доказ дека 15ина степени менуваат нешто, ама неможе да е исто, освен ако е исто..)
И како дојдоа Ханкок, Пирели и Фајрстоун како најлошите 3 тука не ми е јасно.

Овие Барум кај да најдам у Скопје ? Не сум ги сретнал до сеа...

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6815 на: 26 Ноември 2017, 14:43:32 pm »

Мој совет е да си земеш ханкок. Континеталот е подобра гума, ама не е толку голема разликата како што вели цената.

А еве ти уште еден тест каде имаш подетално разглобување: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-50-Winter-Tyre-Shoot-Out.htm

Немаат врска тестовите. Јас порано се замарав и ги читав а толку има варијации од еден тест до друг тест. На еден тест победник нокиан, на друг нокиан на последно место, на трет ставиле некоја средна класа на гума да биде победник, на четврти нокианот на средина. Убаво си пиша некој член скоро, што вози на една кола нокиан а на друга мишелин зимски. Дека ние немаме зими за нокиан, се знае каде се вози нокиан, семперит, гиславед, вредештајн... Исто и за Униројал кога ќе видам дека некој купил а гумата си е стриктно за мокра подлога а кај нас преко 300 дена у година пука сонце и сув асфалт. 
« Последно менување: 26 Ноември 2017, 14:53:52 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6816 на: 26 Ноември 2017, 15:13:02 pm »
@Deni  Вториот линк е ист, валда мислиш на ова: http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2017-Auto-Bild-Winter-Tyre-Test.htm, како 20те најдобри од тие 50 се стаени на потешки тестови.

Она што не ме бендисува кај тестови е тоа што условите ке влијаат на резултатите, ако температурата се симне за 10 степени ке имаш други резултати гарант. А у реален случај кај нас барем, сега возиме возиме на +6-7 степени преку ден, а некое сабајле у Јануари ке возиме на -15 ни треба друг тест (немам доказ дека 15ина степени менуваат нешто, ама неможе да е исто, освен ако е исто..)
И како дојдоа Ханкок, Пирели и Фајрстоун како најлошите 3 тука не ми е јасно.

Овие Барум кај да најдам у Скопје ? Не сум ги сретнал до сеа...
Да, да баш на тој мислев. Тука убаво се гледа зошто на различни тестови различни резултати се добиваат. Некои се поснежни гуми, некои по за мокро, некои по за сува а ладно, некој за тишина. И затоа може да се согледа разликата и да се избере.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6817 на: 26 Ноември 2017, 16:41:14 pm »
Nexen-че пријател, кај тестот на Дени добро се држат, а плус и јас ги имам :) Ханкокот ги ставив на бмв то, супер се, на тестот од Дени не котираат добро

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #6818 на: 26 Ноември 2017, 17:31:50 pm »
@duffymkd
Vozis skapa dimezija na guma 225/50/17, istata ja koristam i jas na edna od kolite. Kao ne bila bas standardna i cepaat na cena, site brendovi.
Na primer, letnite (Continental Premium contact 6) se poskapi za 2000 denari po guma vo odnos na 225/45/17.
Jas nemozev da se uklopam vo druga 17ka, od toa sto sakav da zemam, i si se oprciv.

Prvo vidi dali mozes da najdes malce razlicna dimenzija a da e vo ramkite na dozvolenoto.
Toa moze da simne dosta od cenata.
Uste eden glas za odnos cena/kvalitet za Hankook.
Na testovi dobro se drzat i novite Sava eskimo HP2, Kleber Krisalp HP3.

Отсутен duffymkd

• Јуниор
  • **
  • Noob
« Одговори #6819 на: 26 Ноември 2017, 18:17:03 pm »
@M3V8  Абе јас имав таков план ама на сообраќајната ми пишува дозволени бандажи/гуми или 225/50 или 245/45 со 17ки бандажи, е сеа незнам дали ова значи несмеам други димензии или значи ова е препорачано...

За Нексен читам добри коментари цело време ама све некако не им верувам, малце со предрасуди сум таму мислам дека сите ги фалат ради цената и не се објективни критиките...Ама све повеќе се премислувам зашто гледам и на тестови котираат добро. А кој се за Нексен у Македонија ? У овие поголемиве мотоцентар/олимпико/стоп-го мислам ги нема...

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #6820 на: 26 Ноември 2017, 22:15:03 pm »
Proveri za tvojata kola koja e standardna dimenzija. Dali sega vozis standardna dimenzija, koja kola?
Nesto upatstvo od kolata imas?
Ako ne menuvas bandas, tnka rabota slabi se opciite.
A vidi moze za zimski gumi ke nacekas dobra cena za 225/50/17.

245/45 17ki e premnogu siroka guma za zimski uslovi, za zimska mozes da odes edna sirina podolu podobro ke drzi na sneg/led.
Eve ovde imas kalkulator do koja mera e prifatlivo odstapuvanjeto, mozebi ima nekoj podobra alatka od ovaa na olimpiko.

http://www.olimpiko.com.mk/

Nexen ima eden kup nagradi za best design ima modeli strasno dobro izgledaat :), ama kolku e dobra nesum probal...izgleda ima po nekoj model sto ja opravduva cenata. Ama gledam na skoro site testovi od red dosta brzo se trosat (duplo poveke od michelin). Na dolga/krata staza treba da vidis sto ti odgovara.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6821 на: 26 Ноември 2017, 22:42:12 pm »
Nexen на последниот тест се број еден по износеност, губат поени поради поголем отпор при тркалање, на другите дисциплини котираат подобро од дупло по скапи гуми. 225/50/17 ми се летните и е одлична димензија, сум возел 225/45/17 и е ниска за лошиве патишта, но е најевтина 17ка.

Sent from my iPhone X using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6822 на: 26 Ноември 2017, 22:47:05 pm »

Многу пре-нај-прекрасно размислуваш. Ако си дефанзивен возач ретко ќе се случи нешто да те изненади па да ти треба разликата меѓу премиум и мидрејнџ гума. Ханкукот кој што си го гледал е прекрасна гума за парите. Земај ги и уживај

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #6823 на: 26 Ноември 2017, 22:56:21 pm »
Bez  razlika dali vozis agresivno ili penzionesrki, i pri 60km na saat ako treba naglo da zakocis nema vrska kolku agresivno si vozel pred toa.
Od losa do dobra guma ke zastanes +/_5 metra podocna ili porano.

Ama ne znaci deka so podobra guma pak nema da se ucukas, zavisno od situacija.
Samo ke imas pogolema rezerva.

Se naoga guma po sredna cena so performanci dosta bliski do najdobrite. Tuka so dosta analizi moze da se kari odlicna guma po dobra cena.
Ama najevtinata guma da ima priblizno isto performani so najdobrata toa mnogu retko.

Taka da, tuka sekoj sam treba da si presece sto ke kupi i vozi.
Nikoj posle da ne mu e kriv.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6824 на: 26 Ноември 2017, 23:10:20 pm »
Bez  razlika dali vozis agresivno ili penzionesrki, i pri 60km na saat ako treba naglo da zakocis nema vrska kolku agresivno si vozel pred toa.

Нема бре да возиш 60 на саат по снег и мраз. Ќе возиш само кај што има услови да не кочиш нагло. Ако треба да кочиш нагло ќе возиш 20км/ч