Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297189 пати)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #165 на: 06 Октомври 2011, 11:34:10 am »
Не знам за другите, ама за Сава Ескимо од мое лично искуство одговорно тврдам дека е одлична зимска гума и дека никако нема да згрешиш ако ги купиш. Всушност мислам дека е подобра од Мишелин Алпин ХП. Имам пишано за овие два модели поконкретно во првите страници од темава.

Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11734
  • Архитект
« Одговори #166 на: 06 Октомври 2011, 11:40:05 am »
Зависи како и каде е чувана ...

Апсолутно точно. Ако е чувана на темно место и горе - доле изолирано од превисоки и прениски темп, не би требало да има гаље. А најдобро можиш да остиш на вулканизер. Ако не е добро чувана, гума која не видела бандаж, се деформира повеќе од гума која видела притисок.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #167 на: 06 Октомври 2011, 11:52:07 am »
Битно е и како е поставена! Гума без бандаж треба да биде поставена хоризонтално и на секои 3 месеци да се ротира за 90 степени понагазната површина..

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20625
« Одговори #168 на: 06 Октомври 2011, 12:03:12 pm »
Битно е и како е поставена! Гума без бандаж треба да биде поставена хоризонтално и на секои 3 месеци да се ротира за 90 степени понагазната површина..

Ја имам разбрано дека е обратно... Односно, ако е БЕЗ бандаж, да е вертикално поставена (како што ги чуваат во магацини и продажни салони), а ако е СО бандаж, да е хоризонтално поставена, т.е. легната.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #169 на: 06 Октомври 2011, 12:05:08 pm »
Да веле! Тоа сакав да кажам, само изгледа несоницата ми ја поматила мислата во умот. Гума без бандаж стои вертикално! Гума со бандаж лежи хоризонтално.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #170 на: 06 Октомври 2011, 12:06:18 pm »

Ја имам разбрано дека е обратно... Односно, ако е БЕЗ бандаж, да е вертикално поставена (како што ги чуваат во магацини и продажни салони), а ако е СО бандаж, да е хоризонтално поставена, т.е. легната.

takoj, jas imam edni na bandaz edni bez i taka cat pat koga ke mi pritekne si gi vrtam :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #171 на: 06 Октомври 2011, 13:55:42 pm »
Што е битно како лежи гумата? Гумата е предвидена да стои вертикално во принцип. А ако не е ставена на кола, нема тежина и оптеретување зошто не би требала да стои вертикално?

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #172 на: 06 Октомври 2011, 13:59:08 pm »
Површината е многу мала тогаш, на таа тежина - притисокот на тоа место е најголем, а со тоа и можноста од деформација - затоа треба повремено да се репозиционира. P=F/S ; F=G

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20625
« Одговори #173 на: 06 Октомври 2011, 14:05:58 pm »
Што е битно како лежи гумата? Гумата е предвидена да стои вертикално во принцип. А ако не е ставена на кола, нема тежина и оптеретување зошто не би требала да стои вертикално?

Финтата е дали е со бандаж или не :)

Ако нема бандаж, се чува вертикално, ако има бандаж, се чува хоризонтално :) Претпоставувам дека е чисто поради тежината и распределувањето на истата, за да се избегне деформирање.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #174 на: 06 Октомври 2011, 14:06:17 pm »

Bitno e. Neznam zosto ama taka e. Koga ne e na bandaz najverojatno ako ne ja rotiras moze ke splasne.
a ako e na bandaz horizontala legnata, edni vrz drugi kako sakas

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #175 на: 06 Октомври 2011, 14:07:50 pm »
Не смее една врз друга ни со бандаж кога се хоризонтални!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #176 на: 06 Октомври 2011, 14:09:24 pm »
Правилно чување на гума е на бандаж закачена секоја посебно на ѕидот од гаражата .

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3802
  • Боинг 747
« Одговори #177 на: 06 Октомври 2011, 14:25:33 pm »
Научете веќе еднаш хахахахахаах

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #178 на: 06 Октомври 2011, 14:30:40 pm »
more nek si e** m*** ke izleze poise od sebe so se cuvam gumive :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
« Одговори #179 на: 06 Октомври 2011, 14:47:27 pm »
Глеам и по продавнициве, магациниве и складиштана баш така ги чуваат гумите :) Кој им стојат и по неколку години...Сигурно на секој 4 недели ги ротираат и им ја менуваат местоположбата итн :) А бе нели почнала да се криви, мочај и се...Ако и ставаш тежина а нема бандаш, тоа е...Ако е на кола и ако колата не ја возиш, односно ако седи у место поише од пола година, пак мочај и се итн...
Него кога ке се купува да се гледа колку е стара...Не ради нешто друго, него колку време била смачкана заради небрежност на магационерите односно персконалот кој работи во магацинот или продажниот салон..
Тоа е она...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.