Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1666136 пати)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: Re: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3465 на: 12 Декември 2013, 13:15:52 pm »
Вика тоа е мана на Сава гумите, после 4та година, иако не се возени, самите си се шират во спојот со бандажот и се одлепуваат.

Ја веке 7-ма година ги терам задните сава гуми, па не се случило до сега да се одлепат од бандаж.

И јас ги возев назад и немаше мака. Ги ставив напред пред 2 недели и во два дена двете откажаа.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3466 на: 12 Декември 2013, 13:28:32 pm »
И мене ми откажаа предните пред 3 години ама по наша вина, подолго време ја возевме со неисправни јабучици и спони, доби малку нагиб и за неполни 2 месеци ги излижа скрос. Потоа џабе беше што сменивме и јабучици и спони, веке беа излижани комплет, сликови :D
После нив, напред ставивме трајал зимски и уште ги возиме, го*но од гума, савата 100 пати е подобра.

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #3467 на: 12 Декември 2013, 13:50:10 pm »
Во два дена по ред, прво едната па другата гума, едноставно си се одлепија од бандажот. Втората се одлепи на тргнување од бензинска. Денес одам на вулканизер, му викам едноставно се издишаа и се одвоија од бандажот, и одма ми вика, Сава ти се? - ДА!. Вика тоа е мана на Сава гумите, после 4та година, иако не се возени, самите си се шират во спојот со бандажот и се одлепуваат. Ми рече под итно да ги сменам, додека не ми издишале на кривина.

Ursa,
Ќе може ли малце историја да чуеме за гумите. Кога се произведени, колку се возени и како, кога се возени, како се складирани?
Многу ми е смешна генерализацијава за гумиве. Сава не чинеле се одделувале од бандаж после 4та сезона. Нокиан не ги бива  партал се правеле.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #3468 на: 12 Декември 2013, 14:01:00 pm »
Историја не знам, ги наследив кога ја купив колата. Можно е да се постари од 5 години,иако шарата е прилично длабока,веројатно само зимно време се возени.

Јас не ги ругам Сава, веројатно нивната работа одлично си ја вршеле. Ме заинтригира моментот што одма штом кажав што се случи со гумата,вулканизерот погоди дека се Сава и ми посочи дека тоа бил чест случај и да очекувам пак да се случи.

Јас секако нема да ризикувам да ми се одвои пак на голема брзина во кривина и ке купам нови,па прашав за мислење.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3469 на: 12 Декември 2013, 18:18:28 pm »
Вика тоа е мана на Сава гумите, после 4та година, иако не се возени, самите си се шират во спојот со бандажот и се одлепуваат.

Ја веке 7-ма година ги терам задните сава гуми, па не се случило до сега да се одлепат од бандаж.

И јас ги возев назад и немаше мака. Ги ставив напред пред 2 недели и во два дена двете откажаа.

Технички не е возможно да се шират во спојот кај бандажот. Како мислиш поточно?

Отсутен ljubisa86

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #3470 на: 13 Декември 2013, 13:57:33 pm »
Ај добар ден на сите, ако може предлог од вас... имам кола стара 4 години, поминати 29000км. Е сега се мислам што и дали да зимам зимски гуми. Кога ја купив ми рекоа дека со неа доагаат гуми Michelin Multi season. Моментално не ја возам колата многу, и се мислам да ли да купам гуми. Ми препорачаа Сава или Нокиан, а димензите ми се 225/45/17. Некоја ваша идеја?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #3471 на: 13 Декември 2013, 14:02:42 pm »
Идеја и препорака (доколку си во можност да ја изведеш): да набавиш барем еден (или по можност два) број(а) помали челични тркала (15ки) и да си земеш зимски гуми на нив. На 17ките да туриш летни.

All season претпоставувам дека ќе те чинат многу за таа димензија, а во сите услови на патот ќе имаш просечна или подпросечна гума.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #3472 на: 13 Декември 2013, 14:04:05 pm »
Бриџстоун Близак нечини.

Отсутен ljubisa86

• Почетник
  • *
  • Пораки: 26
« Одговори #3473 на: 13 Декември 2013, 14:06:13 pm »
Ке морам да земам 225/45/17, бидејки таа димензија ми се оригиналните бандажи. така да на купичките да ставам зимски, а на оригиналните летни.. е сега само кој модел...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #3474 на: 13 Декември 2013, 14:24:18 pm »
Од лично искуство можам да ти препорачам Nokian WR D3.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #3475 на: 13 Декември 2013, 14:29:22 pm »
Сто пати сум рекол за Nokian WR D3, ама кој слуша...
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3476 на: 13 Декември 2013, 14:52:53 pm »
Македонскиот купувач е специфичен.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4130
« Одговори #3477 на: 13 Декември 2013, 18:07:08 pm »
Ставени денеска Пирелито на Лагуната. 80км. поминав денеска така да немам некој впечаток за нив. Од старите се далеку подобри, но старите беа никакви така да неможе да се споредува. Произведени се 31недела во 2012 год. и не се воопшто бучни.

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3478 на: 13 Декември 2013, 18:16:32 pm »
Во два дена по ред, прво едната па другата гума, едноставно си се одлепија од бандажот. Втората се одлепи на тргнување од бензинска. Денес одам на вулканизер, му викам едноставно се издишаа и се одвоија од бандажот, и одма ми вика, Сава ти се? - ДА!. Вика тоа е мана на Сава гумите, после 4та година, иако не се возени, самите си се шират во спојот со бандажот и се одлепуваат. Ми рече под итно да ги сменам, додека не ми издишале на кривина.

Ursa,
Ќе може ли малце историја да чуеме за гумите. Кога се произведени, колку се возени и како, кога се возени, како се складирани?
Многу ми е смешна генерализацијава за гумиве. Сава не чинеле се одделувале од бандаж после 4та сезона. Нокиан не ги бива  партал се правеле.

Ставив Нокиан зимски (не паметам кој модел) на Mercedes R350 4x4 од Мотоцентар. Возев од Скопје до Штип. И на одење и на враќање имаше чуден звук. Знаев дека нешто не е во ред. На влез во Скопје веќе почна цел мерцедес да се тресе и ме фати страв. Со 30 км/ч стигнав до мотоцентар. Кога излегов од кола гумите само што не беа распаднати во делови. Во мотоцентар само го прибраа мерцедесот, ставија Мишелин мислам и не рекоа ништо. Требаше да доплатам некои 4000 денари (и повеќе) ама не ми побараа пари. Мишелинот и ден денес се возат. Тоа беше зимата 2010-та.

Инаку Нокиан имам на Твингото и мака немаат втора сезона.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #3479 на: 13 Декември 2013, 18:17:53 pm »
само тебе може да ти се распадне гума ;D