Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1666585 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #3405 на: 28 Ноември 2013, 18:10:58 pm »
Кај шо ги монтирав зимските, човекот ми рече да ги пумпам 2.2 за на зима ( 2.4 е декларирано на етикетата кај резервоарот ). Да ги оставам така или да си ги допумпам како што си пишува ?

ко што пишува

Во упатство може да ти препорачаат за зимски гуми и нешто повисок притисок отколку за летни гуми.

Доколку се пумпаат додека околната температура е ниска - нема потреба. Манометарот не ја губи својата прецизност во зима.

Доколку се пумпани во лето, а во меѓувреме станала зима, треба можеби да се ДОпумпаат, но - повторно - манометарот ќе каже дали треба да се допумпаат или не. Најверојатно за некој анијанса се работи.

Значи, Ученик, пумпај како пишува на колата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #3406 на: 28 Ноември 2013, 18:13:04 pm »
Кај шо ги монтирав зимските, човекот ми рече да ги пумпам 2.2 за на зима ( 2.4 е декларирано на етикетата кај резервоарот ). Да ги оставам така или да си ги допумпам како што си пишува ?
Страшни работи може да слушнеш по разни места.

Мене ми ги пумпаат 2.0 обично зошто „така треба“. Еднаш им реков 2.3 со 2.2 ќе ме направеа мрднат. Јбг си ги допумпав на бензинска.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #3407 на: 28 Ноември 2013, 18:23:05 pm »

ко што пишува

Во упатство може да ти препорачаат за зимски гуми и нешто повисок притисок отколку за летни гуми.

Доколку се пумпаат додека околната температура е ниска - нема потреба. Манометарот не ја губи својата прецизност во зима.

Доколку се пумпани во лето, а во меѓувреме станала зима, треба можеби да се ДОпумпаат, но - повторно - манометарот ќе каже дали треба да се допумпаат или не. Најверојатно за некој анијанса се работи.

Значи, Ученик, пумпај како пишува на колата.

Незнам долку или не доколку, еве како пишува кај мене, и јас си почитувам:

Alfa 166:

IMPORTANT Tyre pressure should be
increased by 0.3 bars when driving at
sustained high speed. With winter tyres
the pressure should be +0.2 bar higher
than the rating specified for standard
tyres.
Do not use inner tubes with tubeless
tyres.

Stilo:
Add +0.3 bar to the prescribed inflation pressure when the tyres are warm. Recheck pressure value with cold tyres.
With snow tyres, add +0.2 bar to the inflation pressure value prescribed for standard tyres.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #3408 на: 28 Ноември 2013, 18:32:54 pm »
Ааа чим пишува - нема збор! Како вика книгата - така.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #3409 на: 28 Ноември 2013, 18:41:21 pm »
Ааа чим пишува - нема збор! Како вика книгата - така.
Така е. Нема потреба од топли води. Си има упутство, следи го. Ни да размишљаш, ни да се замараш :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #3410 на: 28 Ноември 2013, 20:00:52 pm »
Сите вулканизери кај што сум бил,ги пумпале гумите на 2 бари,а треба 2.3.и му кажуваш,тој не, така треба.после воланот тежок не се врти,па си ги пумпаш сам

Отсутен Ученик

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 527
« Одговори #3411 на: 29 Ноември 2013, 18:38:07 pm »
Fala decki za odgovorite. Ke si gi dopumpam za mirna glava.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #3412 на: 01 Декември 2013, 13:53:22 pm »
neli e potrebno da se zemat potenka dimenzija gumi zimno vreme ili treba ista, neli potenkata poveke drzi na sneg ???

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3413 на: 01 Декември 2013, 13:54:41 pm »
Не држи повеќе, заради акваплејнинг би се земало една помала.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3414 на: 01 Декември 2013, 13:56:44 pm »
Потенката не држи повеќе на снег. Туку потенката гума полесно сече низ снегот и има поголема веројатност да допре до асфалтот отколку подебелата и затоа е подобра. Исто така потенката гума има помала шанса за аквапланинг бидејќи е потенка и тежината на возилото се распоредува на помала нагазна површина што е контра на водата која го подигнува тркалото. Така да една димензија потенки гуми за во зима е праксата.

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #3415 на: 01 Декември 2013, 13:57:21 pm »
na trkine po snegovo so 125- ki vozat :-)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3416 на: 01 Декември 2013, 13:58:33 pm »
Ама со шилци.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3417 на: 01 Декември 2013, 13:58:58 pm »
Не по снегови. Они возат по асфалт на кој има снег.
Тие што возат по снегови каде нема асфалт носат вакви гуми за да не пропаѓаат во длабок снег:

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #3418 на: 01 Декември 2013, 14:00:44 pm »
Ама со шилци.

da de ali zasto ne so 225- ki ke kopa.....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #3419 на: 01 Декември 2013, 14:01:50 pm »
Лани околу март, со зимските ТС800 (185мм) 130кмч на автопат со невиден дожд. Можев да сањам за 100кмч со летните Бриџстоун (195мм).

Ама со шилци.

da de ali zasto ne so 225- ki ke kopa.....
Зашто 225 акваплејнинг (сноуплејнинг) ќе прави. 10 шилци да стигнат до асфалт треба, не е битно колкава ширина има гумата. Помалце ќе пропадне пошироката гума. И рачунај они си шилците сакаат да стигнат до ледот доле - ти во реален живот без шилци неќеш да стигнеш до ледот доле.