Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780058 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2415 на: 12 Декември 2012, 07:10:32 am »
Хммм, мислам дека не работи АБС-от под 8км/ч, затоа ти се случило и тебе а и мене по лизгалниците денеска цел ден.

Работи. Ама потребно е барем едно тркало да ротира за да работи. Ако сите четри по некоја случајност (а во зима на мраз е многу лесно ова да се деси) ги блокираш - е тогаш не. Знам, пошто со 4-5км у прва без гас, ако на пример левата страна ми е на неутабан снег, а десната на мраз, кога ќе стапнам на кочница, абс-от си го одработува својот дел.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2416 на: 12 Декември 2012, 07:36:04 am »
Хммм, мислам дека не работи АБС-от под 8км/ч, затоа ти се случило и тебе а и мене по лизгалниците денеска цел ден.

Работи. Ама потребно е барем едно тркало да ротира за да работи. Ако сите четри по некоја случајност (а во зима на мраз е многу лесно ова да се деси) ги блокираш - е тогаш не. Знам, пошто со 4-5км у прва без гас, ако на пример левата страна ми е на неутабан снег, а десната на мраз, кога ќе стапнам на кочница, абс-от си го одработува својот дел.

ако сите 4 престанат да се вртат ОДЕДНАШ (т.е. на начин кој што е невозможен при тракција), новите абс-и контаат... дури и при 2 на час.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2417 на: 12 Декември 2012, 07:39:29 am »
Имаш некое линкче за поткрепа на ова? Пошто мојот абс од претпоследна генерација не го конта тоа со 2 на час, ме интересира баш дали Bosch ABS 8 го конта и како.... (bosch го зимам за пример пошто се вградува во најновите мерцедеси и бмв-а, инаку може и од други производители, хитачи или слични да е информацијата).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #2418 на: 12 Декември 2012, 08:22:12 am »
ABS-от престанува да работи кога сите 4 тркала ќе пролизгаат. Тогаш „мисли“ дека колата застанала и ги блокира тркалата. Затоа старото добро внимателно притискање на кочница и „пумпање“ на педалот за кочнци не тсмееме да го заборавиме :)

па зависи. поновите абс-и препознаваат и делта на аголната брзина врз време, па и на најлизгава површина работат - приметуваат кога тркалото од толку-и-толку рпм ќе спадне на нула за премногу кратко време и така „знае“ дека сите 4 блокирале и дека нема шанси навистински толку брзо да закочи колата
Вчера пробав со летни гуми да закочам на лед, на почетокот притиснав малку...колку една-две гуми да пролизгаат, и АБС-от реагираше многу зачестено на педалата, а кога стиснав до почна да реагира едно 3-4 пати поспоро а со поголема сила :D Па според тоа мислам дека работи и кога сите 4 ке престанат да се вртат. А во двор кога застанувам не работи, т.е си се лизга колата :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2419 на: 12 Декември 2012, 08:30:05 am »
Вчера пробав со летни гуми да закочам на лед, на почетокот притиснав малку...колку една-две гуми да пролизгаат, и АБС-от реагираше многу зачестено на педалата, а кога стиснав до почна да реагира едно 3-4 пати поспоро а со поголема сила :D Па според тоа мислам дека работи и кога сите 4 ке престанат да се вртат. А во двор кога застанувам не работи, т.е си се лизга колата :)
Многу потешко може да направиш сите 4 да блокираат пред некој сензор да осети блокирање при поголеми брзини - ма колку и да има мраз. Инаку референцата на NHTSA кажува вака: The antilock brake system is speed sensitive, and will not activate at very slow speeds.
Ама ја барам техничка поддршка за тоа како функционира при мали брзини. Дали може или не може да „осети“ блокирање на 4-те тркала.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2420 на: 12 Декември 2012, 08:30:43 am »
мислам дека работи и кога сите 4 ке престанат да се вртат

ако сите 4 престанале да се вртат значи абс-от НЕ работи :-) Задачата на абс-от е тркалата да се вртат.

симо, изгледа не можам да најдам линк кој директно и недвосмислено ќе го потврди она што го пишав погоре :-( најдов линкови кои потврдуваат дека новите абс-и работат до многу мали брзини (на пример 3-4 на саат), но под таа брзина колата не познава дали се сите 4 блокирани или просто стои во место.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #2421 на: 12 Декември 2012, 08:48:11 am »

ако сите 4 престанале да се вртат значи абс-от НЕ работи :-) Задачата на абс-от е тркалата да се вртат.

hahaha моја грешка, лошо се изразив. Сакав да кажам: изгледа сите 4 ги пушта подеднакво да вртат(невртат), т.е колку и да притискаш нема да се заблокираат тркалата и да дојде до лизгање на сите 4.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2422 на: 12 Декември 2012, 09:24:43 am »
Не одам денес на водно. Инаку, главните проблеми на италианските коли се предизвикани од електрониката која ја прави еден германски производител ;D

156kata debitirase so BOSCH elektronika, koja ispadna bas BOSCH. Potoa stavija italijanska elektronika, ako ne se lazam?

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #2423 на: 12 Декември 2012, 09:27:50 am »

Го правевме еднаш муабетот над колку км/ч АБС-от е активен, еве да потсетам:

12.Each time the vehicle is driven, as soon as vehicle speed reaches approximately 20 km/h (12 mph), the anti-lock brake control module turns on the pump motor for approximately one-half second. At this time, a mechanical noise may be heard. This is a normal function of the self-check by the anti-lock brake control module.
13.When the vehicle speed goes below 20 km/h (12 mph), the ABS turns off.

http://autorepair.about.com/od/glossary/a/def_ABS.htm

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2424 на: 12 Декември 2012, 09:31:00 am »
Не одам денес на водно. Инаку, главните проблеми на италианските коли се предизвикани од електрониката која ја прави еден германски производител ;D

156kata debitirase so BOSCH elektronika, koja ispadna bas BOSCH. Potoa stavija italijanska elektronika, ako ne se lazam?

И мојата е со BOSCH, и осим ABS се друго функционира :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #2425 на: 12 Декември 2012, 09:31:11 am »

можам на сите заинтересирани да им демонстрирам дека на моето ауто абс-от работи и при многу помали брзини од 20 км/ч.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #2426 на: 12 Декември 2012, 09:52:02 am »

можам на сите заинтересирани да им демонстрирам дека на моето ауто абс-от работи и при многу помали брзини од 20 км/ч.
Ќе се придружам кон демонстрирањето со моето возило, дека работи и при 5, а и помалце кмч.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2427 на: 12 Декември 2012, 10:00:34 am »
еете така,тоа е доказ,мада што не би сумљал во мишелин алпин во никој случај :)

Неговите се Пирели

симо, изгледа не можам да најдам линк кој директно и недвосмислено ќе го потврди она што го пишав погоре :-( најдов линкови кои потврдуваат дека новите абс-и работат до многу мали брзини (на пример 3-4 на саат), но под таа брзина колата не познава дали се сите 4 блокирани или просто стои во место.

А има ли врска дали е крената ручна или не? Ќе проверам денес пак ама мислам дека кај Твингото ако ручната е крената тогаш не работи АБС-от. Пробав при дрифтање со дигната ручна да притиснам кочница и предните тркала блокираа. А АБС-от се уклучува и при 6км/ч тоест кога возам во прва со пуштена гас и куплунг.

Го правевме еднаш муабетот над колку км/ч АБС-от е активен, еве да потсетам:

12.Each time the vehicle is driven, as soon as vehicle speed reaches approximately 20 km/h (12 mph), the anti-lock brake control module turns on the pump motor for approximately one-half second. At this time, a mechanical noise may be heard. This is a normal function of the self-check by the anti-lock brake control module.

Очигледно грешат или пак артикот им е стар и се однесува на некој антички АБС.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2428 на: 12 Декември 2012, 10:07:00 am »

Да да, и мојот абс слично (исто) работи, баш сега на замрзнатиов паркинг пред работа: значи „ползам“ со неколку (2-3)км/ч, притискам на кочница - абс-от не работи, тркалата блокирани. Миц побрзо, кочам, оп! Ете го работи! Како и да е, барав некоја техничка потврда без намера да се „убедуваме“ или „докажуваме“ во темава. Мислам можно е да има, и да е така како ти што викаш, напредува технологијата.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #2429 на: 12 Декември 2012, 10:33:22 am »
кај мене на фиатот абс уклучува на мали брзини баш вчера приметив кога паркирав,незнам точно на колку ама отприлика 5км/ч исто бошов систем :D