Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1731282 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2085 на: 04 Декември 2012, 09:19:47 am »
Continental се секогаш во топ 3 (ако не и на прво место) за зимски гуми... А богами и летните им се далеку од лоши.

Јас сега за сега можам само да ги пофалам Nokian WR G2, за однос вложено/добиено, иако рака на срце, не се многу возени по тешки снегоини :)

Не би експериментирал со Dayton, Matador, Wanli и што ти ја знам друго... Играње играчки со живот, не е баш најпаметна работа.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #2086 на: 04 Декември 2012, 10:05:32 am »
Здраво до сите
дали некој што вози џип/СУВ има искуство со Барум Поларис 3 4х4 СУВ?
Со обичниот патнички Барум Поларис 3 имам одлично искуство на малото количе (и на тестови се одлични) ама малце ми е шубе шо истиот модел и шара е предвиден и за СУВ.
поздрав
Дејан

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #2087 на: 04 Декември 2012, 12:51:19 pm »
Имам претстава дека Нокианот, годинава се понашаат многу подобро од колку кога ги ставив лани (нови)...денес испробав трева + снег, мраз, нема мака
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
« Одговори #2088 на: 04 Декември 2012, 12:52:43 pm »
Џипски и автомобилски гуми не се исти. Ако земеш автомобилски на џип ќе ти се зезнат побрзо + лошо ќе се понашаат. А и јако колку што знам автомобилски гуми нема у "џипски" димензии (знам конкретно за 215/65/р16). Најди гуми кои се наменети за џип/СУВ.

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #2089 на: 04 Декември 2012, 13:01:04 pm »
@tdejan, зошто би имал сомнеж доколку на самиот модел е наведена таа ознака "4x4". Без разлика на истата шара, претпоставувам има зошто ознаката 4x4 ја двои таа гума oд онаа што е наменета за лесно патничко возило.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5858
« Одговори #2090 на: 04 Декември 2012, 20:19:51 pm »
Nekoj d ami kaze dali gi polnel gumite so Azot? Se oseka podobruvanje nekoe?
јас ги наполнив со азот зимските, ма да полнење со азот е повеќе за летни... разликата е во тоа што гумата не се загрева толку од триење, демек го продолжува векот на траење,ја намалува потрошувачката и потешко губат притисок гумите.

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 142
« Одговори #2091 на: 04 Декември 2012, 20:30:35 pm »
@smole: знам детално шо е џипска а шо патничка гума и разликата меѓу нив. Во принцип не ни има иста димензија од џипска со патничка гума.
@lazarus: финтата е дека Барумката е со спецификација 4х4 ама ист модел, иста шара и за патничкиот модел. Колку шо ги следам другите фирми обично си имат скроз различни гуми за СУВ класа. Мене ми е да не зашпарале овие па ај кај имаме развој за патничка гума, дај само да ја појачаме структуралната носивост и бочната издржливост па ај имаме понуда.
Мене ми беше дали некој баш ја има купено на СУВ па дали е задоволен. Иначе понудата морам да признам е доста (да не речам ептен нај)поволна од фирмите шо се некакво име/бренд.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6214
  • 69
« Одговори #2092 на: 04 Декември 2012, 20:36:35 pm »
Само незнам кој толку многу убедува за оваа појава.
Прво ке прашам дали некој знае од што е составен обичниот воздух?
Претпоставувам сите знаете.
Еве јас ке кажам уште еднаш.
Воздухот е составен од 78% АЗОТ, 21% кислород, 1% останати небитни состојки во моментов.
Ме интересира дали толку многу овие 22% што не се азот пречат во загревање, скратување на векот на траење на гумата, зголемена потрошувачката и тн???
Еве и една слика за полесно помнење на состојките не воздухот.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #2093 на: 04 Декември 2012, 20:42:30 pm »
Јас едно не можам да разберам - се пумпаат со азот за помалку да се загревале - а каде е фактот дека загреани гуми имаат подобри перформанси?
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #2094 на: 04 Декември 2012, 21:13:58 pm »
Прееска поминав до мотоцентар, да ги видам спортивата, и не се така лоши. Продавачот вика дека континентал ги произведуваат, а на нив пишува made in Romania. Сега пак сум во дилема, тигар или спортива.
Некој искуство со спортива?

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #2095 на: 04 Декември 2012, 21:16:35 pm »
единствена разлика што ќе ја увидите е тоа што притисикот ќе си стои константен подолго време... се сложувам со SaleSk дека тие 22% нема да придонесат во продолжување на векот на траење, загревање итн.  

Отсутен Allexxander

• Сениор
« Одговори #2096 на: 04 Декември 2012, 21:22:20 pm »
Некој искуство со спортива?
има еден другар и задоволен е не се пожалил...Hankook не те бендисуваат?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #2097 на: 04 Декември 2012, 21:41:36 pm »
Ханкокот се одлични, ама за жал сум со ограничен буџет, или па ќе треба да почекам до нареден месец, а тоа е веќе касно.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17677
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2098 на: 04 Декември 2012, 22:05:26 pm »
Жиле ја за секој случај ти прашав за Барумки, 2200 денари комад.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3064
« Одговори #2099 на: 04 Декември 2012, 22:48:20 pm »
Жиле, оди во Стоп Н Го , мене ми понудија Ханкок за 3700... телефонски ова... на лице место можно е и да спуштат.