Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1730873 пати)

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1980 на: 01 Декември 2012, 00:31:01 am »
Јас лани зимата низ што се не поминав со Goodyear Eagle F1, си мислев добра летна гума нема да има проблем зимно време. Не дигнав повеќе од 40км/ч, многу пати ми зализга во кривина на никакви брзини, колку пати кога кочеа пред мене сум ја молел колата да закочи... капак на се девојка ми доби награден викенд на Шапка, јас и викам нема шанси ќе ја оставам во Тетово и нагоре со такси. Ама за беља во најголемиот снег немаше кај да се подзастане не па да се остави кола во Тетово. Се качив и се симнав без оштетувања ама срце во петици ми беше на секое разминување и зашлајфување, со тоа искуство да бев тогаш ќе си се вратев во Скопје. На никого не му препорачувам да вози со летна гума во зима колку и да е добра и скапа, летна е!

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #1981 на: 01 Декември 2012, 00:45:18 am »
Petar, добредојде! Штета што си возел, и си уништил прекрасна летна гума во зимски услови.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #1982 на: 01 Декември 2012, 00:54:45 am »
Имаш у церес грстис монтажа и балансирање ако земеш од нив гуми. Барем на мене така ми кажаа

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7624
« Одговори #1983 на: 01 Декември 2012, 03:17:25 am »
Провери Спенско дали ги има во гаража. Бандажи за Гољф се тражено нешто :P

Челични се на зимските бе ;D Не се секирај, таму се. Ти реков, ќе те викнам да скокаш врз клучот :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
« Одговори #1984 на: 01 Декември 2012, 17:36:12 pm »
Има некој возено зимски гуми Матадор? Искуства?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45079
  • Il Moderatore
« Одговори #1985 на: 01 Декември 2012, 19:06:23 pm »
@Petar_TDI, што по летна и што подобра (и поскапа), тоа полошо во зима :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1581
« Одговори #1986 на: 01 Декември 2012, 21:19:48 pm »
Еве да ги споделам моите искуства со зимски гуми
До сега возев Sava Eskimo S3, Dunlop SP Winter 3D, и сегашниве Hankook i-cept evo и Hankook i-cept RS
Савата на снег (поготово првите две години) е одлична, многу мека и удобна ама на суво е далеку под просек. Значи зауставниот пат за разлика од летна гума е за некои 50% подолг (се разбира дека ќе биде подолг ама ова е дури страшно). 5 сезона им е оваа и најверојатно последна но можам да кажам дека ме изненадија со издржливоста. На изглед се како нови.
Данлопот после 4 сезони се распаднаа буквално. Добри на снег (не подобри од савата) и многу добри на суво. На вода просечни.
И двата модела на ханкук ги земав пред две недели и сега за сега само на асфалт се возени нормално :) Овие RS се некако помеки и ради димензија ама и материјалот некако така на допир е помек. Многу ниска бучава имаат и двете. Evo-то искрено сеа за сеа не осеќам некоја посебна разлика од летните. Екстра добро држат во кривини на суво се разбира. Ќе пишам пак по возење на снег.
Инаку димензиите се вака
Sava - 185/60 R14 - Suzuki Swift
Dunlop/Hankook RS - 195/65 R15 - Mazda 6
Hankook evo - 225/45 R17 - Lancia Delta
In an Alfa Romeo, looking good is more important than looking where you’re going.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9560
« Одговори #1987 на: 01 Декември 2012, 21:29:01 pm »
me interesira kako go izmeri ova so savata deka patot na kocenje e 50% podolg i so koja brzina, jas 4ta godina gi vozam i bas so procentive ne baratam kako tebe

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #1988 на: 01 Декември 2012, 21:37:16 pm »
me interesira kako go izmeri ova so savata deka patot na kocenje e 50% podolg i so koja brzina, jas 4ta godina gi vozam i bas so procentive ne baratam kako tebe
Па не мерев, таман работа, у суштина не ме ни интересира колку е тоа во бројка. Можеби и не е толку ама чуството е баш како да ти треба уште пола пат. Ти што мислиш за нив? Се сложуваш или не?
In an Alfa Romeo, looking good is more important than looking where you’re going.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9560
« Одговори #1989 на: 01 Декември 2012, 21:40:56 pm »
искрено да ти кажам воопшто не се сложувам, мене ми се најнормални гумите како шо пишав 4та сезона сега ги возам и не сум го остетил ова, всушност во град не ни правам такви потези да морам од 100 на нула нагло да кочам па да видам како е со таа нормална брзина која возам ми се сосема добри за парите кои ги дадов во споредба со многу поскапи варијанти

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #1990 на: 01 Декември 2012, 21:50:37 pm »
Па добро јас не реков дека не ги бива, за парите се ок дури еве кажувам дека во поглед на удобноста и возни својства на снег се одлични, за разлика од возење на суво каде што мислам дека заостануваат. Тоа е моето мислење.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34505
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1991 на: 01 Декември 2012, 22:29:41 pm »
И јас го делам истото мислење. Савата на суво (ладно) и мокро се под очекувањата. на пример Континенталот и Нокианот кога вртам у место со предните тркала чкрипат. Савата не чкрипат туку се лизгаат и само малку се деформираат. Ова зборувам кога ќе свртиш од пуно лево на пуно десно. Имам чувство како составот на гумата да е многу крут и се лизга наместо да лепи.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3158
« Одговори #1992 на: 02 Декември 2012, 11:29:35 am »
Зашто кај бугариве гумите се доста поефтини споредбено со Скопје и Солун?

Има некој искуство со сајтовиве?

www.gumi1.bg, gumi7.com

Пишува дека се нови.

Во скопје Континентал Винтер КросКонтакт 215/65/р16 воопшто ги нема, во Солун се 160 евра парче, а кај бугариве 100-110 евра парче.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #1993 на: 02 Декември 2012, 11:47:55 am »
Споредував со цените кај нас и во Бугарија според оваа страна www.avtogumi.bg
Има разлика, поготово кај поскапите. На пример GoodYear Excellence 225/40 R18 кај нив е 150 еур а кај нас точно 250 еур, што е голема разлика и исплатливо е за одење до таму. А генерално вака друго што разгледав се разликува за окулу 50 еур за 4 гуми. Hankook имаат скоро иста цена како кај нас. А коментарите што ги читав што има под секоја гума на бугарскава страна, често се жалат дека добиле гуми со различно производство на пример 3 биле месец дена стари а 1 осум, така нешто. Плус тоа комплицирана ми изгледа некако процедурата за набавка.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
« Одговори #1994 на: 02 Декември 2012, 12:04:17 pm »
Ајде малку помош.
Сакам да земам 2 зимски гуми, па се двоумам помегу Тигар, Спортива и Матадор. Со цена се сите тука некаде. Кој би бил вашиот избор.

п.с Знам дека сите три не ги бива, ама со ограничен буџет сум, така да подобро било каква зимска гума одколку летниве да ги возам.