Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1483992 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1755 на: 08 Ноември 2012, 17:28:15 pm »
Според мојот гумар ;D, Чика Ристе, зимска - летна работи нормално се додека не се скине 5 милиметарскиот слој. После тоа тури и ку*от.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1756 на: 08 Ноември 2012, 17:30:25 pm »
На 6 години употреба, зимските ТС800 континентал беа одлични. Барем еден милион пати подобри од летните, за на вода, за на мраз, за на снег, и за на ладно. Еден милион пати, подобри од нови летни Бриџстоун.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14720
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1757 на: 08 Ноември 2012, 17:32:07 pm »
Кажи му на Ристе дека врска нема со гуми.Летната на ниски температури се прави како пластика,а зимската е правена со друг состав и е сосем ок.
Минатата зима на Реното имав летни гуми со одлична шара и мака мачев.
А со БМВ-то кое е задна влеча и општо познато кај народот дека не се мрда,со зимски гуми во добра состојба немав мака никаде.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #1758 на: 08 Ноември 2012, 17:52:04 pm »
Meche aj procitaj go postot na Cuore uste ednas :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1759 на: 08 Ноември 2012, 17:55:24 pm »
Прочитав.И?

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #1760 на: 08 Ноември 2012, 18:13:39 pm »
Според мојот гумар ;D, Чика Ристе, зимска - летна работи нормално се додека не се скине 5 милиметарскиот слој. После тоа тури и ку*от.

5мм - да, ова е да речам најоптимално решение, стигнуваш на 4-5мм фрлаш гума иако изгледа дека има уште многу месо. Дефинитивно најчиста и најбезбедна работа.

НО

Не знам за законот во Македонија со сигурност, а би требало да е исто, во Швајцарија (сигурно и во другите околни земји) минимална шара профил е 1.6мм и за зимски и за летни. Значи полиција да те застане со 1.7мм ти си чист пред законот. Само што, како реков и претходно, перформансот на гумата во опсегот 2 до 5мм е намален, на 2-3мм гумата работи со 30% помалку перформанс него нова, од око земено.

Ако цепате по планини и низ снегови често, минимални 5мм, ако се држите повеќе на асфалт и не ПРЕМНОГУ снег, до 2/3мм но со пазење.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1761 на: 08 Ноември 2012, 18:17:36 pm »
Цитат
djidji за снег нее  толку проблем, ќе се снајдеш со ланци, чорапи, хулахопки... ама што правиме кога надвор е 3°C или -5°С а нема снег??
Тогаш летната гума не е више гума него пластика!
Aх бе дечки ... Незнам од кај си, кој си, што си, години и сл., ама еве од искуство можам да ти кажам нешто (не мислам на тебе конкретно - зборам генерално за сите):
Возачка имам 22 години, а возам преку 25 години сигурно. 23 години живеев под падините на Шар Планина и секоја година фала Богу имавме снег во неограничени количини од Ноември, па све до Март, некад и на пролет. Сум возел (и лично поседувал) коли со погон на предни и задни тркала, како и со мотор напред или назад. До пред незнам, 10 години незнаев дека воопшто постојат зимски гуми, односно читајќи ги аутомото магазините сметав дека тие се некои специјални гуми произведени само за услови како во Канада, Скандинавските земји и тн. Кој би поверувал дека во услови на глобално затоплување ќе затребаат и кај нас на југот ... Прифаќајќи го законот за дневни средни светли све ми стана јасно. Порано ни времето не се менуваше летно - зимско ! Чудни се овие од десницата - копираат све гутајќи кнедли по цена и да се задават ... Имав прилика пословно да возам редовно секоја недела за Селце, Гајре, Шипковица, Луковица, Вруток, Равен, Групчин (селата) ... Ако не знаете каде се овие Тетовски села побарајте ги на карта. Возев Тигар, Трајал, Сава и тоа летни т.е. само такви имаше (Савата ми ги донесоа од Словенија, а да ти биле втора класа-до 80км/час, ја појма немав и возев до 140, па и колку одела колата. Дознав кога ги менував ...). Додека беа нови немаше ама баш ниакви проблеми да се искачиш на Шапка на пример или Колтук, Два Бреста, Поток ... По неколку години, веќе беше проблем (иако имаа уште шара на нив) и тоа ни беше знак дека треба да се купат нови. Гумите беа ефтини, па секој малку поголем ентузијаст си ги мењаше на 3-4 години. За илустрација можам да ви кажам (видете на google maps) дека со такви гуми без поголеми проблеми со Kia Pride на пример се искачив скоро до Вејце. Незнам, можда бев наивен, млад или заљубен :) ама ми успеваше и воопшто не се замарав со тоа дали ќе стигнам или не до саканата дестинација. Не еднаш се искачував со Лада 1600 до викендиците на Шапка (кој бил знае кај се и како се стига до нив...) во најголемите виулици !!! Многу јасно е дека се симнував и до долу иако ме зезаа да ја оставам тука колата до пролет :D (лани на Златибор со Астрата во Март со летни гуми, за жал (заради други причини ги сменив порано...) се искачив и симнав, а снег ??? метро и пол :D имам слики ;) Сакам да кажам НЕ ДРАМАТИЗИРАЈТЕ толку и не бидите папагали и све што ќе прочитате на НЕТ да го пастирате тука, не е тоа дека ние сме паметни , а тие глупи - туку дека фала Богу милениумската бубачка не не изеде, незнам сонцето не не ослепе, кометите не промашија и не знам што уште немаше ... Мора да сме ние Македонците многу жилав народ ;D Како илустрација ќе ви кажам и дека нели сите ги плукаат All season гумите (да не бидам демагог како Ѕинго, јас ги купив и возам на АХ-от и каде све лани на најголемите снегови не се искачив, а ако некој мисли дека може повеќе - слободно нека се јави :) ). Не дека ја сум некој јак шофер (иако сум воен off road инструктор за B i C категории) или дека АХ-от е ратрак, туку дека не е све така како што ви го сервираат! Искуствата ќе ви ги прераскажам во живо уз пивце, а сега еве ви линк за занимација ;) http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/Vector-4Seasons.htm Имам уште куп други, ама кој е заинтересиран ќе ги побара. Убаво Сале вика прашај паталец, а не гаталец, ама кој да слуша. Јас пак секогаш викав дека теоријата и праксата се различни работи (кој ми ги прати постовите знае).    
Цитат
Звучат многу пари 4 гуми х 50 € ама ако направам математика колку е пр. Фар + Браник + Маска.... у надобар случај е 4х поефтино.
Знам бе брат, ама немаат сите пари за жал. Има луѓе што едвај спојуваат крај со крај ... Знам ќе речеш дека ете продале све да возат кола ??? Немаат ли и тие душа бе брат или да им ја земеме и таа? Ако оваа држава беше социјална државата, во интерес на безбедноста на своите граѓани ќе учествуваше со некој удел, незнам безкаматни кредити, долгорочни рати ... ама тоа го нема во капитализмот кој повеќемина го бараа, а немаа ни прелазна оценка по Марксизам...
Цитат
Исто убавината е што зимските ќе си ги возиме по 6 сезони без проблем... и доаѓаме до заклучок дека годишно не коштаат по 33,3 € или у превод - една кафана!
Дај Боже да дојде време сите да имаме стандард како на запад ;) Никад нема да се замараме со овие проблеми :) Тогаш главна тема за муабет ќе ни биде „КОЈ ГО ЗДИПЛИ МОЕТО СИРЕЊЕ“ !!!
« Последно менување: 08 Ноември 2012, 18:28:45 pm djidji »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1762 на: 08 Ноември 2012, 18:18:34 pm »
не знам што сте запнале за длабочината на шарата, таа беше битна пред 100 години кога сите возеа трајал и лето и зиме. сега најголемото лепење иде од својствата на гумата и обликот (не длабочината) на шарите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #1763 на: 08 Ноември 2012, 18:53:21 pm »
Денес почнав со промена на гуми по коливе. Прво беше Нисанот на моите. Отидов во Стоп енд го, со зимските гумички (ако е некому битно - Sava Eskimo S3) и следеше муабет:

- За промена имам зимски гуми?
- ОК, да излезе комбево, завршува, стави ја колата. Две или четири имаш?
- Чететири, номрмално. А зарем некој става само две гуми?
- Ах бе дечко. Купуваат по две. Сиромаштија...Сите знаеме што е најдобро и како треба, ама ај.....
Си застанав така, и само потврдно одговорив..
- Имаш право.... сиромаштија е.
Во меѓувреме додека се ашкав низ салонот со гуми, баш се погоди човек кој си купи само 2 зимски гумичиња за Авеото негово.

Така да, што да ви кажам... Чоекот што работи таму најубаво си објасни. Сиромаштија.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1764 на: 08 Ноември 2012, 20:04:02 pm »
 Секој знае што е најдобро, било да е за колата, детето, животот,  и тако даље.

И да не знае бар денес лесно се учи:

https://www.google.com/

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1765 на: 08 Ноември 2012, 20:07:48 pm »
Прочитав.И?

И он вика општо за зимските и летни те гуми дека после 5-те први милиметри гумата станува тапа. Не вели зимно или летно време. Значи летните гуми летно време кога ќе изгубат 5мм стануваат тапа. Исто и зимските и зимно времекога ќе изгубат 5мм стануваат тапа.

Значи не зборува он за летни гуми зимно време. Ти текнуе?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1766 на: 08 Ноември 2012, 20:09:52 pm »
Те разбирам,но не се согласувам.Сега истите летни гуми ги возам на Реното и имаат помалку од 5мм,но се многу далеку од тапа.
И примерите не се однесуваа на постот на Куоре туку онака ги кажав.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1767 на: 08 Ноември 2012, 20:10:03 pm »
Гумата ќе си тера, ко шо тераат Монтанките на Цитроенчето, али......

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1768 на: 08 Ноември 2012, 20:13:09 pm »
Тогаш главна тема за муабет ќе ни биде „КОЈ ГО ЗДИПЛИ МОЕТО СИРЕЊЕ“ !!!

;D I love you Dzidzi  ;D

Те разбирам,но не се согласувам.Сега истите летни гуми ги возам на Реното и имаат помалку од 5мм,но се многу далеку од тапа.
И примерите не се однесуваа на постот на Куоре туку онака ги кажав.

У ред бе маестре, само онака евентуално да не не сте се разбрале :) Респекат.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #1769 на: 08 Ноември 2012, 20:16:47 pm »
Алфиста со Алфиста ке се разбери секогаш и на секаков начин,освен кога станува збор за сопствената кола  :D ;D