Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1482753 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1515 на: 07 Ноември 2012, 12:05:25 pm »
А да не се збореше за ЗИМСКИ услови? Колку што гледам тука ставате клипови на дожд и суво.  САЛЕ најубаво кажа само несакате да го слушате.. со сила неможе никој да ве натера. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #1516 на: 07 Ноември 2012, 12:08:42 pm »
Најдов едни измислени за зимски услови...

Дожд/влага не е составен дел од зимските услови? :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1517 на: 07 Ноември 2012, 12:11:23 pm »
Веле, и најлошите летни кога се напред, ќе имаат колку толку тракција на дожд/влага, а на СНЕГ ќе бидат целосно неупотребливи.
И кочењето со нови зимски ќе добие ефект на кочење со рачна, а зашто ти се задни да кочат кога напред е цела тежина.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #1518 на: 07 Ноември 2012, 12:14:26 pm »
Се зезам бе па ти :)

Се иам лизгано и со летни гуми во летни услови, и со зимски гуми во зимски, така да, како да ти кажу :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1519 на: 07 Ноември 2012, 12:56:50 pm »
Зимно време турете крапонки  ;D Е сеа малке ке ви бучат додека возите, и од километар ке ве слушнат дека доагате, али нема везе  :D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1520 на: 07 Ноември 2012, 13:06:42 pm »
Значи на снег ако позади имам летни а напред зимски ќе кочам подолго отколку обратно со назад зимски а напред летни?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1521 на: 07 Ноември 2012, 13:20:23 pm »
Ni slucajno ne e tocen gorniot iskaz.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1522 на: 07 Ноември 2012, 13:23:07 pm »
Значи на снег ако позади имам летни а напред зимски ќе кочам подолго отколку обратно со назад зимски а напред летни?

не.

ако имаш напред зимски а позади летни, можеш лесно да се заебеш, т.е. интуицијата да те излаже.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #1523 на: 07 Ноември 2012, 13:30:55 pm »
Законската обврска за носење зимска опрема почнува на 15-ти Ноември и трае до 15-ти март секоја година.

Но, покрај временскиот интервал определен со законот, за пневматиците зимата започнува во моментот кога температурата ќе падне под 7 Целзиусови степени. Во текот на зимата климатските услови се поинакви од оние во летниот период и затоа потребно е користење на посебно дизајнирани пневматици за таа намена. Затоа, летните пневматици треба да бидат заменети со зимски поради следниве клучни карактеристики:

- Материјалот од кој што се изработени зимските пневматици има додаден силициум кој ја зголемува неговата еластичност на температури под 7 степени, а воедно и ја подобрува ефикасноста во управување на возилото;

- Зимските пневматици имаат подлабок дезен и пет пати повеќе ламели кои се однесуваат како илјада мали канџи кои се држат за патот;

- Поради својот карактеристичен дезен, зимските пневматици полесно ја исфрлаат водата и овозможуваат оптимално лежење на патот во зимски услови на возење;

- Поголема допирна површина на пневматикот која во текот на возењето создава вакум и не дозволува пролизгување на пневматикот, што е особено важно во услови на заледен пат;

- Илустративно, разликите при користење на летни и зимски пневматици во зимски услови на возење се следниве:

- Патот на кочење при брзина од 50 км/ч со летни пневматици на заледен пат е долг 57 м.
        - Патот на кочење при брзина од 50 км/ч со зимски пневматици на заледен пат е долг 42 м.
        - Патот на кочење при брзина од 50 км/ч со летни пневматици на влажен пат е долг 44 м.
        - Патот на кочење при брзина од 50 км/ч со зимски пневматици на влажен пат е долг 36 м.

Со користење на зимски пневматици значително ја зголемувате Вашата сигурност, ги намалувате ризиците и ја зголемувате стабилноста на Вашето возило во зимски услови на возење.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #1524 на: 07 Ноември 2012, 13:38:09 pm »

не.

ако имаш напред зимски а позади летни, можеш лесно да се заебеш, т.е. интуицијата да те излаже.

Сеа ти од физичар кај отиде.

Многу ме чуди како стгнавтедо фактот дека кога би имале са две зимски гуми подобро би било да бидат назад. Тоа многу ме интересира. Теорија и практика не е исто.

Теоретски: Ако трч гол човек со XXX брзина околу дрво ќе дојдео момент кога ќе се е*е самиот себе у гз. Теоретски возможно, практично не.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1525 на: 07 Ноември 2012, 13:40:21 pm »
Демек ќе си се излажел дека колата ти држи па ќе се прецениш во кривина, јас мислев дозвола се дава на 18 години.
Инаку тоа што го кажа за кочењето е обратно.

Отсутен Chlink

• Легенда
« Одговори #1526 на: 07 Ноември 2012, 13:43:15 pm »
Јас имам возено секако, само со таа опција каде што се назад зимските гуми, мора да пробам. Искрено се сомневам дека е пообро. Точно дека ќе те лаже со напред зимски башка и поголм отпор ќе се прави и на задните и полесно ќе пролизгуваат ама та се учи на осет у 10 минути. Само не знам што би се дешавало со назад зимски, уште не сум видел таков мангуп.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #1527 на: 07 Ноември 2012, 13:46:02 pm »
И јас мислев дека 2 зимски треба напред, па нусето мое направи ролинг на паркинг (возејќи со 20-25 км/ч), среќа не закачи ништо. Од тогаш и јас мислам дека треба назад, ако имаш само 2 зимски. Нема подобра референца од ADAC.

Повелете линк: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=wFaaULPINYjXsga-lIHgCg&hl=en&prev=/search%3Fq%3Dadac.de%2Bwinterreifen%2Bhinten%26hl%3Den%26safe%3Dstrict%26biw%3D1280%26bih%3D841%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.co.uk&sl=de&u=http://www.adac.de/infotestrat/reifen/profil-kauf-und-montage/mischbereifung/default.aspx&usg=ALkJrhjOxJCKnkGd5Iq2KobQYy7XAH55BQ

Повелете извадок од текстот (со гугл транслејт) што ја расчистува дилемата:

Therefore, should be aimed at the tires need to purchase more to get the same type of tire. Since in practice this is not always possible, however, at least one axis should be uniformly loaded. Moreover include tires with the better profile generally to the rear axle (in both front-and rear-wheel drive cars in).

Има и други вакви релевантни референци, но немам време сега да ги барам и постирам.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1528 на: 07 Ноември 2012, 13:49:05 pm »
Тогаш си свртел изгледа ептен нагло и нусето твое мрднало со газот. Да ти биле обратно ќе ти отишла предницата.. толку логично.
А ова од линков не гледам дека е за снег. Веќе сам на себе сум си досаден. ;D

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #1529 на: 07 Ноември 2012, 13:51:09 pm »
Читни го текстот, се однесува воопшто на добри/лоши гуми, излижани/нови, зимски/летни...