Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1482649 пати)

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1530 на: 07 Ноември 2012, 13:55:14 pm »
Го читнав, се однесува на сува и мокра подлога, никаде не пишува snow.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1531 на: 07 Ноември 2012, 13:57:11 pm »
Го читнав, се однесува на сува и мокра подлога, никаде не пишува snow.

aко, истиот принцип на ненадејно преебување е

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1532 на: 07 Ноември 2012, 13:59:47 pm »
Многу ме чуди како стгнавтедо фактот дека кога би имале са две зимски гуми подобро би било да бидат назад. Тоа многу ме интересира.

Многу е просто: со летни напред имаш мала тракција, слабо кочење, све слабо И ТИ СИ СВЕСЕН ЗА ТОА па затоа возиш многу полека и тоа е тоа. Нема да се преебеш несакајќи пошто ти е јасно колку немаш тракција. Кога се летните позади - обратно - ти МИСЛИШ дека имаш тракција колку што осеќаш дека има, а оно уствари имаш само 80% од тоа. И во тие 20% настанува ненадеен прееб.

Со зимски позади и летни напред просто ќе си возиш како со летни. Многу полека, многу внимателно. И то је то. Со зимски напред летни позади ќе се охрабруваш мааааалку повеќе отколку што треба.

Башка што секој возач многу подобро рефлексно реагира на ненадеен андрстир отколку на ненандеен оверстир.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #1533 на: 07 Ноември 2012, 14:01:23 pm »
Пофокусиран и концентриран во зимски услови ќе бидеш со 4 летни, отколку со 2 зимски, 2 летни.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #1534 на: 07 Ноември 2012, 14:02:35 pm »
Момче, за твој атер еве интегрално ќе го постирам:

„... Tire tread depth can basically different, different rubber compound and tread design affect stability negatively. This applies especially in the wet. Critical situations are primarily created to hydroplaning and here again when braking and cornering. Particularly clearly can be differences in the (lawful) mix of summer and winter tires. Winter tires behave through the special rubber compound and tread design significantly different.
Therefore, should be aimed at the tires need to purchase more to get the same type of tire. Since in practice this is not always possible, however, at least one axis should be uniformly loaded. Moreover include tires with the better profile generally to the rear axle (in both front-and rear-wheel drive cars in)...“

Текстот е генерален, за ситуации кога имаш 2 добри/соодветни гуми, и 2 лоши/несоодветни гуми, каде треба да ги ставиш.

Ова е цитиран текст на ADAC.de, а ние и понатаму може да си муабетиме, каде е подобро и како ќе бидеш пофокусиран и дрн дрн.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1535 на: 07 Ноември 2012, 14:02:46 pm »
@filipv

Се сложувам за преебувањето. Ги имам и испробано сите варијанти (намерно, само на суво) и резултатите се:

- нови напред- oversteer.
- нови позади- understeer.
- нови секаде- најдобро.

Се е тоа точно што го викаш само што за зимно време со таа комбинација која ја форсираш ќе изгубиш на кочење. Сепак останува тоа "да се излажеш дека колата држи" и да се поебеш во кривина. Затоа доколку ја возиш комбинацијата зимски напред, ќе бидеш претпазлив и се ќе биде во ред. Или ќе си ставиш 4 зимски и нема да мора да бидеш толку претпазлив.

@z128
Друже не ме разбираш, тестот не е на снег, туку е на суво/мокро.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1536 на: 07 Ноември 2012, 14:05:38 pm »
Факт е дека со четири зимски е најдобро, за мене тоа е единствена опција. Не значи дека неможеме муабет да прајме за 2 со 2.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #1537 на: 07 Ноември 2012, 14:07:23 pm »
Друже, каде виде тест  ???, каде виде мокро суво ???, теКстот е генерален за сите годишни времиња, празници итн

Ако не ти се допаѓа препораката на ADAC, и тоа е во ред, твое право на избор. Но за да ме/не` убедиш во твоето мислење цитирај некој релевантен извор со ист став како твојот.

Инаку нема муабет дека 4 зимски е најдобра варијанта, но ADAC ја разглаба темата 2+2...

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #1538 на: 07 Ноември 2012, 14:09:43 pm »
Добро де, ги пишав погоре комбинациите при 2 со 2 и со сите нови гуми. Инаку во текстот што онака го пролистав видов нешто wet
а и има сликичка со wet па мислев дека правеле тест на мокро. Не реков дека не ми се допаѓа препораката и не ми е спротивен ставот.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1539 на: 07 Ноември 2012, 14:17:13 pm »

Многу е просто: со летни напред имаш мала тракција, слабо кочење, све слабо И ТИ СИ СВЕСЕН ЗА ТОА па затоа возиш многу полека и тоа е тоа. Нема да се преебеш несакајќи пошто ти е јасно колку немаш тракција. Кога се летните позади - обратно - ти МИСЛИШ дека имаш тракција колку што осеќаш дека има, а оно уствари имаш само 80% од тоа. И во тие 20% настанува ненадеен прееб.

Со зимски позади и летни напред просто ќе си возиш како со летни. Многу полека, многу внимателно. И то је то. Со зимски напред летни позади ќе се охрабруваш мааааалку повеќе отколку што треба.

Башка што секој возач многу подобро рефлексно реагира на ненадеен андрстир отколку на ненандеен оверстир.
Значи имаш кривина, кружен тек и сл. Побрзо ке го поминеш со летни напред/знимски назад, или обратно?

Типчево вози со излижани задни гуми на елантрата, гледајте само кои проблеми има да ја исконтролира:

Со истата брзина, од исто место почнува да кочи. Со излижани напред му предвидувам излетување у тревата уште на првата кривина.

Мое мислење за проблематикава со гумиве :D
А најдобро 4 нови летни и 4 нови зимски, па не му се секираш :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1540 на: 07 Ноември 2012, 14:24:51 pm »
Со истата брзина, од исто место почнува да кочи. Со излижани напред му предвидувам излетување у тревата уште на првата кривина.

со излижани напред он немаше воопшто да влегува со толкава брзина, тоа е целата поента. Затоа и само затоа гумите со подобра тракција идат позади. Ќе си возиш пополека и никому ништо.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1541 на: 07 Ноември 2012, 14:28:16 pm »
А да си возиш полека и да ги имаш зимските напред не е најубаво?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1542 на: 07 Ноември 2012, 14:30:45 pm »

Не, затоа што голем дел од возачките одлуки ги донесуваш несвесно и рефлексно. А плус тоа во јавниот сообраќај имаш и непредвидени ситуации кога твојот мал мозок реагира за дел од секунда.

Различни гуми напред назад во секој случај ќе те лажат. Кога веќе те лажат, подобро да те лажат дека имаш помалку тракција околку што стварно имаш, отколку да те лажат дека имаш повеќе тракција отколку што навистина имаш.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • ? ? ?
« Одговори #1543 на: 07 Ноември 2012, 14:33:01 pm »
ADAC токму за ова сака да ти каже дека е NO-NO

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #1544 на: 07 Ноември 2012, 14:33:31 pm »

со излижани напред он немаше воопшто да влегува со толкава брзина, тоа е целата поента. Затоа и само затоа гумите со подобра тракција идат позади. Ќе си возиш пополека и никому ништо.
Епа тоа веќе е правилна/неправилна процена на брзината. Инаку со летни напред (плус стари), да речеме лани кога имаше снег и лед на илинденска, ке ти свират додека да тргнеш, а за застанување треба да си планираш, бидејки ке треба доста порано да почнеш со успорување. Додека со зимските напред ке ги немаш тие маки. И угорница ако имаш негде пред некои семафори, уклучок и сл. никад нема да појдеш на снег/лед.  
Зборам за автомобил со преден погон. Со заден не сум имал искуство.