Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1482501 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1455 на: 06 Ноември 2012, 12:16:41 pm »
Куоре не терај инает сега непотребно. 50 км/ч е голема брзина за а мраз и снег. На снег СИТЕ тркала ја определуваат насоката на движење и сите тркала кочат заедно. Џабе ти се зимску гуми напред кога задните не си ја вршат работата и уште повеќе притискаат на предниот дел.

Не терам инат, ти кажувам како би постапил јас и било кој друг доколку би купил две зимски гуми, или доколку би ставил ланци. Значи секогаш на погонски тркала.

Тоа е во ред но под услов да ползиш и да бидеш напнат и сконцентриран цело време. Не би требало да се само зимски гуми само на погонските тркала кај сите останати учесници во сообраќајот кои не се свесни во каква опасност се доведуваат имајќи лажно чувство на сигурност.

Куоре не терај инает сега непотребно. 50 км/ч е голема брзина за а мраз и снег. На снег СИТЕ тркала ја определуваат насоката на движење и сите тркала кочат заедно. Џабе ти се зимску гуми напред кога задните не си ја вршат работата и уште повеќе притискаат на предниот дел.

Ти бе Фалангонен не возеше 80 од Поштенското надолу на снег со bobi903 ? Со Chlink на Партизанска ... ? ;D

;D Со Члинк на илинденска возевме 80 а со bobi903 возевме 60-70 од поштенското надоле  :D

Фаланга мења ставови ко чорапи.

Не би рекол, не греши душа. :)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1456 на: 06 Ноември 2012, 12:36:55 pm »
Ќе ставаш зимски гуми назад а напред летни на кола со преден погон, и некаде на позамрзнато или повеќе снег нема да можеш да тргнеш а не па да возеш и да има подобро држење... И за шо ми служат тие зимски гуми...????

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1457 на: 06 Ноември 2012, 12:38:40 pm »
;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1458 на: 06 Ноември 2012, 12:39:11 pm »
Зависи од тебе за што ти служат. Дали за да ти пружаат лажно чувство на сигурност и да те направат опасност за сите во сообраќајот или за да ти овозможат да излезеш од длабок снег и толку...

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1459 на: 06 Ноември 2012, 12:39:15 pm »
А бе каква дискусија.... или 4 зимски гуми или ланци у гепек. Какви две зимски гуми, боље у гаража да ги чувам дур да соберам пари за уште 2.

+1

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1460 на: 06 Ноември 2012, 13:15:59 pm »
Зависи од тебе за што ти служат. Дали за да ти пружаат лажно чувство на сигурност и да те направат опасност за сите во сообраќајот или за да ти овозможат да излезеш од длабок снег и толку...
Па колку што ни е опремена државава за снежни времиња ова второто ќе да е...

А за да ги имаме и двете добивки 4 зимски и шибај ама кога се нема Македончето нема што неможе да измисли :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1461 на: 06 Ноември 2012, 13:44:13 pm »
Јебига, барем на отворен па да не се трга со распар зимски гуми.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #1462 на: 06 Ноември 2012, 13:52:29 pm »
јас мислам дека не е толку страшно да возиш напред со зимски назад со летни ако возиш претежно низ град затоа што ги чистат улиците и нема кај нас којзнае колку снег. лани кога бев во Финска таму е лудница тоа ти се вика  снег и зимски услови и возат со оние гуми со шилци не знам точно како се викаа мислам studdles, ама ако планираш да одиш на зимување или одиш често на отворен пат тогаш се знае 4 зимски обавезно. јас возев 4 години со оние гуми за сите сезони и немав никаков проблем. ама колку што знам тие гуми држат и до некаде -10 ( кога викам држат не мислам за снег и мраз туку не се стврднуваат како летните на 7 степени. али пошто е оскудација скупе су паре  ;D може да се тера со 2 зимски.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #1463 на: 06 Ноември 2012, 14:20:26 pm »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1464 на: 06 Ноември 2012, 14:44:54 pm »
Затоа јас зиме лете цепам со зимски гуми, летно време иако ми чкрипат, сепак не се лижат. Ене задните гуми веке 6 години ми се, а кај мене задните тркала се погонски, па имаат шара како на денот кога се купени, предните ги лиже пошто патиштава ни се со дупки и предница ке се раштелова и ако навреме не се сменат јабучици и такви ствари од предница и одвреме навреме да се оди да се балансираат предните тркала и мака ке немаш. Задните не ги балансирам пошто сум задна влеча и тие ми се т.н фиксни тркала

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1465 на: 06 Ноември 2012, 14:46:55 pm »
Ако ти се фиксни задните пак треба да ги балансираш на неколку години. Особено пошто нели ти возиш со многу големи брзини, треба да си безбеден нели :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1466 на: 06 Ноември 2012, 16:47:06 pm »
Вие скроз сте отишле...

Две нови зимски гими ќе ставите назад, на кола со преден погон?

Значи како инжињер, наполно ве разбирам. Дека ќе кочат задните, дека даваат правец задните, дека стабилизираат задните. Ама да не заборавиме дека и предните го прават истото Х2.

Незнам дали тролате или сте озбилни, со стари гуми напред да возите. Стварно незнам.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1467 на: 06 Ноември 2012, 17:00:42 pm »
добро бе за 50 -100 евра има 4 половни зимски гуми 14/15 димензија,100 евра ли се проблем?

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #1468 на: 06 Ноември 2012, 17:05:02 pm »
Пари не се проблем, пари нема  ;D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #1469 на: 06 Ноември 2012, 17:28:09 pm »