Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297934 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6137
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8865 на: 06 Октомври 2022, 12:22:57 pm »

Fico ili ferari sto i da vozis kontaktot so podloga e preku gumite.

Фичото нема да крене 100-ка за 2.5 секунди и нема да има потреба да кочи од 150 км/ч, јер прво не може да крене 150, а друго невозможно е да се издржи 150 во Фичо (правам муабет за новиве), од бучава, вибрации и сл.

Гума се избира прво согласно потребите, па тек ондак согласно буџетот.

Ако сум агресивен возач, нормално - премиум гума. Ако возам како што возам, Лауфен е топ гума. Со Лауфенот никогаш не реков "си еба мајката, готово", пошто ретко се наоѓам во ситуација да кочам нагло. И кога сум се нашол, одлично се држеа.

Мене најмногу ми смета промашена сезона на гуми (лето - зимни, поготово)...

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #8866 на: 06 Октомври 2022, 12:34:05 pm »
најголемиот брејн фак е што кај нас потребата за градско возило е СУВ, а буџетот за гуми за СУВ-от е Саилун

сите тука знаеме за што ни се колите и кој ни е буџетот за гуми и соодветно на тоа го правиме изборот, ама тука сме само неколку кои ќе споделат вакво или онакво искуство
целта е некако да ги убедиме останатите која е разликата меѓу премиум и лоу баџет гума и како треба да се однесува со истата и на какво возило да ја стави

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #8867 на: 06 Октомври 2022, 12:36:47 pm »
најголемиот брејн фак е што кај нас потребата за градско возило е СУВ, а буџетот за гуми за СУВ-от е Саилун

сите тука знаеме за што ни се колите и кој ни е буџетот за гуми и соодветно на тоа го правиме изборот, ама тука сме само неколку кои ќе споделат вакво или онакво искуство
целта е некако да ги убедиме останатите која е разликата меѓу премиум и лоу баџет гума и како треба да се однесува со истата и на какво возило да ја стави

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2659
« Одговори #8868 на: 06 Октомври 2022, 13:36:54 pm »
A za Jeep se ima pari.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
« Одговори #8869 на: 06 Октомври 2022, 16:54:05 pm »

Тури му ку*от ако ми отиде браник, фар, хладњак заради уштеда од 100-тина евра, а недајбоже некој полош инцидент...
Истово го има кажано и еден мајстор за Цитроени од Нови Сад, покоен Марко. Поефтино е добра гума него после фарови, браник, хладњак итн.
Инаку познат бил како возач "динамичен" а и такви коли возел, XM правиот му е најпознат 3.0 V6.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #8870 на: 06 Октомври 2022, 17:13:35 pm »
Баш сеа ми излезе статијава, кој сака нека прочита, за мене си знам што е најдобро и димензија на фелна и гума според џебот. Ако можем да си дозволим 17ка фелна без да патим за што подобра гума топ, ако не си терам тоа што ми држи г'зето и чао позз.

https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/auto-moto/uskoro-na-automobile-trebate-staviti-nove-gume-donosimo-totalni-vodic-hak-a-za-kotace-evo-koje-su-najbolje-i-najgore-gume-mogli-bi-se-razocarati-u-neke-marke-1229709

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8871 на: 06 Октомври 2022, 17:27:24 pm »
Колку ли противречности прочитав.

Прво, i30 не вози оваква димензија.

Второ, во оваков случај не ми ни требаат зимски гуми.
Цитат
Dakle, ako živite u području gdje su zime blage, s puno kiše, možda bi bilo bolje izbjeći ova tri pneumatika.

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #8872 на: 06 Октомври 2022, 17:46:52 pm »
Да, малу ја утнале тука. Мада се знае на крају краева, колку пари толку музика, све паѓа у вода од горенаведеново.

Татко ми и свите од постара генерација терале Тигар и Сава и задоволни биле. Сега све морало премиум да биде, ако не е ајфон не чини, ако не си брендиран од глава до пета не вредиш 5 пари итн. Кој што му држи г'зето тоа ќе вози, џабе да ме убедуе некој дека Мишелин или Конти треба ако имам одвај собрано за Сава или ете Ласа, Петлас, Барум или што знам.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8873 на: 06 Октомври 2022, 17:53:06 pm »
Не ги заборавај Трајал ;)

Отсутен cdyane

• Јуниор
  • **
« Одговори #8874 на: 06 Октомври 2022, 18:00:18 pm »
Е Трајал, ме мрзеше да идем до таван да видим името не ми текнуеше. Ги имам од Дијаната на времето што останале.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #8875 на: 09 Октомври 2022, 18:15:29 pm »

Свежо!

Баш за муабетите дека нема разлика на мраз. Тест буквално на мраз.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #8876 на: 09 Октомври 2022, 23:21:54 pm »
Izrekata ne skopskite vulkanizeri deka "gumite tigar, taurus, riken i sava se pravi gumi za nasiot mazen i nechist asfalt", drzi voda ili ova se trikovi za profit
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8877 на: 09 Октомври 2022, 23:30:48 pm »
Стручњаци.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8878 на: 10 Октомври 2022, 07:38:57 am »
Izrekata ne skopskite vulkanizeri deka "gumite tigar, taurus, riken i sava se pravi gumi za nasiot mazen i nechist asfalt", drzi voda ili ova se trikovi za profit
Па точно е тоа прави се, освен ако не сакаат да ти продадат криви,

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #8879 на: 10 Октомври 2022, 11:20:07 am »
Па точно е тоа прави се, освен ако не сакаат да ти продадат криви,
епа тоа е тоа кога не го познаваш доволно туѓиот јазик, речникот ти е скуден и поради неможност за литературно изразување се остава повод за некој стручњак по правопис темата да ја преврти во друга конотација.
VW MK-7 (1.6 тди)