Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1486678 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8415 на: 13 Октомври 2021, 16:26:50 pm »
Интересен тест од светскиот заговр за користење на целосезонска гума стигнал овој тес: https://www.tyrereviews.com/Article/All-Season-vs-Winter-vs-Nordic-vs-Studded-Tyres.htm

Иако одамна сум се откажал да го бранам тој избор што го правам со целосезонски гуми (имам и сет летни за истата кола) мислам дека е интересно да се види оваа споредба.

Од друга страна, јас кога ги гледам бројките од тестовите си правам своја референтна класификација на пример кога ја исфрлам цената, потрошувачката на гориво и отпорот на тркалање како фактори кои не ми значат ништо или да речеме ако ги соберам сите тие три би им дал 5% екстра колку да не е тотално игнорирано. Гледам на тестовиве то се вкупно 25% вредност од вкупната оценка. Не велам дека не е така но едноставно тоа мене не ми е предонста што јас ја ценам. Особено ме нервира што цената се става за критериум за калсификација. Очекувам технички оценки и јас да удрам црта до каде ми е чергата за да ги купам. Ништо не ми помаг цената во Германијакоја е вклучена во тоталниот ранг.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8416 на: 13 Октомври 2021, 17:24:46 pm »
Види сега, од ланските муабети испадна дека сепак користиш 2 сета, летни и целосезонски за зимски период.

Тоа е сосема друг начин на експлоатација на целосезонските од "вообичаеното", односно ставаш и возиш лето/зима.

Целосезонските по 30.000км, односно по 2 лета нема да бидат ефикасни како додека биле нови (секогаш имам во вид возење во снежни услови).

И сега нормално ќе следат муабетите колку имаме снежни денови во годината :)
По таа логика може да се прогура и со летни :)

ПС да не се разбереме погрешно, не сум противник на целосезонските, коректно ќе си завршат работа во тек на неколку години и ќе се избегнат компликации со чување и менување 2 сета бандажи, но и да не се очекува премногу од нив.

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8417 на: 13 Октомври 2021, 17:58:12 pm »
Оваа година летните не се монтираа.  Извозени се некои 7000 км само со целосезонски.  Јас имам летни и „полетни“ целосезонски. Сега ќе останам до крај на целосезонскиве дур не оќелават
(шарата ќе биде под законски лимит).

Не правам муабет колку години индијанците збираат дрва. Едноставно тие ги купив место зимски а сега ги возам ко што ги пишале, цела сезона. И да, одам на скијање со нив. Има дури и едно видео во темата за Волвото како одам на Маврово и се вреќам од скијање во ден кога врне снег. Три зими истерав ќе истерам уште една и едно лето (помалце се вози сега таа кола па нема да снема) И не очекувам да се качам на замрнзата офроуд угорница каде нема очистено снег. Ако ми затреба таков зорт ќе монтирам опрема за таа намена.

Имам и каде да ги чувам, имам и друг сет бандаши за да не премонтирам и пребалансирам, и сам ги менувам, ама за моите сценарија на возење и употреба не гледам многу предност. Нпаротив нјарзичните периоди кога било потебно да има друг тип на гума биле касна есен и рана пролет кога условите се менуваат секојдневно. Нема да го заборвам тоа прекрасно искуство кога еден 9 Октомври ме фати снег на Стража враќајќи се од прекрасен настан во Охрид.  Баш ме интересира колку луѓе на тој датум возат зимсики ако користат два сета гуми.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8418 на: 13 Октомври 2021, 18:04:46 pm »
Ne be, posle 2 godini ne cinat all season i gotovo. Dzabe ti e se. Dzabe kompaniive milijardi vlozuvaat vo allseason, dzabe najgolem porast na allseason gumi ima poslednive 5 godini. Dzabe Mavrovo po sneg si odel.
Allseason posle 2 god ne chinat i gotovo 😁😁😁😁😁🤡🤡🤡

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #8419 на: 13 Октомври 2021, 18:07:33 pm »
Немам потреба никого да убедувам, ниту да се правдам. Претходно возев премиум летни и осредни зимски бидејли ми немаше многу смисла за гуми кои ќе лачат мрак во подрум да плаќам богатство (Еве @zeroSignal  лани ги одлежал исто цела зима). Сега овие ми се супер балансиран избор. И не се поскапи од премиум летни.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #8420 на: 13 Октомври 2021, 18:14:05 pm »
Shto i da kazes dzabe ti e. Posle 2 god allseasonot vo kanta odi. Tolku e ednostavno 😁😁😁🤡

Inaku i jas vozam allseason i normalno kako i sekoja guma si ima i prednosti i mani, ama vo mojot slucaj mnogu poveke prednosti i edna dve maani. I normalno 365 dena godishno gi vozam, nemam dva seta i koga ke dojde vreme pak allseason ke stavam. A za izjavi za 2 godini allseason mozam da kazam samo 🤡

Отсутен Sarma3

• Почетник
  • *
  • Пораки: 24
« Одговори #8421 на: 13 Октомври 2021, 21:48:24 pm »
Nekoj iskustvo so Premiorri ViaMaggiore guma?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #8422 на: 13 Октомври 2021, 22:18:45 pm »
Зошто?

Отсутен Sarma3

• Почетник
  • *
« Одговори #8423 на: 14 Октомври 2021, 00:01:14 am »

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8424 на: 14 Октомври 2021, 00:16:20 am »
Министерство за транс, поп и виски.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8425 на: 14 Октомври 2021, 00:17:12 am »

За кои димензии и за колку ти ги нудат?
Можеби има и варијанта со нешто веќе испитано или некој со директно искуство од форумов што ќе може да те упати...

Отсутен Sarma3

• Почетник
  • *
« Одговори #8426 на: 14 Октомври 2021, 00:20:10 am »

Можеби има и варијанта со нешто веќе испитано или некој со директно искуство од форумов што ќе може да те упати...
Polovni se, prilicno se novi 2020 god se i imaa dobra shara, a mi gi nudi za 5000 den 4 gumi

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #8427 на: 14 Октомври 2021, 00:20:55 am »
Izvolte neka napravat test na all seazon guma vo makedonija ili bilo koja potopla zemja sred leto koga 3 meseca e nad 30+.

All seazon si ima svoja namena za EU i ostali zemji so umeteni leta kade sto letno vreme retko koga temperaturata nadminuva 30+.
All sezaon ne e za nasa klima so vreli leta nutu pak se preporacuva za takva namena.
Stedis po cena na bezbendost.
Ama luge sto mozat da si dozvolat dva seta na gumi koga realno imame zeski leta i ladni zimi (Zimska guma ne e samo radi snegot) bas i nemozam da gi razberam.OK, sekoj si ima pravo na izbor.
Samo dobronameren sovet.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8428 на: 14 Октомври 2021, 00:26:58 am »

Polovni se, prilicno se novi 2020 god se i imaa dobra shara, a mi gi nudi za 5000 den 4 gumi

Пиши ги димензиите, тука има барем два члена што можеби ќе ти најдат и нешто подобро :)
Претпоставувам дека се работи за мало тркало, ама да биде на сигурно дај ги точните димензии.

Отсутен Sarma3

• Почетник
  • *
« Одговори #8429 на: 14 Октомври 2021, 00:34:52 am »

Пиши ги димензиите, тука има барем два члена што можеби ќе ти најдат и нешто подобро :)
Претпоставувам дека се работи за мало тркало, ама да биде на сигурно дај ги точните димензии.
Dada gotovo.
185 65 R15
Fala