Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1778168 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #8086 на: 19 Декември 2019, 13:19:33 pm »
Ку@ да бричиш ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22381
« Одговори #8087 на: 19 Декември 2019, 14:30:10 pm »
Тие на долната слика  донекаде се препознатлив Алфа дизајн и ги личи на колава.
Купи си ги, али чувај си ги и фабричките.
Овие од Голф заборави дека постојат.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8088 на: 19 Декември 2019, 14:54:39 pm »
Си ги купив, за на смучање  8)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8089 на: 19 Декември 2019, 16:21:35 pm »
Позитивно искуство со kupigumi.mk
Момакот со кој се контактираше ги заврши сите договорени работи максимално коректно.

@MartinAlfista фала за советот, на крај испадна да идам со Continental WinterContact TS 860. Димензија 175 наместо 185 излезе солидна разлика во цена, доволно да може да се иде на подобра класа гуми. Плус зимно време многу ретко возам надвор од град, па малку потесна гума не ми прави голема разлика (во стабилност).

Инаку прв избор ми беше Ханкук, ама во стоп&гоу немаат овогодинашни гуми на лагер (2017та им се). Од BFGoodrich нема 2ка верзија за моите димензии, инаку и тие ми се допаѓаат. Се мислев малку за Нокиан Сноутрак, но премалку разлика е во пари до Континентал TS860 за да оправдам осетно полоши перформанси на влажно и суво на ниски температури (иако на снег се малку подобри Нокианот, во тие цели неколку дена кога имаме снег). Единствено посериозно размислував за Bridgestone Blizzak LM005 пошто овогодинешните тестови им се супер, ама на крај сепак испадна да се одлучам за TS 860.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
« Одговори #8090 на: 19 Декември 2019, 16:25:08 pm »
Нека се покурчат уште малку со цените Стоп енд го, па и за до година ќе им останат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #8091 на: 19 Декември 2019, 20:16:16 pm »
Позитивно искуство со kupigumi.mk
Момакот со кој се контактираше ги заврши сите договорени работи максимално коректно.

@MartinAlfista фала за советот, на крај испадна да идам со Continental WinterContact TS 860. Димензија 175 наместо 185 излезе солидна разлика во цена, доволно да може да се иде на подобра класа гуми. Плус зимно време многу ретко возам надвор од град, па малку потесна гума не ми прави голема разлика (во стабилност).

Инаку прв избор ми беше Ханкук, ама во стоп&гоу немаат овогодинашни гуми на лагер (2017та им се). Од BFGoodrich нема 2ка верзија за моите димензии, инаку и тие ми се допаѓаат. Се мислев малку за Нокиан Сноутрак, но премалку разлика е во пари до Континентал TS860 за да оправдам осетно полоши перформанси на влажно и суво на ниски температури (иако на снег се малку подобри Нокианот, во тие цели неколку дена кога имаме снег). Единствено посериозно размислував за Bridgestone Blizzak LM005 пошто овогодинешните тестови им се супер, ама на крај сепак испадна да се одлучам за TS 860.

Со здравје да ги возиш, правилен избор.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #8092 на: 20 Декември 2019, 09:21:05 am »
да не отварам тема, решивме додека се добри летните гуми да не земаме ни зимски ни ОлСизон , не одиме никаде вон град по снег, туку Ланци или Чорапи... Е сега овие што продаваат кажува Чорапите се подобри а и единствена опција за нископрофилни гуми, ама полицајот  што казнува бара Ланци ( за покажување) .. Најверојатно ќе земеме Чорапи спрема гумите а имам едни стари ланци плус за полиција ..

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1501
« Одговори #8093 на: 20 Декември 2019, 09:36:15 am »
да не отварам тема, решивме додека се добри летните гуми да не земаме ни зимски ни ОлСизон , не одиме никаде вон град по снег, туку Ланци или Чорапи... Е сега овие што продаваат кажува Чорапите се подобри а и единствена опција за нископрофилни гуми, ама полицајот  што казнува бара Ланци ( за покажување) .. Најверојатно ќе земеме Чорапи спрема гумите а имам едни стари ланци плус за полиција ..
Не е работата само да имаш било какви ланци , туку мора да ти се за твојата димензија на гуми.
Чорапи пред закон не те штитат , а и се препорачливи само за на снег, ако ги возиш на асвалт ќе ги решиш за брзо.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #8094 на: 20 Декември 2019, 11:33:42 am »
Снегот не е единствениот проблем во зима, најголем дел од зимските денови се вози по ладни и влажни/суви услови кога летните гуми имаат осетно полоши перформанси во кочење и управливост. Видеово со тестирање беше линкано поназад и покажува дека веќе на 6.5с има осетна разлика а на 2с температура, разликата во кочење од зимска/олсизн/кросклајмат до летна гума е повеќе од 5-6 метри (и тоа мерено со премиум летни гуми, Continental Premium Contact 6). Под нула и на поладно, разликите во кочење/управливост ќе бидат уште поголеми.

едит: Патем ако на некој му требаат стари 185/60/14 Сава Ескимо с3 не ми пише ПП пред да ги фрлам деновиве. Гумите солидно имаат шара, немаат пукнатини (dry rot), ама окрутена е гумата од старост (10 год). Или за жардињери ако му требаат на некој.
Исто кажете ако знаете каде рециклираат гуми, да ги однесам да не ги ќарат Цигани или други за горење.
« Последно менување: 20 Декември 2019, 11:41:16 am Van »

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #8095 на: 20 Декември 2019, 12:31:33 pm »
Најголем прболем во зима е наглата промена на условите на патот (влажно, замрзнато во осојна кривина, нанос, снег од комшијата што го фрла со лопата од тротоар на главна сообраќајница) и дури и со умерени и ниски брзини се случуваат несреќи кои во најмала рака имаат штета неколкукратно повисоки од гумите. А во вакви случаи ти не ја возиш колата со ланци или чорапи.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #8096 на: 21 Декември 2019, 23:35:41 pm »
Купив Kleber Krisalp HP3 205 55 16, одлична гума која нуди високи перформанси во сите услови за возење оваа димензија на гума, по пристапна цена.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8097 на: 21 Декември 2019, 23:54:11 pm »
Купив Kleber Krisalp HP3 205 55 16, одлична гума која нуди високи перформанси во сите услови за возење оваа димензија на гума, по пристапна цена.

Ако ми кажеш дека си ги купил од Мотоцентар ќе одам ноќеска да им фрлам молотов коктел.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #8098 на: 22 Декември 2019, 00:36:54 am »
Пред две недели во Церес, мотоцентар имаа 195 65 15, се одлучив да не ги ставам на челични.
Возам поагресивно така да 205 55 16 таман си е.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #8099 на: 25 Декември 2019, 08:58:53 am »
Сеа може снег да врне 8)