Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1780084 пати)

Присутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8374
  • Плинаш!!!
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #7785 на: 07 Октомври 2019, 10:31:47 am »
Балансирањето сега го наплаќаат посебно?
Све било посебно сеа, демек секаде било така. И тоа ценава ја добив на комшиска база.
Инаку редовна цена на бф била 4 иљади и нешто ситно. А на страната им стои 3190 ден ако нарачаш онлајн.
Матадорки во Гумико 2700 ден. со вентил и балансирање. Фала пријатно.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Сигурен сум дека еден куп луѓе нема да се согласат со мене, но мислам дека продуктот и услугата треба да бидат посебно наплатени.

Само така ќе се научиме да цениме услуга. Кај нас работниот час, односно искуството, знаењето и експертизата не се ценат, баш заради тоа што обично се бесплатно вклучени во цената.
Јас се согласувам со тебе но една работа ме чуди кај газдиве. Сакаат преку ноќ да се збогатат. Лупаат по 50 па 70% чист профит од гума.

Еве еден пример. Мултибренд ги увезува матадор. Во мултибред една гума ми ја даваа 3200 ден а увозна цена со сите трошоци им излага околу 2100 ден (имам човек во мултибренд). Гумико ги зима матадорот од мултибренд и мене како краен корисник ми ги продава по 2700 ден. Е ај сеа??

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
« Одговори #7786 на: 07 Октомври 2019, 10:33:42 am »
Имам Semperit Speed Grip зимски, што имаат уште некои 4 мм профил, ама се од ноември 2011.

Дали да ги извозам уште сезонава, или да не ризикувам?
Јас имав TS800 од прв ден до 11тата година. Лично да е за мене без размислување би ги заменил со нови, особено ако се вози надвор од град. Разликата од првиот ден до 8мата година е енормно голема според мене, и тоа на гуми со повеќе шара од твојата со поминати не повеќе од 15000км. А за истерување ќе истераат, поготово во град и со благо намален притисок. Но, коментарот е од сосема субјективно искуство како јас би постапил.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7638
« Одговори #7787 на: 07 Октомври 2019, 10:34:31 am »
Јас се согласувам со тебе но една работа ме чуди кај газдиве. Сакаат преку ноќ да се збогатат. Лупаат по 50 па 70% чист профит од гума.

Еве еден пример. Мултибренд ги увезува матадор. Во мултибред една гума ми ја даваа 3200 ден а увозна цена со сите трошоци им излага околу 2100 ден (имам човек во мултибренд). Гумико ги зима матадорот од мултибренд и мене како краен корисник ми ги продава по 2700 ден. Е ај сеа??

Сега ќе си ги купиш гумите од Гумико, и мирна глава. Не е твое т.е. наше да разглабаме кој што како со цените и да откриваме цифри цени и слично. 

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #7788 на: 07 Октомври 2019, 10:38:14 am »
Во Германија нема таков лимит од 4мм, туку е препорачливо ако зимските се околу 3-4мм да си купиш нови. Гуми со 4мм профил јас би ги возел уште една сезона или две ако се околу 5 години. Крајната граница за старост е 8-9 години без разлика на профилот.

На мерцедесот кога му ги менував 2017та летните гуми сеуште беа првите пирели. Имаа околу 5мм профил.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #7789 на: 07 Октомври 2019, 10:39:32 am »
Имам Semperit Speed Grip зимски, што имаат уште некои 4 мм профил, ама се од ноември 2011.

Дали да ги извозам уште сезонава, или да не ризикувам?
Легалната граница ти е 4мм, ако почнеш сега да ги возиш, веројатно доста брзо ќе бидеш под легалниот лимит. Не знам тоа у германија како проаѓа. Инаку, од Ноември 2011 до сега, 8 години истерале, има уште малце пред да бидат неупотребливи по сите стандарди ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7790 на: 07 Октомври 2019, 11:24:55 am »
Сега ќе си ги купиш гумите од Гумико, и мирна глава. Не е твое т.е. наше да разглабаме кој што како со цените и да откриваме цифри цени и слично. 

Нивна работа е да ставаат цени какви сакаат, наша е да си кажиме и купиме од каде што е најефтино.

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7791 на: 07 Октомври 2019, 12:11:17 pm »

Точно така....

Нивна работа е да ставаат цени какви сакаат, наша е да си кажиме и купиме од каде што е најефтино.
Така е...

Отсутен PijsikavePijsitutun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 67
« Одговори #7792 на: 07 Октомври 2019, 14:54:36 pm »
Dębica Presto HP 195/65 R15 91 H

летни, ми ги даваат исто пари со Дипломат, според вас што е подобра комбинација, има некој возено ваков модел?
Гледам на хартија овие имаат C за потрошувачка на гориво и B за влажен коловоз, а Дипломат има две C.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34541
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7793 на: 07 Октомври 2019, 20:57:32 pm »
Глупи ли се гумико да продаваат по набавна дилерска цена?
Се кладам дека се стари гуми, година или две, кој знае каде стоени.

Отсутен Krashot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 80
« Одговори #7794 на: 07 Октомври 2019, 21:02:16 pm »
Gislaved 195/65/15 каде можам да најдам? Возам веќе 3 сезони Gislaved EuroFrost 5 Презадоволен сум.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7795 на: 07 Октомври 2019, 21:03:18 pm »
Мотоцентар ги увезуваа ама некако слабо се пробија Гиславед.

Отсутен Krashot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 80
« Одговори #7796 на: 07 Октомври 2019, 21:04:44 pm »
Мотоцентар ги увезуваа ама некако слабо се пробија Гиславед.

Па шознам, јас презадоволен сум со нив, веќе неколку зими никаков проблем не сум имал.
Некоја друга зимска гума да препорачаш во тој ранг?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7797 на: 07 Октомври 2019, 21:10:39 pm »
Види сеа, ти можеш да си задоволен објективно или сибјективно, не е некаква мера. Зависи каде си возиел и во какви услови, ама океј, тоа не е предмет на дискусија. Ако тебе те бендисуваат тогаш ОК.

Тоа е гума од средна класа некоја и тука има многу избор, имаш Hankook Icept RS2, имаш Kleber Kristalp HP3 или BFgoodrich истиот модел, Nokian WR 4D, Sava Eskimo S3+ ако возиш во длабоки снегови, Fulda Kristal Montero 3.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1461
« Одговори #7798 на: 08 Октомври 2019, 02:34:49 am »
Gislaved 195/65/15 каде можам да најдам? Возам веќе 3 сезони Gislaved EuroFrost 5 Презадоволен сум.

Овие мото мобил у кисела вода држат барум и гиславед, ама не се баш сериозни лани две недели ме мотаа па денес ќе дојде камион у понеделник барај не ќе дојде сигурно, не дојде ни тогаш фатив си земав сава

Присутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7799 на: 08 Октомври 2019, 05:23:05 am »
Глупи ли се гумико да продаваат по набавна дилерска цена?
Се кладам дека се стари гуми, година или две, кој знае каде стоени.
38 недела 2019 година.