Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1481660 пати)

Присутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8715 на: 07 Декември 2021, 22:53:42 pm »
A kako da naracash? Bez kapar sakas? A i toa koga e proizvedena citam veke site 2021 do poslednata tura kupi ja gumi, ako se lanski legends ta celi kolata ke lizga na suvo

Ако сум решил да купам гуми, исто ми е дали капар ќе дадам или цела цена одеднаш ќе ја платам, ама ако ја добијам информацијата за производство на гумата дека е 2021. Ако стигне ланска гума што праиме? Ќе ми го вратат капарот? Не, ќе биде еј не знаевме/што има врска годината...

Тоа што го барав од нив не го добив, затоа пари не добија. На крај на краиштата нема да биде тој бренд и модел, ќе биде друг, јас одлучувам каде ќе ги дадам парите, нешто што нашиве трговци не го разбираат.

Ако ми прдне и од Германија по авион ќе ми ги пратат, или ќе запалам кола до комшии.

Ти ако купуваш лански гуми си е твое, јас за мои пари ќе купам што сум намислил - тазе гуми.
« Последно менување: 07 Декември 2021, 22:59:02 pm smole »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8716 на: 07 Декември 2021, 23:09:41 pm »
Само оштро ;D

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8717 на: 07 Декември 2021, 23:16:24 pm »
Пјер, само без тврдење, молим. Вчера пак те видов паркираш пред капија... :))

@smole
Ти завидувам на нервите, се исплати ли тоа замарање ако однапред знаеш дека има 90% шанси за пропаст? :)
Јас особено сум размислувал за ова заради глупите (скапи) димензии, ама на крајот од денот си викам: мене тука у живо ме поебаа два пати, не па онлајн и на невидено. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #8718 на: 08 Декември 2021, 09:24:29 am »
Imam bas pozitivno iskustvo so naracka na gumi od Tranzit.
Tacno gledaat kade se na lager, kazuvaat data na proizvodstvo.
Ako ne se ni na lager cesto pati mi kazuvaat data na proizvodstvo koga se ocekuva da izlezat od fabrika, bukvalno kako za kola.
I dva pati uredno si doagaat gumite so toj datum.

Proslata nedela barav edna dimenzija, otvorija toa softverot i mi kazaa ne gi gledam momentalno vo proizvodstvo.
Ke se javam ponataka da im se "otvori" 2022. Ionaka so vreme prasuvav za letni gumi.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #8719 на: 08 Декември 2021, 10:00:46 am »
A kako da naracash? Bez kapar sakas? A i toa koga e proizvedena citam veke site 2021 do poslednata tura kupi ja gumi, ako se lanski legends ta celi kolata ke lizga na suvo

Ако сум решил да купам гуми, исто ми е дали капар ќе дадам или цела цена одеднаш ќе ја платам, ама ако ја добијам информацијата за производство на гумата дека е 2021. Ако стигне ланска гума што праиме? Ќе ми го вратат капарот? Не, ќе биде еј не знаевме/што има врска годината...

Тоа што го барав од нив не го добив, затоа пари не добија. На крај на краиштата нема да биде тој бренд и модел, ќе биде друг, јас одлучувам каде ќе ги дадам парите, нешто што нашиве трговци не го разбираат.

Ако ми прдне и од Германија по авион ќе ми ги пратат, или ќе запалам кола до комшии.

Ти ако купуваш лански гуми си е твое, јас за мои пари ќе купам што сум намислил - тазе гуми.

Lanski gumi e problem da kupish. Zoshto? Ke ti se raspadnat  pobrzo? Ke se potroshat? Tie od 2021 za 4 iki 5 meseci ke bidat lanski i so praime gi frlash?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #8720 на: 08 Декември 2021, 10:09:02 am »

Lanski gumi e problem da kupish. Zoshto? Ke ti se raspadnat  pobrzo? Ke se potroshat? Tie od 2021 za 4 iki 5 meseci ke bidat lanski i so praime gi frlash?

Зошто со нашите мали километражи гумите се менуваат пред се заради старост и дека им поминале 5-6 години од производство, отколку од излижување. Со други зборови ќе изгуби 1 година од тие 5-6 години кога гумата е во својот најдобар живот. Ако се земе гумата со 25% попуст во однос на нова може да се исплати да се земе 1 година стара гума, затоа што реално и е скратен реалниот живот. 1 година стари гуми се во ред да се купат (со попуст) за некои кои поминуваат 30.000км годишно или повеќе, пришто за 2 години тие ќе се потрошат пред да и помине рокот на смесата.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #8721 на: 08 Декември 2021, 11:17:44 am »
Aha edna godina ke izgubel ok sea se mi e jasno.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8722 на: 08 Декември 2021, 11:26:47 am »
Не заборавајте дека станува збор за зимски гуми кои не стареат како летните, се разбира во сооднос со помината километража.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8723 на: 08 Декември 2021, 11:27:46 am »

Aha edna godina ke izgubel ok sea se mi e jasno.

Не се сложуваш со нешто од напишаното? Какви се твоите видувања?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #8724 на: 08 Декември 2021, 14:12:34 pm »
Nemam viduvanja, ama ne se zamaram dali bile gumite 2020 ili 2021.
Moze i novakola koga se kupuva treba gumite da i se proverat dali se taze

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8725 на: 08 Декември 2021, 14:58:35 pm »
Епа ете, различни луѓе, различни замарања. Не мора сите да сме исти.

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 678
  • Pixel Perfect.
« Одговори #8726 на: 08 Декември 2021, 17:36:12 pm »
Пак ќе кажам, со чистење на гумите и мачкање на крај на сезона, ќе траат двојно повеќе. Зимските се возат во просек 5 месеци и помалце ги пече сонце.
Ако не правиш хидратација на телото фала богу кожата ќе стане крута, ќе се исуши и ќе напука.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #8727 на: 08 Декември 2021, 20:15:03 pm »
со што ги мачкаш ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #8728 на: 08 Декември 2021, 20:33:03 pm »
Пошто кожа - тело, веројатно со Бекутан.
Тие што имаат природно мрсна кожа, не мора да мачкаат ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #8729 на: 08 Декември 2021, 20:43:44 pm »
И гумите исто, да лизгаат поќе, за помалце да се јадат?
 :D