Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1365584 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4890 на: 30 Октомври 2015, 20:00:53 pm »

Отсутен alekohrid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #4891 на: 30 Октомври 2015, 20:22:26 pm »

Значи возам југо од 1994 до 2007 со летни гуми, и сега опел корса од 2007 до 2015. Тоа е 21 година возам со летни гуми. Никогаш не сум возел со зимски гуми и ви ја кажувам виситната а вие како сакате.
треба да играш лото...

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4892 на: 30 Октомври 2015, 20:31:58 pm »
Види друга работа. Јас па познавам тројца кој ги имаа најскапите зимски гуми, и пак колите им беа за составување.
Мислејќи дека ако возат зимски гуми, и гледајќи видеа како на јутјуб, возилото само ке застане, само ке управува и ке се движи како по шини.
Еден од нив се залепи у бандера со брзина на движење од 50 км/ч, кога беше поледицата лани, другиот исто така гледал клипови како со зимски гуми фаќаат кривини со 50 без колата да мрдне како да оди по шини, а третиот чекаше на семафор и некој го залепи од позади.
И сега?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4893 на: 30 Октомври 2015, 20:32:35 pm »
А тек да немале зимски.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4894 на: 30 Октомври 2015, 20:36:40 pm »
Да немале зимски колите во гаража. На лед кола не се вози. Прво јас и покрај тоа што имам зимски гуми не ја возам, ради такви што возат без мозок, или мислат дека ако имаат зимски можат што сакаат да прават. За 35 денари со ЈСП, или 25 со ПСП ке стигнам до саканата дестинација за 10 минути максимум разлика во време.
Ем не ме боли глава, ем не ме боли џеб.
Такви денови во годината најчесто се бројат на прсти на една рака.
Нели?
И?

п.с. Да, за разлика од "скопските шиљокурани" јас немам комплекс да се возам во автобус, затоа што од 10 години сам се возам по Скопје со бус.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #4895 на: 30 Октомври 2015, 20:37:25 pm »

Отсутен Darko_sk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 101
« Одговори #4896 на: 30 Октомври 2015, 21:31:09 pm »
Имал некој искуство со Nankang зимски гуми?

Бев денес во Пнеуматик да земам Sava Eskimo HP, aли немале моментално на лагер и не се сигурни кога ќе им стигне нова тура. За буквално истата цена ми ги препорачаа Nankang, тајвански гуми.

Прв пат слушам за гумиве, па некој искуство со нив?

Не ми се даваат пари за поскапи гуми од причина што не поминувам повеќе од 2.500-3.000 км во зима, а сакам да земам од Пнеуматик бидејќи имам познати и знам дека за супер цена ми ги даваат гумите.

Значи муабетот ми е да земам Nankang вреди ли или да доплатам уште плус 30-тина евра по гума и да земам Kleber.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4897 на: 30 Октомври 2015, 22:10:11 pm »

Aj најди ми видео каде што ја мерат должината на кочење на зимски гуми ама во лето.
Зошто никој не прави таков тест? Winter tires in summer??>?
Зошто нема видеа за такви тестови (кај мене ништо не вади ова јутјубов пошто германијава е целата со рестрикции со јутуб).

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43932
  • Il Moderatore
« Одговори #4898 на: 30 Октомври 2015, 22:23:48 pm »
Повели (у германија, на германски се бара ;) ):

Во зима - зимски, во лето - летни. Јасно ко` ден!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4899 на: 30 Октомври 2015, 22:29:18 pm »
Мене сеуште ми е конфузно, зимски или летни гуми, во зима или лето. Која комбинација стварно не можам да се одлучам.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4900 на: 30 Октомври 2015, 22:32:22 pm »
Швапска работа.
Уште да кажеа кои гуми ги тестирале, кои димензии и топ ке беше.
Не слушнав дека кажаа такво нешто.
Инаку у право се луѓето, ама ете, едвај еден тест да се најде.
А сите 9999999999 се за летните во зимски услови ;)

Миле за тебе олсизн.
Пошо си неодлучен.
А и неозбилен!

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43932
  • Il Moderatore
« Одговори #4901 на: 30 Октомври 2015, 22:45:49 pm »
Мене сеуште ми е конфузно, зимски или летни гуми, во зима или лето. Која комбинација стварно не можам да се одлучам.

Еве овој чичково ќе ти каже. ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7685
  • Хорска Секција
« Одговори #4902 на: 30 Октомври 2015, 22:53:51 pm »
п.с. Да, за разлика од "скопските шиљокурани" јас немам комплекс да се возам во автобус, затоа што од 10 години сам се возам по Скопје со бус.
Докторе, да ми се фатиш за шиљокуранскиов бајрак и да ми се нишаш лево-десно! :D
Со реиз случајно да не ги шеташ жена ти и маилот зимно време низ Шкуп? И да не одиш до роџевина со реиз или воз со слујачно?
Дај не ме јеби(копирајт бај Кили)!

Ако тебе колата ти служи за да ти се брои во статус и да не ти се смеат комшии, има луѓе на кои колата им служи за возење. На пример мене колата ми служи за возење и јас во изминативе 10 години во просек поминувам по околу 20К километри годишно, а последнава година имам поминато околу 40К.
Која е логиката за некој кој вози кола да нема соодветни гуми за сезоната во која вози?
Од безбедносен аспект, понебезбедно е да возиш со несоодветни гуми за временската сезона затоа што возилото е понестабилно и потребно му е поголемо растојание за да застане.
Од удобносен аспект, понеудобно е да возиш со несоодветни гуми за временската сезона затоа што летните гуми во зима се претвараат во тврди пластики кои не ги амортизираат ударите од патот, а зимските гуми летно време галамат три пати повеќе отколку летни.
Од економски аспект, по неекономски е да немаш летни и зимски гуми затоа што во несоодветната сезона многу поовеќе ги јадеш гумите. А посебно зимските гуми во лето. Но ако веќе се водиме од економија, поседувањето на возило е неекономична одлука. Многу по-економично е како што самиот рече да се возиш со реиз, а не како што спротивно на тоа ти си купи нов автомобил пред три месеци.

И? Која е логиката да немаш летни и зимски гуми? Те молам наведи една причина!
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4903 на: 30 Октомври 2015, 23:40:54 pm »
Причината е таа што ништо не си прочитал од тоа што сум напишал :)
Ај еве ке ти повторам, ваљда сеа ке прочиташ.
1. Фино напишав дека имам зимски гуми, ама кога има критични денови, 3 се у годината, немора да ја возам колата, туку можам да се возам во автобус како сите нормални луѓе во светот.
2. У тие најјебани три дена сигурно нема да планирам пат на месечината, туку ке гледам да дремам под кебе у соба и да си го дрвам.
3. Кој спомна 20к годишно?
4. Јас прашав зошто се правени споредби само на летни гуми во зимски услови, а не и зимски гуми во летни услови. Едвај еден најдовме...Еве и 5 нека се наспрема 5 милиони обратни?
5. Друг пут читај пред да напишеш нешто и не го глуми Миле.

:D :D :D

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #4904 на: 30 Октомври 2015, 23:57:23 pm »
Зимски гуми за во зима и зимски услови си требаат не само за кочење или за лесно тргнување туку за нешто многу побитно што со пари после не се купува а тоа е безбедносно патување што со летни гуми може многу лесно да заврши кобно. На рускиот форум за сообраќајки од ноември па до март 90% од сообраќајките се случуваат само заради летните гуми, вози на прав пат 70-80 и оддеднашка гзот и бега во спротивна лента и чао рагаци.