Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297640 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #375 на: 31 Октомври 2011, 23:37:20 pm »
А што е разликата меѓу Сава С3 и Сава С3+?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #376 на: 31 Октомври 2011, 23:56:12 pm »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #377 на: 01 Ноември 2011, 07:35:21 am »
добри се бе, ми вршат работа до сега 3та сезона

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #378 на: 01 Ноември 2011, 09:13:45 am »
Ај да се пофалам јас, земав комплет Nokian WR G2 за Sir Lancerot :)
И гад демит промена еј! Ке се убиев за малце... И помали тркала сеа, и значително помеки гуми... На враќање од Мотоцентар, преку Кале, за малце ке тестирав гравитација на тоа убавото кривинче... ’бем ти зимски гуми, ко на балончиња да возиш :)
Ениху, први впечатоци: самите гуми се прилично меки, пошто и би требало нели, доста тивки и комфорни. Досега пробани на суво и на малку влажно. На суво сосема ок се понашаат (моја кривица беше благото занесување на кривинчето на Кале), а на малце мокро, не осетив нешто абнормално. Бат, се работи за мало количество на вода на асфалт, така да, не е веродостоен „тестот“. За снег/мраз, останува да видиме.

Како што имам слушано, не чинело да се возат зимски гуми на сува, се искривувала предница, се мачела колата итн... Може некој да го потврди или негира ова?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #379 на: 01 Ноември 2011, 09:48:15 am »
Како што имам слушано, не чинело да се возат зимски гуми на сува, се искривувала предница, се мачела колата итн... Може некој да го потврди или негира ова?
Може,

Не е точно. Зимските гуми се многу балансирани рамномерно или нерамномерно да прижаат отпор. Направени се за лизгави површини каде контролата е могу битна, затоа не смее гумата многу да делува на шасијата туку шасијата треба да делува на гумата. Факт е дека било која гума макар и зимска најмногу се јаде на сув и рапав асфалт во споредба со влажно, снег и подмрзнато така да тоа отпаѓа. Исто така предницата на колата е дизајнирана да издржи мнооогу поголеми оптеретувања по разни оски на движење и делување, така да едни гуми во ниеден случај не би смеело да влијаат лошо на предницата, може само предницата да влијае лошо на гумите. Исто така колата е машина, таа не би можела да се мачи туку само да трпи терет.... за што и е дизајнирана, ти текнува? :D

Баш те занима?

http://www.sava-tires.com/sava/emea/tires/cars/winter/eskimo_s3plus.jsp

Ме занима се во врска со гуми. Ова + изгледа се однесува на подобрениот состав на гумата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #380 на: 01 Ноември 2011, 11:44:39 am »
Да не заборавите да ги напумпате Зимските гуми колку што е потребно за вашата кола. Односно минимум 2.2, а препорачано 2.3-2.4 за повеќето коли. Јас во зависност од условите ги возам на 2.4 и во екстремни услови 2.3.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #381 на: 01 Ноември 2011, 11:47:31 am »
Зависи по каков терен возиш. За нормално користење, пожелно е да се следат препораките, или и малце над нив. При подлабок снег (ако ви се деси таква ситуација), пожелно е извесно испуштање на воздух и намалување на притисокот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8524
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #382 на: 01 Ноември 2011, 11:49:27 am »
... При подлабок снег (ако ви се деси таква ситуација), пожелно е извесно испуштање на воздух и намалување на притисокот.

Или ланци да си ставите најпаметно ќе ви биде ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #383 на: 01 Ноември 2011, 21:40:15 pm »
Да не заборавите да ги напумпате Зимските гуми колку што е потребно за вашата кола. Односно минимум 2.2, а препорачано 2.3-2.4 за повеќето коли. Јас во зависност од условите ги возам на 2.4 и во екстремни услови 2.3.

Јас сум на 0.3 над летните, а овие се 2.7 за предни и 2.5 за задни (значи 3.0 со 2.8 )  ;D ;D ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #384 на: 01 Ноември 2011, 21:41:32 pm »
... При подлабок снег (ако ви се деси таква ситуација), пожелно е извесно испуштање на воздух и намалување на притисокот.

Или ланци да си ставите најпаметно ќе ви биде ;D

Ланци исклучиво само ако е апсолутно неопходно т.е. ако нема друг излез :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #385 на: 01 Ноември 2011, 21:48:21 pm »

Ме занима се во врска со гуми. Ова + изгледа се однесува на подобрениот состав на гумата.

Веројатно има нешто плус... :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #386 на: 01 Ноември 2011, 21:50:33 pm »

Јас сум на 0.3 над летните, а овие се 2.7 за предни и 2.5 за задни (значи 3.0 со 2.8 )  ;D ;D ;D
Одлично, јас летно време на 2.5 ги ставам. :) За зимски малце помалку, ама па и потесни ми се зимските. :) Браво за притисокот! Брод...

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #387 на: 01 Ноември 2011, 21:57:46 pm »
Летните кај мене по спецификација се 2.4 со 2.2 на 205/45/17 гума. За 195/55/16 летни (зимските ми се оваа димензија) пишува 2.2 со 2.0 е сега имаше дополнение за зимски, мислам пишуваше 0.3 над летните.
I’m so mean, I make medicine sick

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #388 на: 01 Ноември 2011, 21:59:38 pm »

Одлично, јас летно време на 2.5 ги ставам. :) За зимски малце помалку, ама па и потесни ми се зимските. :) Браво за притисокот! Брод...
Искрено, малку поудобно е возењето, со .2 бари понизок притисок, (2.5 напред 2.3 назад), ама кога одам на отворен пат (надвор од град) - по пропис надрукани :)

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
« Одговори #389 на: 01 Ноември 2011, 22:19:40 pm »
Кај мене според упатсво напред 2.2 позади 2.0
Знеа ли некој  кај  да најдам на старо челични  бандажи  205 55 16 или 195 65 15 ? цена ?
да бапнам зимски на други бандажи