Автор Тема: Интернет  (Прочитано 177636 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Интернет
« Одговори #345 на: 11 Јуни 2012, 21:05:38 pm »
Koristam Apple extreme i Apple Airport express i se top. Vo BG gi imam vekje 1.5 godina i cepaat nemaat gajle. Baska se mi e na 802.11a mreza (b/g samo za Iphone)..

Transferot e super ne sum go merel no vredi za sekoj vlozen cent.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #346 на: 11 Јуни 2012, 22:09:18 pm »
@Deni, одлично друже, со здравје да си го корситиш, ај па за месец дена пиши колку пати си го рестартирал и еден ривју, да знам дали да го зимам и јас. Кажи ми само и цена која го зема.
Очекувам да го рестартирам точно 0 пати во следниве 5 години. Земен е 2800 мислам и 200 денари антената. Имаш ист ваков само без УСБ и без гигабитна ЛАН и е 2200 мислам. Планиран ми е за гигабитна мрежа и затоа го земав. Таман налегна во местото. :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #347 на: 11 Јуни 2012, 22:11:11 pm »
TP Link ako se pogodat ne se losi. Ama na mnogu konekcii znaat da si se blokiraat i posle reset ne im bega.

Sepak klasa na sapunjerki se...

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #348 на: 11 Јуни 2012, 22:13:04 pm »
Баш ќе видиме. :)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #349 на: 11 Јуни 2012, 22:28:40 pm »
E pa ti kazuvam kako e. Sum testiral na 100 bit/s i nejke pa nejke povekje od 35-40MBit da pusti na Wifi. Na 5 hosta, 3 na kabel i 2 na Wifi fino lepo na 400-500 konekcii umira. Duri na pogolem load blokira i pagja transfer na mizerni 10/15Mbit/s. Zboram za salam rabota, surfanje, VOD, IPTV, seed na trackeri MPEG4 streamuvanje.. I ruterot umira....

So CISCO 28XX vakva rabota se nema deseno. Ama i cenata e paprena...

Ajde sega no za doma e sosema ok (2-3 kompjutera). Baska ako e Open WRT imas i drugi opcii.

Prviot ruter mi bese Linsys WRT 54GL koj go dobiv na podarok od eden poznat od Cair, koj ne mu se bendisuvase (se oprai so firmware - dignav ddwrt).
Umre od grom posle 2 godini salam koristenje na internet konekcija od 512KBPS (wireless link od gaga internet).

Posle dobiv na poklon eden Level 1 koj trebase da zavrsi vo gjubre, no dobriot covek mi go dade za delovi da mi se najde (i ovoj nekako se opravi ama wifi pokrivanje ima samo vo radius od 30m i ni metar povekje). Uste raboti i si go koristam kako firewall pred Extreme-ot. Ne e brz ama ne e resetiran dosega..

Baska netot mi e besplaten od komsijata.. I plus distribucija po kabel na 3 komsii. Total 15 hosta i zasega ne ispustil dusa.

I na kraj si dojde Apple - to. E togas se spasiv. Iskreno da ti kazam go dobiv kako podarok za dobro sraboteno spojuvanje na eden Nigeriec so eden Amer za biznis vo Lagos. Amerot mi dade na poklon cisto nov Apple Airport Express i zvucnici Logitec 5.1 (ama gi pokloniv na eden jaden Kongoleec)..

I tama mi ti ide sve..

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #350 на: 11 Јуни 2012, 22:33:10 pm »
Bugar си размислил да напишеш автобиографски роман?

Гарантирам дека ке биде бестселер!

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #351 на: 11 Јуни 2012, 22:41:33 pm »
A be Ace kako sakas be da go napisam. Koga ne me biva za pisuenje.

Toa gore e del od mojata prikazna za ruterite... Sve e taka falat uste:
-Fujitsu Siemens - govno spakuvano vo plastika - Nisto od taa firma kral na nekvalitet i rasiplivost
-Nekoja sapunjerka "Thomson" - nema vrska
-Belkin umre - jadniot se pregrea
-Linksys WPA 100N mislam bese sekoj den sakase reset

-Koga hostirav Asterisk VOIP server pod linux doma za test 90% od ruterive kaslaa. Koga se montirase Cisco 28XX (e ovoj pozajmen na neodredeno vreme bese od eden ramkoven) rabotata zaspa.

-BTW Sipura SPA 3002 na Linksys me iznenadi - maski se drzese (ama ne e ruter tuku FXO-FXS/VOIP gateway) - poklon od eden poznat hacker vo Bugarija :) - rasipana bese ama eden ramkoven ja opravi i do den denes si delka :)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #352 на: 11 Јуни 2012, 22:42:05 pm »
Изгледа многу се сменило од тој до овој ТП-линк. :) :) :)

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #353 на: 11 Јуни 2012, 22:54:36 pm »
TP Link  се закон од рутерчиња..Можеби првите серии небиле погодени, ама сеа се одлични за парите..

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #354 на: 11 Јуни 2012, 22:56:08 pm »
Бугар, јас мислам дека идеално решение за секој дом е Cisco CRS-3 16-Slot Single-Shelf System. Многу е јак... нема да се заебаваш со Gbit-на мрежа и дали главело на 5, 8 или 30 хостови... овој си има проток од 4.48 Tbps што би требало да ги задоволи потребите на едно просечно македонско семејство. Можда не изгледа fancy како другиве, али па си ја брка работата. А има и доста опции... подджува MPLS, BGP, OSPF, MBGP, RSVP, SONET, SDH и остали кратенки кои се неопходни за секој рутер. Само за да го извлечеш максимумот ќе мора да туриш HBA картица на лаптопот па со singlemode-на оптика да се врзеш на него... али верувам дека тоа не е проблем за тебе. Како недостаток може да се појави и тоа што нема gajtan-less опција, али гарант и тоа се прај некако. Само зимаш 8 dB антена и ја штрафиш (во правец на стрелките на часовникот) било каде на него, па ваљда од толку интернет што врви низ него ќе искочи нешто и низ антената...али на ова пристапувам со резерва, не ми е пробано.

П.С. Малку е бучен и троши 16.8kW струја, али па воедно добиваш и греење, а и нели...квалитетот треба да се плати! Сепак да не се брукаме со Cisco 2811 или 2821 од 4-5,000 долари
П.П.С. Извесни телеком оператори кај нас го имаат, а дел неможат да си го дозволат.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #355 на: 11 Јуни 2012, 22:57:42 pm »
TP Link ti e za 1/2 kompjutera i posle 500-600 konekcii moras reset ili ke ti padne brzinata. Tolku mu e dusata. I sto ocekuvas od taa klasa na ruter. Cuda ne moze da pravi.

@Dodo a be jasno e sto e toa pisanoto. Sepak ne pravime doma NASA centar..

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #356 на: 13 Јуни 2012, 21:14:43 pm »
^^ TP Linkot е закон и топла препорака од мене.

Кој е за линксис рутери заинтересиран? :) :) :) :)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #357 на: 13 Јуни 2012, 23:37:50 pm »
Јас имам TP-link WR740N со обична антена, го зедов за 890 денари пред 2 години и до сега никогаш не бил исклучен, и не памтам некаков проблем со него...Едино што е малце појќе загреан, па можам пици на него да си топлам....

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #358 на: 14 Јуни 2012, 00:57:41 am »
Вчера ептен се накурчив пошто итно ми требаше Wi Fi a а немав и се изнервирав го извадив модемот од штеќер и им се јавив на овие од Оне во центарот за грижа на корисници и им кажав дека ми се заебал модемот. и имаше тука малце глума ваму таму и на крај пуштиа налог за замена на опрема, и си завршив работа за неполн саат јухууу :)
Ми дадоа рутер  TP-Link TD-W8951ND  ;D ;D ;D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #359 на: 14 Јуни 2012, 01:03:20 am »
А предходно обичен модем имаше ??? Сега и јас имам модем од ОНЕ... А им се јава ???