Има ли некој што го работи ова и што знае кои коли каде имаат слабости и каде треба да се изолираат за да се постигне максимум ефект без да се лепи насекаде колата??? Исто ме интереси што мислите дали ако ја изолирам хаубата ќе ми се намали звукот во кабината додека возам???
Мора да се стави изолација на хаубата, јас сега тоа барам да најдам за мојата. Едната има, едната не. А генерално, нема кој знае кој не. Јас сакав да ставам и најдов каде има каде нема, и на полото само таму немаше. Сегде беше пополнето бајаги, значи фаерволот напред, багажникот со битумен назад, итн... Фали под хауба. Во Фиестата има повеќе фалинки и се осеќа.
Генерално не треба да се лепи цела кола, туку да се провери фаерволот дали има, багажникот, под тапацирот доле, во вратите, под хауба. Ретко која има во вратите...
И треба да рачунаш дека секое делче ќе намали по сосем малку, ама крајниот резултат после целосен третман и истражување може да достигне 3 децибели, што е половина од моќноста.
Еве на пример Фиестата е погласна внатре од Полото за околу 4 децибели и се приметува. Ама тоа е, не е многу скапо, само бара истражување и работа. Битуменска фолија има мислам во Дог и на други места и е околу 2000-3000 за пола квадрат. Ако ти треба највисока заштита.