Автор Тема: Икеа мебел во Македонија  (Прочитано 7884 пати)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Икеа мебел во Македонија
« на: 02 Март 2018, 10:52:14 am »
Здраво дечки,

Наскоро ќе купувам стан па би сакал да го опремам претежно со мебел од Икеа.
Знам дека има во Бугарија, Грција и Србија, но не знам како иде процедурата да се донесе кај нас.

Имал некој искуство со ова?
Дали Икеа би можело тоа да го организира? Што со царина кај нас?

Не зборам за ситни работи, туку би сакал да опремам 80% од стан со мебел од Икеа.
Читнав нешто онлајн дека некои дечки од Источна носат мебел од Икеа, ама претежно поситни работи.

Фала унапред!

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: Икеа мебел во Македонија
« Одговори #1 на: 02 Март 2018, 11:17:11 am »
Има и на ФБ групи за мебел од ИКЕА, купени па препродаваат со 20-30% поголема цена.

Во Софија ИКЕА е поевтина од Грција, да знаеш од старт. Во Србија не сум бил.

Ти како планираш да го донесеш мебелот, наеднаш се да купиш и со камион, или постепено?

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
« Одговори #2 на: 02 Март 2018, 11:22:58 am »
Има и на ФБ групи за мебел од ИКЕА, купени па препродаваат со 20-30% поголема цена.

Ти како планираш да го донесеш мебелот, наеднаш се да купиш и со камион, или постепено?

Ова за разлика у цени не знаев. Фала.
Најпогодно би било да пазарам се наеднаш и со камион да се донесе. Само не знам како иде тоа на граница, како се увезува и слично..тотален лаик сум у таа област

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #4 на: 02 Март 2018, 11:58:40 am »
Добро би било да прашаш во некоја фирма која се занимава со шпедиција и се да оди преку нив. Овие што купуваат роба за бутици од Грција, робата ја праќаат по комбиња кои имаат фирми и плаќаат по 3евра за килограм, а доколку увезуваат сами дуќанџиите, тогаш многу повеќе им наплаќаат на царина. Така да за толку многу работи што планираш да купуваш најдобро би било некоја фирма да ти ја збрка таа работа. Исто така, за да намалиш од давачките за фирмата, можеш да земеш в кола со тебе нешто до вредност од 350 евра или помалку, за кое ќе имаш фактура или фискална и ќе го внесеш без никакви давачки.

едит: би требало да можеш да побараш поврат на ддв, но и за тоа прашај си по шпедицииве.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #5 на: 02 Март 2018, 12:23:44 pm »

Ama 20-30% povisoka cena od taa vo Grcija, a oni sigurno kupuvaat vo Sofija.

Jas kako sto imam nesto gledano (malku sepak), kvalitetnite raboti vo Ikea se skapi. Toa sto e apla eftino obicno e I primetlivo ponekvalitetno.

Присутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #6 на: 02 Март 2018, 13:04:02 pm »
И јас потврдувам IKEA Софија е поефтина од Грција, речиси кај сите производи, а IKEA Софија е на скрос исто растојание од Скопје.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #7 на: 02 Март 2018, 14:15:57 pm »
^Башка Декатлон е близу :)

Присутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #8 на: 02 Март 2018, 14:31:17 pm »
И јас потврдувам IKEA Софија е поефтина од Грција, речиси кај сите производи, а IKEA Софија е на скрос исто растојание од Скопје.

Куманово - Деве Баир е хорор за возење. Не е исто. Nма Rазлика

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #9 на: 02 Март 2018, 15:18:12 pm »
Sto e tolku strasno Kumanovo-Deve Bair? Ima nesto dupki no ne povekje od bilo koj drug pat vo MK.

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #10 на: 02 Март 2018, 15:37:39 pm »
Башка тие што продаваат тука мебел од Икеа прават поврат на ДДВ, ако носиш сам, ти ќе си направиш.

Отсутен jarec1983

• Почетник
  • *
  • Пораки: 30
« Одговори #11 на: 02 Март 2018, 15:38:03 pm »
Иди прво и разгледај што нуди ИКЕА на лице место, убавите и квалитетни работи се скапи и не вреди да ги увезуваш, ИКЕА би ти ја препорачал за надополнување на мебелот дома како фотелја за клацкање, маса за цвекиња, шкаф  во бања и сл. додека тросед, двосед, гарнитура, кујна, трпезариска маса и столица не се исплаќа да носиш од ИКЕА.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #12 на: 02 Март 2018, 15:38:48 pm »
Бизнис во Македонија - Шверцање Икеа производи.   ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 02 Март 2018, 15:47:16 pm »

Куманово - Деве Баир е хорор за возење. Не е исто. Nма Rазлика

Демек, Удово - Демир Капија цвечак за мирисање, па и после тоа, Демир Капија - Неготино; такозвнани „аутопут“.... Барем колата не си ја кршиш до софија, со лажна претстава дека имаш автопат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #14 на: 02 Март 2018, 15:50:03 pm »
Помалце грижа од полиција имаш до Солун, побрзо се стига, а и поубаво е да се прошета низ солун, отколку низ Софија. Иначе пат ко пат, низ Македонија средно жалосен, во Бугарија и Грција подобар.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.