Автор Тема: EUR1 Сертификат за потекло од Германија / Швајцарија  (Прочитано 19521 пати)

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
Zdravo Drugari,

Mi treba pomosh nekoj sto e iskusen vo ovaa rabota znaci se raboti sakam da uvezam Audi a4 2.0tdi 177hp 2012 ili 2013 od Germanija ili Svajcarija, ili MB C220cdi 2012 ili 2013.

E sega se e super do momentot koga tuka na carina kje mi go baraat dokumentot EUR1, i dokolku go nemam toj kje me izgorat 1500 - 2000 evra PLUS na carina.... samo za eden DOKUMENT.

Prasanjeto mi e dali nekoj moze da me iskontaktira i da mi pomogne da mi kazes kako jas da go izvadam i od kade toj dokument bidejki, voziloto kje si go zemam za moj vkus i moj merak ne sum prebprodavac i nemam iskustvo so uvoz na vozila, ova kje mi bide prv pat.

BLagodaram,
« Последно менување: 17 Јануари 2018, 13:14:28 pm zeroSignal »

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Одг: EUR1 SERTIFIKAT ZA POTEKLO GERMANIJA/SVAJCARIJA - POMOSH DRUGARI
« Одговори #1 на: 16 Јануари 2018, 13:56:31 pm »
Na granica, vo spedicija. najednostavno e da najdes nekoj koj vrsi transport na koli i da ti gi zavrsi on site dokumenti pri prevzemanje na voziloto. Si imaat oni tips and tricks

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 16 Јануари 2018, 14:06:18 pm »
Јас кога барав EUR1 за алфата моја, отидов во германска царинска управа во Хамбург, (логично ми беше таму да прашам), и замисли, тие културни на шалтер, ми објаснија да се обратам у некоја шпедиција (дури и контакт ми дадоа) која работи со увоз/извоз на автомобили, па тие поарно ми објаснија дека поарно ќе беше мерцедес или бмв да си купам, отколку да барам ЕУР1 за италијанско ауто у германија ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #3 на: 16 Јануари 2018, 14:26:32 pm »
Во Швајцарија нема да ти дадат ЕУР1. Ќе мора да се обратиш во Германија за таа работа. Во Германија, ќе те пратат во шпедиција, или ќе мораш сам да си изгураш. Самата процедура трае неколку денови, и колата(стоката) мора да е присутна во царинската испостава.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #4 на: 16 Јануари 2018, 14:50:08 pm »
Јас кога барав EUR1 за алфата моја, отидов во германска царинска управа во Хамбург, (логично ми беше таму да прашам), и замисли, тие културни на шалтер, ми објаснија да се обратам у некоја шпедиција (дури и контакт ми дадоа) која работи со увоз/извоз на автомобили, па тие поарно ми објаснија дека поарно ќе беше мерцедес или бмв да си купам, отколку да барам ЕУР1 за италијанско ауто у германија ;D
Гледај колата да е од Германија, од овластен дилер за да добиеш и повраток на данок, а Еур1 документот се вади исклучиво во локалната царинска управа која е различна за секоја Бундес република. Јас летоска земав кола од Саксонија и за таа Бундес република локална царинска управа беше во Плауен. Кога ќе пикираш некоја кола или некој плац прво информирај се каде се наоѓа царинската управа, да не испадне дека е 500км од тоа место. Другото верувам дека го знаеш: цол таблици и осигурување околу 150 евра, плус данок за тие 15 или 30 дена, плус ќе ти стигне после месец дена и по пошта да уплатиш уште некои 20 евра непресметан данок. Јас најискрено не можев да сфатам која е разликата меѓу жолтите и црвените цол табли и уште не знам. ;/
Зини да ти кажу.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #5 на: 16 Јануари 2018, 14:58:43 pm »
Жолтите не се извозни таблички. Црвените се. Со жолтите смееш само низ Германија (иако даваат и зелен картон со нив). За да извадиш жолти, самата кола не мора да биде присутна за време на регистрацијата, и не мора да има валиден технички преглед (иако тоа е одлука на самиот вработен во бирото за регистрирање на моторни возила). Врз база на овие не можат да ти издадат ЕУР.1

Црвените се извозни таблички.   

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6 на: 16 Јануари 2018, 15:08:49 pm »
Жолтите не се извозни таблички. Црвените се. Со жолтите смееш само низ Германија (иако даваат и зелен картон со нив). За да извадиш жолти, самата кола не мора да биде присутна за време на регистрацијата, и не мора да има валиден технички преглед (иако тоа е одлука на самиот вработен во бирото за регистрирање на моторни возила). Врз база на овие не можат да ти издадат ЕУР.1

Црвените се извозни таблички.   

Фала Луки, јас исто слушнав од некои дека жолтите биле само преку ноќ колата да се вози. Колку има логика тоа, не знам.
Зини да ти кажу.

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
« Одговори #7 на: 16 Јануари 2018, 15:14:35 pm »
Blagodaram mnogu drugari na odgovorite, gore dole znam sto treba da pravam samo neznaev sto treba za EUR1, e vaka sega jas planiram da uvezam vozilo od Autohus - tie se naogjaat vo Bremen i Bockel, kako da pisam na google kaj se naogja vo taa oblast carinska uprava na germanski / angliski ?? isto taka normalno jas koli gledam samo so VAT sto se od diler za on da gi zavrsi site dokumenti OSVEN EUR1 koj jas kje odam da si go brkam.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #8 на: 16 Јануари 2018, 15:20:22 pm »
Hauptzollamt Bremen е најверојатно надлежен и за неа.
А зошто не се договараш со дилерот директно да ти среди тој за ЕУР1? Која е причината што ти мораш сам да си бркаш документи и за ЕУР1? 

Јас кога го купував мерцедесот се договоривме тие да ми средат и ЕУР1 и Цол таблици, пошто нејќеше да ми пушти на многу на цена (кое му доаѓа околу  200-300 евра попуст што тој си ги смета за оперативен трошок, а јас за оперативен попуст). :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #9 на: 16 Јануари 2018, 15:21:18 pm »
Hauptzollamt Bremen е најверојатно надлежен и за неа.
А зошто не се договараш со дилерот директно да ти среди тој за ЕУР1? Која е причината што ти мораш сам да си бркаш документи и за ЕУР1? 

Јас кога го купував мерцедесот се договоривме тие да ми средат и ЕУР1 и Цол таблици, пошто нејќеше да ми пушти на многу на цена (кое му доаѓа околу  200-300 евра попуст што тој си ги смета за оперативен трошок, а јас за оперативен попуст). :)

Hauptzollamt Bremen
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 16 Јануари 2018, 15:38:57 pm »
-Moeto prasanje do autohus
Hello,
Im very much interested in this car but first i need to ask you can you get EUR1 certificate for it? IT IS VERY IMPORTANT FOR ME.

Also can you tell me about Mercedess 220cdi 2013 if i can get EUR1.

-Nivniot odgovor Za audi i za Mercedes.......

EUR1 is for Audi not possible!

EURO 1 is not possible.

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 16 Јануари 2018, 15:40:34 pm »
Luki, Mozes li da mi dades link od dilerot od kaj so ja zema meckata cim toj vadi da vidam so vozila ima na lager...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #12 на: 16 Јануари 2018, 15:41:55 pm »
Па добро, колите докај 2010та од германските прозиводители се речиси целосно произведени во Германија (или ЕУ).

Поновите, голем дел од деловите и компонентите се произведени вон Европа, па најверојатно не издаваат ЕУР.1 за нив, затоа што не можат со сигурност да гарантираат дека се произведени во Германија/ЕУ.

Тоа ти е, ќе си платиш царина од 5%.

Luki, Mozes li da mi dades link od dilerot od kaj so ja zema meckata cim toj vadi da vidam so vozila ima na lager...

https://home.mobile.de/GOSSENS#ses

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
« Одговори #13 на: 16 Јануари 2018, 15:45:23 pm »
Da ama problemot e so tie 5% ... za edno lifcte + 1500 - 2000 evra :O :O :O ........

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 16 Јануари 2018, 16:32:49 pm »
Hello, due to the increased legal requirements and the associated operating time and effort, AUDI AG is no longer issuing certificates of origin. Greetings from Ingolstadt