Автор Тема: Фиат Браво 1.9MultiJet  (Прочитано 74974 пати)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1789
Одг: Фиат Браво 1.9MultiJet
« Одговори #135 на: 10 Април 2020, 14:05:55 pm »
Дијагностика сам правиш дома или ја носиш на мајстор кој што има специјална дијагностика за фиат?

Јас порано имав таков проблем со опел и сите мајстори ја земаа и ја ставаја на "дијагностика". Грешки не им даваше. Ја оставав кај Лало во Прилеп (најдобар мајстор го кажуваат, а појма нема или не сака да се замара) неколку пати и му кажував на помали обртаи (околу 2000) и при минимален успон се јавува чек енџин и не прима повеќе дури не ја изгасниш. Абе ко да му велев јачија накај Мариово во 2ра и 3та по угорниците и потроши пола резервар нафта. Си ја земав демек здрава со преполовен резервоар. Накај дома пак чек енџин и истите сра*а.

Исто имав проблем и со Борд Компјутерот. Требаше да се активира преку дијагностика. Ме убедуваа мајстори дека нема борд. На Tech2 ми го приклучија одма.

После сите екскурзии со неписмени мајстори решив да барам мајстор кој има Tech2 дијагностика за опел. За 2 минути ми кажа дека не чини прекидачот за прва брзина на вентилаторот. Си купив прекидач, го сменив и уште еднаш не ми направи така.

Така да барај попрофесионална дијагностика, оти денеска сите имаат дијагностика некоја универзална колку за грешки бришење.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #136 на: 10 Април 2020, 15:25:34 pm »
Оваа не е возможно повеќе,лањо невидено,не е возможно да има возило со толку проблеми преку кур ми дојде ќе фанам на делови ќе ја  раскодувам,на дијагностика или не кажува грешка или P010F (маф сензор)пред 3 дена сменет Маф сензорот,исчистен добро и Мап сензорот,Егр вентил исчистен,клапната исчистена,проверена електрониката на клапната да нема масло но чиста е,веќе незнам шо кур и е,толку не тежи колку шо имам пари фрлено по неа,деловите се скапи да експерементирам со секој дел.
Љањото си оди се во ред,и ќе му текне губе снага,посебно во градски режим се случува кога не ја турирам.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Има, има..

Таква кола може да биде и добра работа. Мало провериш дал си човек или пичка..

Само што веќина укапирају да су оно друго.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5854
« Одговори #137 на: 10 Април 2020, 15:26:03 pm »
Јас имав од тие Делпи 150 но ја продадов на неа ништо не покажуваше,на елм 327 ми покажа P010F, кај други 2 мајстори ја носев но со универзални дијагностики кај едниот ништо не покажа,кај другиот маф сензор.
Кај кој да одам шо има таква дијагностика за Фиат?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #138 на: 10 Април 2020, 15:31:35 pm »
Кажи дали стави нов маф или од растурена, и дали маф сензорот е со ист код/бројка како стариот? Доколку не - прво тоа. Нов оригинален, бошов сензор, со иста бројка како фабричкиот.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #139 на: 10 Април 2020, 15:53:06 pm »
Симо од растурено браво со исти мотор,е сеа бидејќи јас неможев да го извадам маф сензорот пошо штрафовите беа кородирани и вртеа во место мораше да се вади цела филтер кутија а за тоа имаше бааги работа и нормално дигалка да се подигне цела кола,јас видов само од напред шо пишуваше на сензорот PBT GF 30 и едно бројче кај џекот,позади немав шанси да видам,бошов кошта 7000 ден8 нов и не ми се ризикуваше да лупнам толку пари,освен од AutoDok да нарачам во Бугарија шо кошта некој 4000 ден.проблемот е шона дијагностика не појавува сега никаква грешка

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #140 на: 10 Април 2020, 16:05:05 pm »
Ok, нема грешка, не пали чек енџин, само губи снага? Малце поопширно со симптомите ако може? Може е некој од вообичаените проблеми што ќе може да ги „изгатаме“ онлајн.. Ако имаш ELM, земи MultiEcuScan, ќе логираме работа на сензори, може ќе успееме да видиме што се дешава...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #141 на: 10 Април 2020, 16:28:12 pm »
Да грешка нема,чек енџин исто нема,снага снемува,најчесто се случува кога не ја “напињам“1,2,3,4 брзина,пример возам 2,3 брзина во град онака лагано на 2000грм и одеднаш стискам гас и ништо не се дешава,не оди,пред тоа да се случи осеќам и како "затајува" гаста дел од секундата и наеднаш повлекува,кога веќе не прима гас и кога ја гасам колата во таква состојба затресува цела кола,како замаецот да е отиден и како да е без држачи на мотор\менувач едноставно земјотрес да има у кола,пример ете така ја возам без снага и цела гас натиснам кога ќе дојди накај 3000грм наеднаш повлечува,така неколку пати и се управа,е некни имав ситуација да ја газам над 3000грм и повторно немаше снага,влезе у лимп мод и одепе само до 3500грм и во место,не ја ни изгасив колата го ставив тоа елм 327 и покажа P010F и затоа веќе зедов Маф сензор,ама изгледа не е тоа,ЕГР и Клапна исто спомнав дека се чистени,тоа се сите симптоми,мултиекускан овде нема никој Струмица/Радовиш,јас го имам овој Елм 327.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #142 на: 10 Април 2020, 16:31:06 pm »
Личи на vacuum leak вака од прва...

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #143 на: 10 Април 2020, 18:09:13 pm »
Сам веројатно ништо неможам да проверам,веројатно после полицискиот час (понеделник)да ја носам некаде.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1640
« Одговори #144 на: 10 Април 2020, 19:01:52 pm »
Скоро 100% исти проблеми што прашав пред ден два за Рав 4. Ете го, оставен е викендов кај мајстор, ќе пишам што е маката, ако се најде.

Четвртокот е возен за Скопје, како ништо да не се случило :)

Едит: Дали примети црн облак кога повлекува?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
« Последно менување: 10 Април 2020, 19:08:57 pm Ordevski »

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 691
« Одговори #145 на: 10 Април 2020, 20:13:07 pm »
Здраво. Како што пиша Симо погоре, vacuum leak.
Јас имав исти проблем на Стило во 2013-2014 некаде. Пробувавме некој сензори, ерг со Тони, не се оправи проблемот. Ја носев на дијагностика во Бутел кај Штерио (илј Штеријо) рече човекот проблем со вакумот. Ја отворивме, преспои Тони таму све што кажа стариот и еве до ден денес го нема тој проблем.
Инаку проблем кој многу нервира, се надевам ке ја оправиш за брзо време.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #146 на: 10 Април 2020, 20:18:17 pm »
Скоро 100% исти проблеми што прашав пред ден два за Рав 4. Ете го, оставен е викендов кај мајстор, ќе пишам што е маката, ако се најде.

Четвртокот е возен за Скопје, како ништо да не се случило :)

Едит: Дали примети црн облак кога повлекува?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Нема црн облак,може дека има ДПФ филтер.
Здраво. Како што пиша Симо погоре, vacuum leak.
Јас имав исти проблем на Стило во 2013-2014 некаде. Пробувавме некој сензори, ерг со Тони, не се оправи проблемот. Ја носев на дијагностика во Бутел кај Штерио (илј Штеријо) рече човекот проблем со вакумот. Ја отворивме, преспои Тони таму све што кажа стариот и еве до ден денес го нема тој проблем.
Инаку проблем кој многу нервира, се надевам ке ја оправиш за брзо време.
Ќе правам напори тоа да се прегледа,друго веќе незнам шо...

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #147 на: 12 Април 2020, 20:23:23 pm »
Утре планирам да се фрлам на работа и да пробам сам да откријам ако случајно има некаде "vacuum leak".
Најдов едноставен експеримент на јутуб пошо ги имам речиси сите работи (освен минерално масло или бебешко масло)за експериментот со чад исто имам и алат се да сработам па затоа решив сам да пробам да го најдам проблемот,нормално ке убијам цел ден и тешко ке ми биде без дигалка да се напињам по фиато ама со цел да го најдам проблемот  ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #148 на: 12 Април 2020, 20:39:40 pm »
Дигни со фабричката дигалка, подметни трупче. Дигни другата страна, подметни трупче. Нормално крени рачна и стави нешто позади тркалата.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #149 на: 12 Април 2020, 20:49:54 pm »
Па тоа ми е планот...

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk