Автор Тема: Кое ново возило до 10500евра?  (Прочитано 61858 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7138
Одг: Кое ново возило до 10500евра?
« Одговори #30 на: 28 Март 2018, 12:07:58 pm »
А тек да го напишеше на ќирилица текстов и со нов ред, проред и мало И да користеше. Ќе беше таман за читање и увид во ситуацијата во салоните во Скопје.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #31 на: 28 Март 2018, 12:08:08 pm »
Bravo @ogledalо
Во голф салонот го искусив тоа што го опиша за хјундаи салонот додека во хјундаи беа коректни како во цитроен. Другото тоа што го опиша за салоните одговара на состојбата од пред 2 години , значи ништо не се сменило. За автомобилите пак секој си има своја перцепција ама воглавно се сложувам со тебе.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55059
  • Махер
« Одговори #32 на: 28 Март 2018, 12:15:17 pm »
Повелете. https://www.lexilogos.com/keyboard/macedonian_conversion.htm

Mi se uklopi temava u razgleduvanjeto prosliot vikend po salonite.
Prvo vo Hyundai zastanav. Vlagam, tipot dobro sto I stana od stolce (pretpostavuvam go prekinav vo nekoj razgovor na FB, viber I sl.), vikam da ja razgledam i20-kata. Taa vo salon demek im bila poskapata verzija (od vkupno 2 sto gi nosat) I kosta 11.500. Go prasuvam sto e razlika so taa od 10.500 I mi kazuva kozmeticki stvari samo koi ne bi trebalo poveke od 300-400 eur da kostaat odnosno da bidat “gratis” ako vidat deka si stvarno zainteresiran. I mi vika demek nemame poveke od toj model od 10.500 na zaliha, slednite sto ke stignele ke bile druga cena-povisoka. Aj cao togas, nema zosto da se zamarame poveke. Ne ni uspeav da vidam kako sto ima da ponudi i20-kata. Znaci vo Hyundai kako da nejkat da prodadat kola. I taka poradi proizvodstvoto vo Turcija bev samo radi reda vo Hyundai.
Sledno bese Renault. Mnogu slicna situacija tamu, vlagam go gledam Clio-to moze 10-tina minuti, se prosetav niz salon da vidam Megane, I nikoj vo 15-tina minuti kolku sto bev vo salonot ne me ni pogledna ni prasa dali nesto treba kako informacija, pomos. Imase samo edna zenicka vo toa pultot na sredina koja nesto pisuvase na kompjuter, gledase po listovi, posle ja snema I nea. Osven toj tipot na priem za servis, nevidov drug. A Clio-to ne mi fati oko, ne se cuvstvuvav ubavo vo nego, plus I da otvoris vrata treba da se navednes, rackite mnogu mnogu nisko postaveni.
Sledno vo Suzuki za Swift, Baleno posto e made in India ne go ni poglednuvam. Vo salon swiftot so full oprema, najskapoto, I izgledase ubavo. Osnovniot model za 10.300 go nemale momentalno za da vidam kako izgleda. Malo, no ne tolku tesno vnatre, pozadi bese duri posiroko od Clio koe e 20-tina cm pogolemo, pomal gjepek od ostanati. Se na se, treba da se proba. Kako minus ke go spomnam prodavacot, iako prv koj se posveti, sepak bese premnogu protiv konkurencija I premnogu za swiftot. Premnogu kako na primer swiftot imal najbolji motor so cetiri cilindri, site drugi bile so tri, Swift se proizveduval vo Japan drugite vo "inferiorni" evropski drzavicki-duri I Yaris samo vo Francija. Swiftot nema rezervna guma I na prasanje dali moze da se naraca so guma, nemase odgovor ne, tuku deka tyre repaire kit e bolja opcija, netreba da se menuva guma koja sekako bi bila samo do prv vulkanizer, za zeni bilo bolje bez rezervna...
Karsi e Fiat I iako ni na kraj pamet ne bi mi padnalo da zemam Fiat, vlegov. Tipo, hm, bf, neubavo I eftino cuvstvo koga ke sednes, se osekja deka e najlosa mozna plastika segde okolu. Sepak se provrtev I edno 10-tina minuti ubavo si go razgledav, cisto da se osiguram deka nema potreba povekje da se vleguva vo Fiat.
Peugeot 208, mnogu ubavo na izgled odnadvor. Poubavo kolice vo taa klasa mislam deka nema. Vnatre ne tolku vooduseven, no sepak moze da pomine. Prostor ima dovolno I nazad, gjepek noramlen za klasata. Definitivno mora da se proba, I cena ima dobra posto e mnogu star model I skoro pred menjanje, iako Francuzi nejkam po default. Tipot neznam zosto go forsirase osnovniot motor so 68ks pred toj so 82, valjda si ima svoja matematika.
Citroen C3 izgleda mnogu ubavo odnavor I e mnogu udobno I ubavo I vnatre. Prodavacot bese najbolji od site, saka da prodade I se trudi da ti kaze se sto treba I nudi opcii od oprema kako da izgleda uste bolje za sto pomalku, a ni zbor za konkurencija kao onoj vo Suzuki, iako do mene stojat flaeri, brosuri, cenovnici od prethodnite saloni. Duri I na prasanje koga moze test voznja da se napravi, dobivas odgovor koga tebe ti odgovara, ako sakas I sabota I nedela, I vo 22h, bukvalno taka rece, sekoja cest. Treba da se proba sigurno, samo sto za Citroen nemam visoko mislenje I mi e samo edno skalilo nad Fiat.
Ostana uste Toyota vo redot, Yaris mi e najruzen od site, pogotovo zaden del. Ima dobra cena modelot so 69ks, bas na "magicnata" granica sto sigurno deluva psiholoski, barem mene mi deluva. I ima se od oprema sto e potrebno bez da kazam "e uste ova da go imase". Vnatre, I tuka e dosta ruzen, prostor ima najveke od site prethodno, pogotovo na zadni sedista. Toyota e, I odma prva asocijacija e deka treba da bide kvaliteten I pomalku rasipliv od ostanati, no dizajnot. Toa te odvrakja. Neznam dali bi se probal.
Denta otidov uste I do Ford, Fiestata e mnogu ubava, moze da se rece skoro kako Peugeot-ot odnadvor, vnatre broj 1 sigurno. NO-golemo no, cenata, previsoka. Vo dimezii e skoro ista kako prethodniot model, prostor vnatre, gjepek ist kako prethodno, oprema bezmalku isto kako prethodno. A prethodno dizel bese 11.000, sega benzin 70ks e nad toa. Najgolemata ironija e sto Focus na promocijava so mnogu oprema e skoro ista cena so Fiesta dizel osnovno nivo na oprema. Sigurno za nekolku godini ke padnat drasticno cenite, I mene mi e ludo da se davaat sega sigurno 2000eur povekje posto bil nov modelot.

Pred dve nedeli bev vo Porsche salonite, novite Polo I Ibiza se neverojatni, mozam da kazam kako klasa nad ostatok od konkurencija da se po prostor. A I mi se svigjaat kako izgledaat, Poloto poklasicno, Ibizata pomladalaska. Polo imaa vo salon I osnovna Trendline oprema I Highline, edinstvena pogolema razlika e sto trendline go nema delot so meka plastika na saltabla, se e tvrdo na dopir no sepak izgleda ubavo. Ibiza-ta bese excellence oprema I poradi toa izgledase ubavo, so 8" ekran so elektronska klima, so crn tapacir na krov... Kaj style mislam deka ke ima golema razlika koga ke sednes vnatre I treba da se vidi vo taa izvedba. "Ubavite" izvedbi se nenormalni ceni. Ovde, vo Porsche mislam deka mozam da brkam I ubavi popusti, pa iako po cenovnik cenite se zabegani sepak bi mozele da se namalat prilicn I da se dobie "klasa plus, ili pola klasa plus" za ne mnogu povisoka cena od ostatok.

Edinstveno ne sum videl Kia rio seuste, ima dobra cena I mi izgleda deka treba da e ok I na izgled I po prostor.
Test vozni na Ibiza, Polo, 208 I C3, veruvam I na Rio-to. Uspat I Swiftot ke se proba.

Цитат
Ми се уклопи темава у разгледувањето прослиот викенд по салоните.

Прво во Хyундаи застанав. Влагам, типот добро сто И стана од столце (претпоставувам го прекинав во некој разговор на ФБ, вибер И сл.), викам да ја разгледам и20-ката. Таа во салон демек им била поскапата верзија (од вкупно 2 сто ги носат) И коста 11.500. Го прасувам сто е разлика со таа од 10.500 И ми казува козметицки ствари само кои не би требало повеке од 300-400 еур да костаат односно да бидат “гратис” ако видат дека си стварно заинтересиран. И ми вика демек немаме повеке од тој модел од 10.500 на залиха, следните сто ке стигнеле ке биле друга цена-повисока. Ај цао тогас, нема зосто да се замараме повеке. Не ни успеав да видам како сто има да понуди и20-ката. Знаци во Хyундаи како да нејкат да продадат кола. И така поради производството во Турција бев само ради реда во Хyундаи.

Следно бесе Ренаулт. Многу слицна ситуација таму, влагам го гледам Цлио-то мозе 10-тина минути, се просетав низ салон да видам Мегане, И никој во 15-тина минути колку сто бев во салонот не ме ни погледна ни праса дали несто треба како информација, помос. Имасе само една зеницка во тоа пултот на средина која несто писувасе на компјутер, гледасе по листови, после ја снема И неа. Освен тој типот на прием за сервис, невидов друг. А Цлио-то не ми фати око, не се цувствував убаво во него, плус И да отворис врата треба да се наведнес, рацките многу многу ниско поставени.

Следно во Сузуки за Сwифт, Балено посто е маде ин Индиа не го ни погледнувам. Во салон сwифтот со фулл опрема, најскапото, И изгледасе убаво. Основниот модел за 10.300 го немале моментално за да видам како изгледа. Мало, но не толку тесно внатре, позади бесе дури посироко од Цлио кое е 20-тина цм поголемо, помал гјепек од останати. Се на се, треба да се проба. Како минус ке го спомнам продавацот, иако прв кој се посвети, сепак бесе премногу против конкуренција И премногу за сwифтот. Премногу како на пример сwифтот имал најбољи мотор со цетири цилиндри, сите други биле со три, Сwифт се произведувал во Јапан другите во "инфериорни" европски дрзавицки-дури И Yарис само во Франција. Сwифтот нема резервна гума И на прасање дали мозе да се нараца со гума, немасе одговор не, туку дека тyре репаире кит е боља опција, нетреба да се менува гума која секако би била само до прв вулканизер, за зени било боље без резервна...

Карси е Фиат
И иако ни на крај памет не би ми паднало да земам Фиат, влегов. Типо, хм, бф, неубаво И ефтино цувство кога ке седнес, се осекја дека е најлоса мозна пластика сегде околу. Сепак се провртев И едно 10-тина минути убаво си го разгледав, цисто да се осигурам дека нема потреба повекје да се влегува во Фиат.
Пеугеот 208, многу убаво на изглед однадвор. Поубаво колице во таа класа мислам дека нема. Внатре не толку воодусевен, но сепак мозе да помине. Простор има доволно И назад, гјепек норамлен за класата. Дефинитивно мора да се проба, И цена има добра посто е многу стар модел И скоро пред мењање, иако Французи нејкам по дефаулт. Типот незнам зосто го форсирасе основниот мотор со 68кс пред тој со 82, ваљда си има своја математика.

Цитроен Ц3 изгледа многу убаво однавор И е многу удобно И убаво И внатре. Продавацот бесе најбољи од сите, сака да продаде И се труди да ти казе се сто треба И нуди опции од опрема како да изгледа усте боље за сто помалку, а ни збор за конкуренција као оној во Сузуки, иако до мене стојат флаери, бросури, ценовници од претходните салони. Дури И на прасање кога мозе тест возња да се направи, добивас одговор кога тебе ти одговара, ако сакас И сабота И недела, И во 22х, буквално така реце, секоја цест. Треба да се проба сигурно, само сто за Цитроен немам високо мислење И ми е само едно скалило над Фиат.

Остана усте Тоyота во редот, Yарис ми е најрузен од сите, поготово заден дел. Има добра цена моделот со 69кс, бас на "магицната" граница сто сигурно делува психолоски, барем мене ми делува. И има се од опрема сто е потребно без да казам "е усте ова да го имасе". Внатре, И тука е доста рузен, простор има највеке од сите претходно, поготово на задни седиста. Тоyота е, И одма прва асоцијација е дека треба да биде квалитетен И помалку расиплив од останати, но дизајнот. Тоа те одвракја. Незнам дали би се пробал.
Дента отидов усте И до Форд, Фиестата е многу убава, мозе да се реце скоро како Пеугеот-от однадвор, внатре број 1 сигурно. НО-големо но, цената, превисока. Во димезии е скоро иста како претходниот модел, простор внатре, гјепек ист како претходно, опрема безмалку исто како претходно. А претходно дизел бесе 11.000, сега бензин 70кс е над тоа. Најголемата иронија е сто Фоцус на промоцијава со многу опрема е скоро иста цена со Фиеста дизел основно ниво на опрема. Сигурно за неколку години ке паднат драстицно цените, И мене ми е лудо да се даваат сега сигурно 2000еур повекје посто бил нов моделот.

Пред две недели бев во Порсче салоните, новите Поло И Ибиза се неверојатни, мозам да казам како класа над остаток од конкуренција да се по простор. А И ми се свигјаат како изгледаат, Полото покласицно, Ибизата помладаласка. Поло имаа во салон И основна Трендлине опрема И Хигхлине, единствена поголема разлика е сто трендлине го нема делот со мека пластика на салтабла, се е тврдо на допир но сепак изгледа убаво. Ибиза-та бесе еxцелленце опрема И поради тоа изгледасе убаво, со 8" екран со електронска клима, со црн тапацир на кров... Кај стyле мислам дека ке има голема разлика кога ке седнес внатре И треба да се види во таа изведба. "Убавите" изведби се ненормални цени. Овде, во Порсче мислам дека мозам да бркам И убави попусти, па иако по ценовник цените се забегани сепак би мозеле да се намалат прилицн И да се добие "класа плус, или пола класа плус" за не многу повисока цена од остаток.

Единствено не сум видел Киа рио сеусте, има добра цена И ми изгледа дека треба да е ок И на изглед И по простор.
Тест возни на Ибиза, Поло, 208 И Ц3, верувам И на Рио-то. Успат И Сwифтот ке се проба.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6512
« Одговори #33 на: 28 Март 2018, 12:22:28 pm »
Ниту па Поло или Ибица за таа сума. Веројатно ќе купи Киа Рио

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5942
« Одговори #34 на: 28 Март 2018, 12:25:53 pm »
Спарк и ке останат пари 😂

Sent from my Lenovo K33a48 using Tapatalk

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #35 на: 28 Март 2018, 12:33:00 pm »
Fiesta imam vo familija I ja imam I probano I vozeno mnogu ubavo. Zatoa znam sto e razlika koga ke vlezes. Cisto dizajnerski se zafatite, mnogu podobreno na izgled, nisto na prostor. Veruvam podocna so promocii dizelot ke dojde dokaj 12.000, 1000-ka povekje od prethodno posto e malku pojacan I nov menjac ima. Za taa cena da, za 14+ ne.
Bravo @ogledalо
Во голф салонот го искусив тоа што го опиша за хјундаи салонот додека во хјундаи беа коректни како во цитроен. Другото тоа што го опиша за салоните одговара на состојбата од пред 2 години , значи ништо не се сменило. За автомобилите пак секој си има своја перцепција ама воглавно се сложувам со тебе.
Koga bev vo VW imase mnogu narod a samo eden prodavac. Sepak se trudese site 3-4 razlicni grupi sto bea vo salonot kolku tolku da gi usluzi.
Posto samo sabota mi odgovara da prosetam ubavo, veruvam I na mnogu drugi, ne ja razbiram politikata vo saboti da ima namalen broj na lugje po prodavnicite-ne samo avtosaloni. Poubavo nedela-ponedelnik da se racuna kako vikend, odnosno vo ponedelnik da ima pomalku vraboteni, a sabotite da se site.

А тек да го напишеше на ќирилица текстов и со нов ред, проред и мало И да користеше. Ќе беше таман за читање и увид во ситуацијата во салоните во Скопје.
Kirilica me zamara, mnogu retko koristam. I avtomatski se pravi golemo.

Ниту па Поло или Ибица за таа сума. Веројатно ќе купи Киа Рио
Seuste e rano za bilo sto, sigurno mozam pola godina da odolgovlekuvam dodeka resam  :-X
Se zavisi od cenata I sto dobivas za parite.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #36 на: 28 Март 2018, 12:36:14 pm »
Аман што сте запнале, ко божем лектори сте. Супер разбирлив си беше текстот.
Во хјундаи салонот ,,речиси " како во цитроен салонот беше моето искуство, а во голф ме гледаа како да не заслужувам голф , демек тоа е луксуз за мене. Сепак тоа беше пред 2 години.
За дечкото во цитроен мислам Аце се викаше, никој ама баш никој не му е рамен. Секоја чест!

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #37 на: 28 Март 2018, 12:39:08 pm »
Da Aleksandar bese, neverojaten e za nasi uslovi. Za zal isklucoci se takvi prodavaci.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #38 на: 28 Март 2018, 12:40:03 pm »
Vo sekoj salon imas po eden takov prodavac, samo treba da go nacekas  ;))

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #39 на: 28 Март 2018, 12:46:42 pm »
Како тој во сузуки? Ми нудеше кола која пркосеше на физичките закони...

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10993
  • 430i
« Одговори #40 на: 28 Март 2018, 12:48:51 pm »
A Фабија/Рапид?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #41 на: 28 Март 2018, 12:49:12 pm »
Па добро, ти кола купуваш а не дибекот што пробува со селски тактики да ти продаде возило. Ако се се свиѓа сузукито батали го продавачот што тропа глупости.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #42 на: 28 Март 2018, 12:56:30 pm »
Па добро, ти кола купуваш а не дибекот што пробува со селски тактики да ти продаде возило. Ако се се свиѓа сузукито батали го продавачот што тропа глупости.
Работата е во тоа што нијанси се во прашање кога бираш ауто а некогаш продавачот е фактор кој има одлучувачка улога во дилемите.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #43 на: 28 Март 2018, 12:59:53 pm »
http://www.toyota.com.mk/promocija/sovrshen-par/

Моли ги таму плачи им нека ти го дадат Јарисот 1.5 за 10.500 или еве 11к или пак за 11.700 мислам дека подобра понуда немаш. Позајми се пари некако ако буџетот ти е таков.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #44 на: 28 Март 2018, 13:03:32 pm »
Како тој во сузуки? Ми нудеше кола која пркосеше на физичките закони...
Dobro suzuki se posebna prikazna :DD Toj mladiot decko aj da ne go imenuvam, me ubeduvase deka osnovno Vitara ne cinelo, da ne sum frlal pari za dzabe. Mu vikam abe tolku pari imam da kupam Auris ako ne, toj mi vika da zemi auris, ne kupuvaj osnovna vitara :DD Taka da ...
Vo pezo, toyota, nisan sekade bea usluzlivi prodavacite sto bea i sekoj se trudese da prodade
p.s. kaj mene voziloto bese 80-90%, a drugata razlika ja napravi prodavacot. Taka da prodavacive i te kako se bitni, osobeno koga kupuvas koli so slicni ceni