Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 754885 пати)

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 914
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2805 на: 06 Април 2020, 14:51:56 pm »
Затоа се богати  во  Австрија, ем високи плати ем 3л на 100 им трошат колите :D
Горивото кошташе 1.5 еур/лит
Немам јас 15 год за да докажувам на некој, имало и ќе има "невероватни" типчиња.
Нека одврзат ќесе,наполнат резервоар кај мене, па ќе им правам ќеиф (не мора до Австрија, може и кај соседиве). Ако испадне по мое, ќе частат и кафана Пријави во инбокс
Друже, у реду е. Чичко Кумплунг причиве се више милион пути слушнати.
Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
Ајде сега продужите да млатите празна слама.
Ова е мерено до Дубровник, со клима,со чекање на граници, со наше гориво. Тие што биле,знаат каков е патот
Одличен просек браос.
Нели гледаш дека бордот лажел 1лит, дека 470км удолница било, дека ветер у грб сум имал, дека позади камион сум возел....све стручњаци, ама ниеден со муда
Фала ти друже, мене џебот ми е пун,кучињата лаат карванот (шкодата) си врви
Повели прочитај го хајпермајлинг тестот на Карклуб:
https://www.carclub.mk/2016/06/29/test-volkswagen-passat-2-0-tdi-150-comfortline-hypermiling-so-golemiot-germanski-sedan/
Јас зборам за 1.6 TDI

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #2806 на: 06 Април 2020, 15:03:51 pm »
]Повели прочитај го хајпермајлинг тестот на Карклуб:
https://www.carclub.mk/2016/06/29/test-volkswagen-passat-2-0-tdi-150-comfortline-hypermiling-so-golemiot-germanski-sedan/
Нафта од Австрија ли точевте?
Македонска нафта и возење по македонски знаци кои се прениски. Едноставно.

Отсутен dervel

• Почетник
  • *
  • Пораки: 29
« Одговори #2807 на: 06 Април 2020, 15:28:44 pm »
Dali znae nekoj dali e dobro gorivoto na Makoil vo Kriva Palanka? Momentalna cena na 95 oktani e 45.5 denari

Sent from my Redmi K20 Pro using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #2808 на: 06 Април 2020, 21:35:16 pm »
Затоа се богати  во  Австрија, ем високи плати ем 3л на 100 им трошат колите :D
Горивото кошташе 1.5 еур/лит
Немам јас 15 год за да докажувам на некој, имало и ќе има "невероватни" типчиња.
Нека одврзат ќесе,наполнат резервоар кај мене, па ќе им правам ќеиф (не мора до Австрија, може и кај соседиве). Ако испадне по мое, ќе частат и кафана Пријави во инбокс
Друже, у реду е. Чичко Кумплунг причиве се више милион пути слушнати.
Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
Ајде сега продужите да млатите празна слама.
Ова е мерено до Дубровник, со клима,со чекање на граници, со наше гориво. Тие што биле,знаат каков е патот
Одличен просек браос.
Нели гледаш дека бордот лажел 1лит, дека 470км удолница било, дека ветер у грб сум имал, дека позади камион сум возел....све стручњаци, ама ниеден со муда
Фала ти друже, мене џебот ми е пун,кучињата лаат карванот (шкодата) си врви
Повели прочитај го хајпермајлинг тестот на Карклуб:

Ова е хајпермајлинг колку што е “Шутинг Брејк” секој караван на Мерцедес, или колку што е “Турбо” Порше Тајкан.

За споредба, 1.6 тди : со наше гориво 5.2, со гориво од Австрија 3.6 л/100км, возење 130км/х, фино товарен.
Пријател со 2.0тди, со полн резервоар од тука -800км, а со полн резрвоар од Франција 1100км

Нема да навлагам у детали што и како си возел, ама еве, јас на пример повеќе пати сум го поминал тој пат, со различни коли, горива, степени на товареност итн итн. Разликата помеѓу македонското и европското гориво (со исклучок на плинот), не ми била повеќе од 100 км плус на досег. На пример, ако со европско возам у просек 1150 км со едно полнење, со македонското сум возел отприлика помеѓу 1050 и 1100.
Колку што ме држи сеќавањето за просеците при последните возења, просекот со македонско гориво не беше повеќе од 0,8 л/100 км повеќе во однос на просеците на европско гориво. Зборам за Инсигнија караван, во едниот случај со 2.0 ЦДТИ со 130 КС, во другиот со 1.6 ЦДТИ со 136 КС.
Разликата што ја кажуваш е преголема за да биде реална, па претпоставувам дека некои фактори се изземени, или несоодветно претставени при калкулацијата.
« Последно менување: 06 Април 2020, 22:22:55 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2809 на: 06 Април 2020, 21:48:09 pm »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10598
« Одговори #2810 на: 10 Април 2020, 17:27:29 pm »
Јас би ги извадил и задните седишта, тапацирите, резервната гума... ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2811 на: 10 Април 2020, 22:37:53 pm »
Јас би ги извадил и задните седишта, тапацирите, резервната гума... ;D

Да, но тоа си ти, нема потреба од понатамошни коментари ;D хахахах

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2812 на: 14 Април 2020, 10:30:37 am »
Цитат
Освен разликата во цената од 11,5 денари (од кои девет денари е во акцизата) меѓу еуродизелот и маслото за греење или екстра лесното гориво, има и три клучни разлики во техничките карактеристики на овие горива кои се однесуваат на нивната чистота и согорување – цетанскиот број, содржината на сулфур и точката на течење.

Цетанскиот број значи брзината на палење под притисок, па така колку е повисок толку полесно согорува во моторот. Законски, еуродизелот со квалитет ЕН 590 мора да има минимален цетански број минус 51, додека за „црвената нафта“ тоа не е пропишано со закон, но се движи околу 40.

Количеството на сулфур, пак, се однесува на загадувањето при согорување, така што повеќе сулфур значи и повеќе загадување на животната средина. Разликата во дозволеното количество сулфур меѓу дизелот и екстра лесното гориво е 100 пати, со оглед дека дизелот не смее да содржи повеќе од 10 милиграми сулфур на килограм, додека екстра лесното 1.000 милиграми на килограм.

Трета битна разлика е точката на течност позната како замрзнување на горивото. Кај еуродизелот законски пропишан минимум во зимски период е минус 15 степени ( модерните дизел горива со адитиви немаат проблем со течноста и до минус 25 степени во зимскиот период), а кај екстра лесното гориво оваа точка е на минус 7 степени. Притоа, поради присуството на разни нечистотии, парафини и слично може да дојде до појава на кристали и запушување на филтрите за гориво и системот за довод и при првите пониски температури во зима.
https://fokus.mk/tsrvenata-nafta-kako-pogonsko-gorivo-zagaduva-100-pati-poveke-od-dizelot/

Toчно е ова? Дека цетанскиот број на црвената нафта е ~40, наспроти 51 кај еуродизелот?
Побарав малку да го разберам подобро терминот (цетани наспроти октани), и цетански број наводно е квалитет на запалливост (или српсково објаснување). Овде кажуваат: „Повисокиот цетански број од обичниот дизел придонесува за поголема култивираност во работата, а со тоа и до помало абење“

На крај покорисни се ресурсите на англиски: https://energyeducation.ca/encyclopedia/Cetane_number
Цитат
The main difference between cetane and octane ratings is that the octane rating represents how well a fuel can resist pre-ignition due to compression—ensuring the fuel ignites only from a spark from the spark plug. However, the cetane number measures the delay in the ignition time of the fuel. In other words, it is how minimized the delay is between when the fuel is injected into the chamber and when the combustion begins. Unlike gasoline engines which attempt to resist any ignition due to compression, diesel engines rely on this compression ignition and thus no spark is involved. A higher cetane number simply means the time between when the fuel is injected into the combustion chamber and when the fuel ignites is minimized. This means the fuel has the ability to ignite more easily and readily due to compression. This shorter delay time results in more complete fuel combustion.
И ова:

Тоа е теоријата, но користењето (на црвена нафта) од страна на превозниците кажува дека имаат математика односно дека пониската цена им прави повеќе разлика од понискиот цетански број. Тоа од економски аспект, од еколошки аспект е друга приказна.

Отсутен zlatko.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 71
« Одговори #2813 на: 02 Мај 2020, 15:58:22 pm »
decki, pishete iskustvo so gorivata na Makoil, denes prv pat staviv plin 1.5den poevtin e plinot, benzinot i naftata so 3denari poevtini od drugite.

Присутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1559
« Одговори #2814 на: 07 Мај 2020, 23:17:37 pm »
Де бре читам тука потрошувачка од 3 и кусур литра. Мене у гаража ми троши толку.
In an Alfa Romeo, looking good is more important than looking where you’re going.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #2815 на: 07 Мај 2020, 23:22:31 pm »
Де бре читам тука потрошувачка од 3 и кусур литра. Мене у гаража ми троши толку.
Глупости читаш... :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2816 на: 18 Мај 2020, 13:32:43 pm »
Го менував вчера филтерот за гориво, после 30000км и еве како изгледаше внатре, некој што менувал само влошка можи има видено.
Нафтата е на макептрол сите тие километри, и филтерот го секов со бонсек, и црните раски се пластика, не ѓубре. Филтерот беше чист и немаше ѓубре или парафини, восоци или што друго можи и да има. Е сега бојата на влошката дали таква треба да биди не знам. Филтерот беше Пурфлукс.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #2817 на: 18 Мај 2020, 13:43:09 pm »
Браво за муабетов. Чисто за следен пат кога ќе се дискутира.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #2818 на: 18 Мај 2020, 13:50:44 pm »
Мене ми изгледа све ОК и нема потреба толку често да се менува.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2819 на: 18 Мај 2020, 13:54:32 pm »
Толку вика сервисното упатство кај мене, и во ред ми е мене,
само имаше некои членови на секој сервис од 10-15к го менувале и него, а според ова што го видов јас е непотребно.