Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 578960 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #795 на: 22 Декември 2013, 13:35:48 pm »
Иста температура кажува и Wather Underground. УХМР вика дека најниска температура во последните 24 часа била -8 во Скопје. Исто вика и accuweather. Не гледам зошто не би им верувал, со оглед на тоа дека и ти ми потврдуваш дека била -9 (ова ќе го земам како толерантна грешка на твојот мерен инстурмент).
Како и да е, историските податоци на УХМР кажуваат дека во Скопје немало -11 степени минатата недела. За потврда, можеш да земеш било кој дневен весник од цела мината недела и да ги провериш измерените температури.

Работата е во тоа што кога се мери температура, мора да се запазат одредени светски стандарди, не е само стај термометар надвор и решена работа.
Значи, термометарот мора да биде ставен во кукарка, таа кукарка не смее да биде херметички затворена, си има од страните ролетни кои се подотворени за да има провев низ неа, плус истата треба да биде на висина од 2 метри и во радиус од 50-тина метри мислам дека е (а може и повеке да е), не треба да има никаков објект, ни кука, ни шупа, ни зграда, ни дрво, туку треба да биде чисто.

За Скопје, УХМР дава официјални податоци за неговата температура од мерното место кај нив горе на Зајчев Рид.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #796 на: 22 Декември 2013, 13:40:13 pm »
Toa de, toa. Onak mozhe izmeril kaj nego vo frizhider, i mozhe izmeril so shubler. Toa samo vikam jas... nishto drugo.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #797 на: 23 Декември 2013, 00:30:05 am »
а зашто бе куриња не го кажете истово и летоска кога има по нај малку 15 степени повеќе одошто кажуваат “официјалните“ од УХМР? според нив нај топло прошло лето беше 40 степени, што ни под разно не е точно.

зајчев рид не е репер за тоа каква е температурата во скопје. одамна ова го заклучивме и веке е дискутирано истово. на ридот горе има помалку или скоро и да нема магла, па поради тоа температурите таму се повисоки, бидејки пробива сонце и сончеви зраци. во скопје доле, кај што всушност и е скопје а не на зајчев рид, ситуацијата е драстично поинаква.. истото важи и за во лето.

и за последен пат мислам дека ке го повторам она што постојано се повторува во државава и од нас членовите тука... многу вистини не смеат да се кажуваат... има налог за тоа...

инаку симо, да, покажуваше дека надвор е 5 степени... тоа е точно, надвор имаше 5 степени ама на зајчев рид. а тоа дли се или не се баждарени мерните инструменти ти не знаеш. само нагаѓаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #798 на: 23 Декември 2013, 00:31:03 am »
На автобуските редовно покажува 50-51.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #799 на: 23 Декември 2013, 00:32:37 am »
и на бензинските. и на кјуби македонија. и на многу билборди, пред да ги изгаснат по директива на некој...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #800 на: 23 Декември 2013, 00:37:55 am »
Епа неможеш онак така да генерализираш. Неможе да се земе температура од некој билборд кај рекорд што покажува 50 степени, кога се наоколу е згради, загреани од сонцето, потоа асфалтот врук, врел, коли и автобуси додатно шират топлина.

Затоа и пишав, при мерење на температура се запазуваат одредени стандарди кои ги пишав во претходниот пост.

Второ, ја сум видел лично кога температурите на билбордите биле над 40 степени, а на зајчев рид на термометарите негде 32-33 степени.

Ти што мислиш, УХМР лаже за податоците за температурата што ги дава ?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #801 на: 23 Декември 2013, 00:39:46 am »
За мене зајчев рид е репер за температурите во Скопје. И летни и зимски. Подобар репер сеуште не сум видел.

А за температури, можеа да лажат (мада не лажеа) пред 20 години, сега више малку потешко. Сепак, они си имаат воспоставен стандард по кој се мери температура. Без таков стандард, сето останато е нагаѓање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #802 на: 23 Декември 2013, 00:41:40 am »
Сметам дека Скопје е преголемо за да се мери со една температура, односно треба повеќе мерни станици. За прогноза си е во ред, ама за изменерни треба да има по факултетиве и во секоја општина посебно измерени температури. Па да видиме дали нема да е 50 во пола од нив.

Јас си ставив онакво за мерење, па си пратам локални максимуми и минимуми.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #803 на: 23 Декември 2013, 00:47:04 am »
За мене зајчев рид е репер за температурите во Скопје. И летни и зимски. Подобар репер сеуште не сум видел.

А за температури, можеа да лажат (мада не лажеа) пред 20 години, сега више малку потешко. Сепак, они си имаат воспоставен стандард по кој се мери температура. Без таков стандард, сето останато е нагаѓање.

а кој ти кажа дека пред 20 години не лажеа? лажат одсекогаш...
мајка ми работеше во кјуби македонија. сега одамна е во пензија. они се првите што турија билборд на зградата кој покажува и која е температурата моментална... уште кога беа ЗОИЛ македонија... ми објаснуваше какви се не филозофии и потегнувања се дешавале првата година т.е. првото лето одкако го турија билбордот... со закани и уцени да ги прештеловаат, да не покажува колку е точната температура, за да не би влегла паника и незадоволство кај лугето... менаџментот тогаш донесува одлука да го изгасат билбордот додека не поминат горештините а во јавноста рашируваат муабет дека е моментално расипан.. и од тогаш до ден денешен во нај големите горештини билбордот им е официјално расипан. значи го воведоа во пракса тоа за да не ги лажат лугето...

лажеа и тогаш, лажат и сега.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #804 на: 23 Декември 2013, 00:50:16 am »
Квалитет на горивата у МК, just sayin' ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #805 на: 23 Декември 2013, 00:50:25 am »
Епа неможеш онак така да генерализираш. Неможе да се земе температура од некој билборд кај рекорд што покажува 50 степени, кога се наоколу е згради, загреани од сонцето, потоа асфалтот врук, врел, коли и автобуси додатно шират топлина.

Затоа и пишав, при мерење на температура се запазуваат одредени стандарди кои ги пишав во претходниот пост.

Второ, ја сум видел лично кога температурите на билбордите биле над 40 степени, а на зајчев рид на термометарите негде 32-33 степени.

Ти што мислиш, УХМР лаже за податоците за температурата што ги дава ?

чекај бе пиле... па нели сме ние во тој простор, на тоа место и изложени на таа температура? како неможам да го земам тоа за репер? па не е ден бе пиле... на илјадници ги има... цел ден возиш низ градот и ги гледаш билбордиве како покажуваат преку 50 а на тв ти вика 40 и нема поише... кој кого ебе у мозок сега? немој и ти да се трудиш сега...

или можда сите не се точни само оној на метеоролошки е точен, а другите илјадници се грешни сите до еден а? или мерката на рид, на провев е поточна од она јас кај што сум? уште еден очит доказ за муабетот дека тебе ти е добро само ти не знаеш дека е така...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #806 на: 23 Декември 2013, 00:52:16 am »
Онак, ама пак ти нешто си тераш по свое.
Значи, официјално температура во светски стандарди се мери во СЕНКА. Што понатаму не ти е јасно ? Тој билборд е директно оставен на сонце, и бог знае кај му стои термометарот.
Некој билборд е баждарен и покажува поточно од некој термометар на УХМР.

Значи, стандардот е термометарот да е во дрвена кукарка, на 2 метра висиниа, и во самата кукарка да има провев и тоа е тоа.

И ја сум оставал термометар што таткоми го нашол во првата кола што ја купил, преку 60 степени покажувал летно време на сонце.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #807 на: 23 Декември 2013, 00:57:07 am »
Онак, ама пак ти нешто си тераш по свое.
Значи, официјално температура во светски стандарди се мери во СЕНКА. Што понатаму не ти е јасно ? Тој билборд е директно оставен на сонце, и бог знае кај му стои термометарот.
Некој билборд е баждарен и покажува поточно од некој термометар на УХМР.

Значи, стандардот е термометарот да е во дрвена кукарка, на 2 метра висиниа, и во самата кукарка да има провев и тоа е тоа.

а што ти не разбираш од тоа дека таму на зајчев рид стварно е поладно од скопје... неа ја симне таа јебена дрвена куќарка со ролетните венецијанер или вариолајт во скопје и нека мери таму па да видиме колку е реалната температура...

п.с. скопје не е само рекорд. билборди има и во карпошите, и ѓорче, и аеродорм и лисиче и тн... и сите покажуваат бајаги поише...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #808 на: 23 Декември 2013, 01:04:02 am »
Епа тоа ти се стандарди, не ги измислиле нашиве метеоролози ;)
Иначе ок, како сакаш верувај си, само ја ти кажувам дека не лажат, се си покажува ок. Дежурен метеоролог постојано на секој час оди до кукарките и запишува температура, притоа на секој час прима информации од сите метеоролошки страници низ државава и тоа се нарекува депеша.

А дежурен синоптичар прати состојба на времето, движењето на облаците и слично со помош на радарите од врвот на планината над свети николе, потоа над село конче во радовишко и од врвот на брдото кај тополчани ;)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #809 на: 23 Декември 2013, 01:10:36 am »
има бе и во скопје повеке места отворени повеке од 50 метри... нека ја симне кукарата доле во центар. нека ја закашат на грбот на коњаникот и нека мерат...

а инаку, правило има дали оздола треба асвалт или тазе полиена и наводнета трева?

неможеш да ме убедиш дека тоа мерење на рид горе е точни и исправно за температурите во скопје. тоа ти е како да се обидуваш да ме убедиш дека радилица од фиќо одговара на болидот на мекларен во формула 1...  и сам си свесен дека тоа што го ззбориш нема врска ама упорен си, а немам појма зашто, инаку не ме ни интересира зашто.. само не ме убедувај мене, бидејки и ти самиот ги кажа елементарните разлики кои би требало да се контра аргументи за неправилно мерење...

-тука доле немало провев... да нема провев
-тука доле возилата ослободувале дополнително топлина.. да така е
-тука доле бетонот и асвалтот се вжештувале повеке.. се согласувам, во право си

е друже, тука доле сме ние, не сме горе на зајчев рид...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk