Автор Тема: Скијање  (Прочитано 114886 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
Одг: Скијање
« Одговори #465 на: 10 Декември 2021, 10:07:39 am »
Маврово нема уште снег, ама затоа на шапка има едно метро истурено. Да имаа памет ќе отвореа денеска.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Не ми се јасни зашто не пуштаат ски лифтови.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Дека секогаш биле и останаа неспособни. Вчера за празникот да отвореа преубаво беше и времето и снег и се беше совршено можеа милиони промет да направат за еден ден ама они сакаа прошетка со Бектеши да направат. Брао.

Снег немаше долу но гарант на Жолти, Галички и Белички ќе се дупнеа од скијање луѓе. Само да пуштеа жичара. јас ќе се качев и без скии како што бев тргнат. Ама нема ни од Мавртово ни од Шапка асален центар. Ски центар кој почнува во 10 и затвара во 15:45 и работи 40 дена во годината нема ни шанси да заработи ни да живее во текот на продолжена сезона.  Бугарија топ го има разработено планинскиот туризам. Зимо - Лето врие народ. Со такво темпо развојот на услугите и капацитетите е далеку побрз од ова што ние го правиме. Ако воопшто некој се обидува д анаправи нешто.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 645
    • ibiz.mk
« Одговори #466 на: 10 Декември 2021, 10:27:40 am »
Нема никогаш да ги бидне,
шапка најверојатно шестоседот не е ни пуштен, резервоарите за вода ги прават веќе неколку години
до церипашина ептен ретко го и пуштаат, на другите ем гужва ем спори
стазите кратки.. и сум имал доста ситуации каде во 3:10-15 затвараат и не пуштаат за нагоре

на маврово за нијанса подобро е ама ....

али далеку од тоа што е во бугарија, боровец(само таму идам, банско ми е премногу туристичко)
брзи жичари, широки и долги стази, подолга ски сезона,

не не бива за туризам ама ич

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #467 на: 10 Декември 2021, 11:48:15 am »
Маврово нема уште снег, ама затоа на шапка има едно метро истурено. Да имаа памет ќе отвореа денеска.

Не ми се јасни зашто не пуштаат ски лифтови.(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Дека секогаш биле и останаа неспособни. Вчера за празникот да отвореа преубаво беше и времето и снег и се беше совршено можеа милиони промет да направат за еден ден ама они сакаа прошетка со Бектеши да направат. Брао.

Снег немаше долу но гарант на Жолти, Галички и Белички ќе се дупнеа од скијање луѓе. Само да пуштеа жичара. јас ќе се качев и без скии како што бев тргнат. Ама нема ни од Мавртово ни од Шапка асален центар. Ски центар кој почнува во 10 и затвара во 15:45 и работи 40 дена во годината нема ни шанси да заработи ни да живее во текот на продолжена сезона.  Бугарија топ го има разработено планинскиот туризам. Зимо - Лето врие народ. Со такво темпо развојот на услугите и капацитетите е далеку побрз од ова што ние го правиме. Ако воопшто некој се обидува д анаправи нешто.

Не е до толку едноставно. Колку за споредба сеуште немаат отворено ни Банско ни Боровец, иако нив горните жичари им се на 2500м надморска, а Маврово највисоко таму кај Галички, Белички е околу 1700-800м...

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #468 на: 10 Декември 2021, 13:04:08 pm »

Не е до толку едноставно. Колку за споредба сеуште немаат отворено ни Банско ни Боровец, иако нив горните жичари им се на 2500м надморска, а Маврово највисоко таму кај Галички, Белички е околу 1700-800м...

Јас не правам анализа колку и како е кај нив и овде. Се качив по патот накај Галичник и снег имаше по пат над 40 цм. од друга страна кај бугарите и ког анема скијање планинските (планинарските) спортови и џакузи туризмот добро функционираат. Ако отидеш во август во Боровец ќе видиш дека кабинките работат преку 12 часа во денот а за викенд врие народ што оди до Мусала.

Кога се во сезона голем број стази имаат работа во две полни смени и самиот можеш да бираш дали сакаш преку ден да се печеш на сонце или вечер да се пуштиш по камен заледена стаза. Овде имаш избор да се нервираш или да не се нервираш.
Муабетот за тоа дека чекаме да се смилува времето за да земеме малце

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #469 на: 10 Декември 2021, 13:21:36 pm »
Знам како е, одам редовно во Банско, а чат пат во Боровец. Муабетот е дека сезонава сеуште нема скијање ни таму.

Точно, они за летно време растураат, али па годинава во Маврово имаше некои знаци на раздвижување. Работеше едноседот, двоседот. Бачилото кај едноседот беше цело време во функција, имаше организирано настани и слично. Далеку е од Бугарија али пак...

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #470 на: 10 Декември 2021, 17:49:19 pm »
Бев и летово во Маврово со едносед. Прашав кога завршува последно возење, ми рекоа во 18:00. Нарачав храна во 16:45, во 17:10 дојде "жичарецот" да не избрка дека он требало  пред  17:30 да е доле.
Цени нема да коментирам.   Немаат никаква смисла во споредба со услугата. Мислам Копаоник не им е рамен.

Sent from my DN2103 using Tapatalk

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #471 на: 10 Декември 2021, 18:20:43 pm »
Просечниот македонец не може да укапира дека угостителство и туризам не е само да начукаш високи сезонски цени затоа што си се родил (и поседуваш некаков имот) во туристичко место.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
« Одговори #472 на: 11 Декември 2021, 10:51:07 am »
Ете го снегот на маврово и шапка

Отсутен bramovsk

• Сениор
« Одговори #473 на: 11 Декември 2021, 10:54:25 am »
Снег има, него официјално инфо дали ќе работат има ли ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #474 на: 11 Декември 2021, 11:04:30 am »
Снег има, него официјално инфо дали ќе работат има ли ?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #475 на: 13 Декември 2021, 08:14:33 am »
Штрајф:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #476 на: 13 Декември 2021, 11:47:56 am »
140 km/h......

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #477 на: 13 Декември 2021, 14:21:46 pm »
Се притресов ко тинејџерка на хорор филм у шума, кино на отворено.

Штраф... каков штраф, овој сите жици му фалат, штрафовите одамна излетале уште на прва кривина...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #478 на: 13 Декември 2021, 14:33:09 pm »
F1 e zaebancija vo sporedba so ovakvi spustovi kako ovoj, Vengen i Kicbil, 150k/h na skii...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #479 на: 13 Декември 2021, 15:58:52 pm »
koja suspenzija u3pmtrne ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.