Автор Тема: Скијање  (Прочитано 114453 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
Одг: Скијање
« Одговори #90 на: 27 Јануари 2018, 20:15:03 pm »
Еве нешто од денеска Маврово. Супер време се погоди и топ услови. Гужва стандард ко за викенд.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #91 на: 29 Јануари 2018, 15:08:19 pm »
Vikendov vo Mavrovo bese ludnica, fenommmmenalno :)
Eve i od mene nekoja fotka ( ednata izgleda slikana vo isto vreme vo Sabotata od galicki kako prethodna pa zatoa i ja prikaciv, po tragite od avionot).
Na galicki se naprai guzva okolu 13:00 ama aj ke "progledame niz prsti" radi ubavinata.
(Belicki ne rabotese kao tehnicki problem...). A plaviot bese top i bez guzva. Po staza , ednosed, na vrakanje zaledena i snegot poslan so kamencinja odozgora (da ne se lizga). Inspirinan slalom megu kamenja skiite neosteteni :)
Ama gore na tereni ima taze sneg u top sostojba.

A za jadenje, preporaka Mavrovski merak kafanceto, abe neznas sto e podobro pacata, sirenjeto, pitata, cvarki, tufakija...
Ceni OK, si bara rezervacija.

Mavrovo si e Mavrovo...

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #92 на: 29 Јануари 2018, 23:01:29 pm »
Еве го видеото после недела дена  8)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1538
« Одговори #93 на: 29 Јануари 2018, 23:27:25 pm »
Еве го Маврово од малку погоре :) 28.01.2018

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #94 на: 30 Јануари 2018, 00:18:32 am »
@miksi уживаш за сите пари друже, алал вера :D

Присутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #95 на: 08 Февруари 2018, 08:32:11 am »
Да не знаете кациги за скијање каде можат да се најдат освен овие што ги знам, сакам да земам до ~3500ден макс.

Спорт М - Salomon
Про-спорт - Head
Дроп Ин - Anon
Aлпине - Rossignol (над буџет со попуст)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #96 на: 08 Февруари 2018, 08:51:54 am »
Vo sport m ima i drugi osven salomon. Samo ne gi pisuva na web stranata.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #97 на: 08 Февруари 2018, 08:59:28 am »
Дечки, колку е тешко да се скија?

Никогаш до сега немам скијано, а планираме да одиме на зимски одмор, па чинам дека би рентал опрема (освен таа што мора да се купи), али појма неам од скијање :)

Скијањето само по себе колку е тешко/лесно да се совлада?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #98 на: 08 Февруари 2018, 09:29:30 am »
Зависи колку се плашиш :D

Со плуг да се спушташ надолу не е нешто тешко. Мада мислам дека ден два би ти требало инструктор да ти го каже основното.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #99 на: 08 Февруари 2018, 09:33:42 am »
Малку статистика :)

90% од незгодите со скијање се случуваат на првиот ден на скијач-почетник. Али ова може да важи само за Балканов пошо на стази за почетници се улетуваат некои камикази и можат лесно да те соберат. Културата на скијање натаму незнам каква е.

Дали/колку е тешко
Се зависи колку физички си спремен и сакаш спорт. Дали отсекогаш си мавал топка, играл баскет, клизал, ролал итн.. дали телото ти е спремно за ненадејно губење на рамнотежа и дали знаеш како да паднеш шо се вели.
Дефинитивно најмногу помага ако си лизгал и ролал и како ти идат нови спортови, ти треба време да совладаш основни раб или брзо ти иде.
Опремата си игра исто мн улога. Поготово, знам дека е смешно, али пример чорапите за скијање. Ја коа прват почнав као ај со ова стандардниве. Маме ми ебаа кондурите. Добри ракавициисто пошто најмногу со рацете ќе фаќаш.
Скијањето јас го сфатив кога се пуштив малку побрзо, како се врти и како се кочи. Жена ми џабе пробување да ми објасни. Научив како се врти сосема случајно кога еден пред мене падна, па рефлексно од што сум клизал, ми отидоа нозете и сфатив како иде. Плугот е основна тегника за кочење при споро скијање, тоа го немаш кај клизањето. Др работи се мн слични.
Уште ова, обавезно да знаеш пред да отидеш на стаза како се става кондура на скија, како се чисти кондура од снег (стара кредитна картича врши раб :) ) како се станува. Стапчињата никако да ги заборавиш.

Во секој случај, убав а богами и скап спорт.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #100 на: 08 Февруари 2018, 10:27:55 am »
Дечки, колку е тешко да се скија?

Никогаш до сега немам скијано, а планираме да одиме на зимски одмор, па чинам дека би рентал опрема (освен таа што мора да се купи), али појма неам од скијање :)

Скијањето само по себе колку е тешко/лесно да се совлада?

Е вака... Пред неколку години отидовме друштво во викендица на Шапка, вкупно 8 души од кои двајца без никакво искуство на скии. Собравме што собравме од опрема, кој каква нашол, нели, коплетиравме два комплета.... Вечерта почнува снег да вее, сите возбудени седнуваме и фино лепо им викам на почетнициве:
- Tреба да си спремен да ти биде ладно, да бидеш мокар, да те жуља кондурата, да те боли рака/нога и ако уживаш во тоа тогаш си спремен за скијање.
Значи дека е едноставно не е, дека од прв ден ќе ја погодиш правилно облеката, нема шански, или ќе ти биде топло, или ладно... Дека ќе се нервираш додека добиеш осет на скии, тоа обавезно. Ама само полека и смирено.

Првиот ден ти предлагам да најдеш некое рамно место без многу гужва каде што можеш да вежбаш, прво стоење на скии, па движење со нив, да се навикнеш малце. Видеово подоле ќе ти помогне околу основните вежби. Пред да почнеш, најважно е да се загрееш, како и пред било кој друг спорт, основни вежби. Јас ги практикувам пред секое скијање, прво те гледаат чудно кај нас, ама подобро тоа него некоја повреда.

Зависно од тоа колку брзо ќе се прилагодиш, а мислам дека нема да ти биде проблем пошто колку што се сеќавам имаш возено ролери, можеш полека да почнеш да се качуваш (пешки) на некоја блага падина и да се спуштиш. Ако има сајла за деца можеш и таа да ја користиш за качување нагоре.

Кога ќе се најдеш во ситуација да се спушташ, како што ти пишаа погоре, ќе си почнеш со плуг и полека со брзината, колку што се осеќаш сигурен толку, најважно е да можеш да закочиш во секоја ситуација. Како ќе стануваш посигурен и поопуштен така ќе ти се зголемува и брзината на спуштање.
Немој да мислиш само дека изгледаш смешно и несигурно, сите така сме почнале со скијање. Најлесно се учи гледајќи ги другите кои се на твое ниво, што прават како прават и пробувај и ти исто, секако со инструктор е многу полесно.
Многу битно е при спуштањето на стаза да внимаваш на тие пред и позади тебе. Правило во скијањето е дека тој што оди од горе секогаш внимава на тие пред него, ама гледај да не има некој со поголема брзина позади тебе кој можеби не те приметил. Исто така гледај да не правиш нагли и непредвидливи вртења и потези.

Среќно и уживај !

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #101 на: 08 Февруари 2018, 11:02:30 am »
Најбитно од се на почетокот е да научиш правилно паѓање, другите работи движење стоење,  плуг се второстепено, сите повреди на почетник  се од незнаење како да падни!
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #102 на: 08 Февруари 2018, 11:04:06 am »
Inaku koga sme kaj skijanjeto, izdavam vikendicka na Popova Sapka. Vo prilog link od oglasot.

http://m.reklama5.mk/AdDetails/Index?ad=2743617

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #103 на: 08 Февруари 2018, 11:16:16 am »
@Dule_  @AllMightyMe @AUUU @vladic3110 , што е плуг? :)

Немам никогаш лизгано, а имам ролери возено релативно малку.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #104 на: 08 Февруари 2018, 11:20:44 am »
Реално тоа е рало, ама кај нас го викаат плуг. Тоа е кога скиите ти се вака поставени / \ .

пс. никогаш немам скијано, ама вака по логика. :D :D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.