Автор Тема: Скијање  (Прочитано 105493 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Скијање
« Одговори #45 на: 03 Јануари 2018, 17:48:47 pm »
sapka e taka stalno, posle 12 ne go biva em snegot em kalabalak... koji stazi skijase?
 jas najcesto Ge sabajlecko dodeka seuste borderite ne ja raz****a  i posle s'rtot do napladne...
sestosedot go vide kade e i sto e montirano?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #46 на: 03 Јануари 2018, 18:30:49 pm »
А уставри на Шапка има ли некоја нова жичарница, нови кабини во последниве година-две ?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
« Одговори #47 на: 03 Јануари 2018, 18:39:06 pm »
sapka e taka stalno, posle 12 ne go biva em snegot em kalabalak... koji stazi skijase?
 jas najcesto Ge sabajlecko dodeka seuste borderite ne ja raz****a  i posle s'rtot do napladne...
sestosedot go vide kade e i sto e montirano?
Убаво си кажа, тоа е проблемот со Шапка, до 12 се скија само,а нема сабајлечка полудневна.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #48 на: 03 Јануари 2018, 20:23:32 pm »
Викендов(Пет-Пон) ќе одам на скијање во Боровец, до сега не сум бил таму така да секоја препорака на кои стази да се скија и кои жичари да ги користам би била добредојдена?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #49 на: 03 Јануари 2018, 20:42:38 pm »
А уставри на Шапка има ли некоја нова жичарница, нови кабини во последниве година-две ?
nekoj sestosed pocnale da montiraat, ama taka ostanalo to :) neoficijalno nema kapacitet trafostanicata za to. znaes ne e lesno ko elem e investitor a d.vodot na elem, pa nedorazbirajne ima na elem so elem... :D :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #50 на: 03 Јануари 2018, 22:15:58 pm »
Викендов(Пет-Пон) ќе одам на скијање во Боровец, до сега не сум бил таму така да секоја препорака на кои стази да се скија и кои жичари да ги користам би била добредојдена?
Gi preporacuvam Yastrebets stazite i Pop -ngelov, tie se site edna do druga i se dosta dolgi i super se. Isto taka obavezno gore Markudjik 1 e top i cetvrosedot isto najgore. Jas bev od 23 -25.12 samo Markudjik 1 raboteshe poradi pomala kolichina na sneg.

Isto ako ima dovolno sneg obavezno da ja izvozish Musala pathway, toa e od gore - Markudjik cetvorosedot pa se do dole i se skijas po potesna pateka niz shuma...zabavno e.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3555
« Одговори #51 на: 03 Јануари 2018, 23:11:34 pm »
@Дибидус може да даде препорака за Боровец, он е домашен таму :P
Јас си скијам на Брезовица, ем блиску, ем е задоволително, снег у изобилие.
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/o-centru-brezovica

Единствен да го наречам проблем е што работи една жичара, и од таа се оди на 2те стази, кога има гужва работат 2 жичари, од кои едната може само на една стаза (Лавја врата).

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #52 на: 04 Јануари 2018, 01:23:26 am »
@Sase_91 на Боровец нема промашени стази, сите се убави, широки, со соодветна должина (најкратките) за да имаш доволно време да уживаш во скијањето па се до прилично долги.  Чим ќе си таму 5 дена јас би играл вака:

Првиот ден за загревање прво би ја поминал Ски стаза дворец Ситнијаково (зелена), лесна за возење, се вози по шумска патека до 3м широчина, доволно долга за да се загрееш. Стазата се качува со Ситнијаково експрес четвороседот кој ти е на 100 метри лево од четвороседот што е испред Хотел Рила. Тој кај Рила се вика Мартинови Бараки. Крајот на стазата е кај четвороседот испред Хотел Рила со тоа што на 20 метри пред него ќе свртиш десно и цепаш само право колку што можеш а останатото 3-40м пеш за да стигнеш повторно од таму каде што почна.

Втор спуст повторно правиш со Ситнијаково експрес четвороседот и идеш до крај до стазата Ситнијаково 3. Од таму продолжуваш према стазите Мартинови Бараки 1,2,3 и 4. Четворката е црна. Помини ги од 1 до 3 и за накрај остави ја 4-ката. Рачунај дека една стаза од овие ти е едно качување и еден спуст. Ако сакаш можеш да скратиш и да не одиш скроз до горе до Ситнијаково 3 туку само до Мартинови Бараки. Во тој случај ќе го користиш четвороседот кај Хотел Рила. По еднаш до два пати да ги спуштиш сите овие стази ти се сосема доволни за 4 часа скијање или полудневна карта.

Вториот ден со жичарата Јастребец (кабина за четворица) се качуваш до Маркуџик Ски Центарот или до последна станица. Возењето у кабина трае 20-25 мин. Ќе сватиш зошто местото се вика Боровец. Се качуваш по скали, местиш скии и фаќаш десно. Пред да фатиш десно уживај во погледот према Мусала. Преубаво е. Се спушташ према Маркуџик стазите. Таму продолжуваш со четворосед и се качуваш на некаде 2300-2400 метри надморска висина. Прво фати ја Сухар стазата (зелена) за загревање што води пак до четвороседот. Пак најгоре со него ги имаш Маркуџик 2, 2А, 2Б и 3. Имаш и ски лифт. Помини ги сите додека не ти здосадат. На крајот од денот кога се исклучуваат сите лифтови од четвороседот надолу имаш стаза која се вика Мусалска Патека. Се вози 20-25 мин. Завршува кај Хотел Рила. Шумска патека, 3м широчина, преубава за опуштено скијање, на едно или две места скиите на рамо и качуваш 20-30м (ништо страшно). Внимавај само на местата каде што имаш свиоци за 180 степени често знае снегот да е потенок и да закачиш некој камен.

Третиот и четвртиот ден повторно со жичарата Јастребец до горе, само што сега не идеш десно према Маркуџик туку лево према стазите Попангелов и Јастребец 1 и 3. Јастребец 1 те враќа на почетна позиција а Јастребец 3 и Попангелов имаат друг ски лифт кој те носи до стартот на Попангелов. Јас Јастребец 1 би ја оставил за на крај, саатипол пред да ги исклучат лифтовите, ја качуваш, спушташ и повторно се качуваш до горе за да ја фатиш Мусалска Патека за крај.

Петиот ден вози таму каде што најмногу ти се допаѓа. Мој избор било која црна стаза.

На било кој ски лифт обично нема гужва или се чека многу малку, до минута. Понекогаш, особено за викенд знае да има гужва и кај Хотел Рила на четвороседот да се чека и по 10 мин. Мене еднаш само ми се десило. Ти пошто ќе идеш у делник нема да има гужва. Не знам какви ти се навиките ама ја практикувам полудневна карта од 12-16:30ч со тоа што кај 16:30ч гледам да сум кај Мусалска Патека и до 17:00 завршувам. Повеќе и да сакам да скијам не можам пошто нозете не ме држат. Ако си поспремен физички цепај на целодневна.

Повели Карта од стазите а таму обавезно да си земеш хард копи за со тебе.

Гледај live cam од стазите.

Цени за ски карти. Мислам дека ако купиш карта онлајн дека имаше некои 5-10% попуст. Провери си.

Кафе да пиеш на терасата во Хотел Рила обавезно.

Ако си сместен во самото село не ти треба паркинг за до и од жичарата/лифтовите. Пеш за максимум 5 мин од било каде се стигнува. Ако си подалеку можам да ти дадам бројче од една тетка што рента паркинг одма до самата стаза у близина на Хотел Рила. Цена 10 лева за цел ден.

Верувам дека убаво ќе си поминеш. Ако те интересира уште нешто пиши слободно.

Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #53 на: 04 Јануари 2018, 01:49:02 am »
@Дибидус
Гледам на сајтот пишува дека има и ноќно скијање. Дали кога беше ти имаше?
Зини да ти кажу.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #54 на: 04 Јануари 2018, 02:27:26 am »
Две сезони по ред одам и ноќно скијање секогаш имало. Од 17ч настапуваат ратраците на стазите и ги спремаат за ноќно.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9100
« Одговори #55 на: 04 Јануари 2018, 09:36:51 am »
Јас сум поише да станеш рано и да си до 12 завршен. Ем поубав снегот ем ти останува време да се одмориш и да си вчезеш во сауна да полежиш

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #56 на: 04 Јануари 2018, 11:43:26 am »
Јас сум поише да станеш рано и да си до 12 завршен. Ем поубав снегот ем ти останува време да се одмориш и да си вчезеш во сауна да полежиш

Водејќи се по тоа дека не љубам многу да правам долги паузи на стаза по кафичите, после 4-5 часа активно скијање нозете почнуваат да ми откажуваат послушност и го прекинувам скијањето. Исто така неколку дена по ред не можам да издржам целодневно скијање, а и не уживам да седам во сауни и џакузи. Така да ја би одел на еден ден целодневна, друг ден вечерна, трет ден сабајле до 12 и пак истата серија од ново.
Зини да ти кажу.

Присутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #57 на: 08 Јануари 2018, 20:00:23 pm »
@Дибидус  Фала премногу за опширниот пост. Верувам на секој ќе му се најде што ќе сака да го посети Боровец. Се е напишано точно од збор до збор, браво. Што се однесува до Боровец, за жал немаше многу снег, така да доста од овие работи не ги пробав.
Првиот ден скијавме од 9 сабајле до кај 1 на стазите пред Рила, но имаше доста гужва по стазите а и се релативно кратки и лесни па се префрливме на жичарата, ја спуштивме неколку пати само Маркуџик 1, зошто немаше доволно снег па Маркуџик 2 и 3 за жал не работеа. Пота ја спуштивме Јастребец 3, 2 пати, Попангелов еднаш и преку Јастребец 1 се спутшивме до доле.
Вториот ден отидовме директно со колата до Јастребец Експрес жичарата, ги спуштивме по неколку пати и Попангелов и Јастребец 3, се качивме до горе ја спуштивме и Маркуџик 1 неколку пати, фанавме по едно кафе на Платото најзгоре и едно во Хотелот Јастребец што е на самата стаза и се повлековме, доста беше.
Што се однесува до Паркингот, низ цел Боровец сега е 10лева за цел ден или 2 лева од час, без разлика каде ќе ја оставиш колата.
Моја забелешка до Боровец е дека ако има снег веројатно стазите Јастребец 3 и Попангелов се одлични, но сепак им треба мало инфраструктурно освежување и неколку нови жичари. Секако и подобро порзување на 2та скијачки центра со една жичара (Ситнјаково и Јастребец).
Цените се за 10-20% поскапи од тие во Банско во поглед на смештај и храна. Кафани има многу помалку, но во тие 3 што бев сите беа со задоволителен квалитет. Логистиката им е доста послаба како што пишав и тоа би ме одвратило само можеби, им треба мало модернизирање и вложување.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #58 на: 08 Јануари 2018, 22:58:04 pm »
Не се обесхрабрувај, чекај нека падне снег и отиди повторно. Се согласувам дека е голем недостаток што Јастребец и Ситнијаково не се поврзани ама тоа е тоа. Јас лично Боровец не би го менувал за Банско. Цените се можеби поскапи за сместување, претпоставувам си бил во Хотел Рила, ама пак стазите им се поубави и ски картата е поефтина од Банско. Но, пак ќе речам од моја гледна точка пошто јас правам еднодневни до таму. Чисто за споредба, Паланка - Пониква (не го ни рачунам за некаков скијачки центар) ми е 100км, Паланка - Шапка 175км, Паланка - Маврово 200км, Паланка - Боровец 130км, Паланка - Банско 160км

Инаку за паркинг може да биде зезнато, особено за викенд кога има повеќе гужва, па може да се деси да начекаш паркинг некаде подалеку а тетката што ти ја нудев :) може да ти чува место на паркинг одма до сама стаза, од кола директно си на жичара или у кафана :) што ти повеќе одговара.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #59 на: 08 Јануари 2018, 23:13:57 pm »
Што тетка нудиш, дај слика и цена ако сакаш.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!