Автор Тема: Ми треба мислење за БМВ 320д 2011 година  (Прочитано 7825 пати)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 616
Ми треба мислење за БМВ 320д 2011 година
« на: 20 Септември 2017, 11:06:53 am »
Здраво,

Разгледувам нешто да се подновам, па ми фати око едно БМВ, поточно:

https://www.autoscout24.ch/de/d/bmw-320-limousine-2011-occasion?body=5&fuel=15&index=1&make=9&model=46&prop=1&sort=price_asc&st=1&vehid=3998877&vehtyp=10&yearfrom=2010&returnurl=%2fde%2fautos%2fbmw--3-series%3fbody%3d5%26fuel%3d15%26make%3d9%26model%3d46%26prop%3d1%26sort%3dprice_asc%26st%3d1%26vehtyp%3d10%26yearfrom%3d2010%26r%3d5

Е сега, дали некој има искуство или мислење за моторов, проблеми, дефекти? Моторов на ланец е?
Колку што читав онлајн, проблеми на некого се појавиле со турбото, али тоа не ме плаши толку бидејќи ова доаѓа со гаранција и со мала километража.

Исто, искуство со бмв аутматик? Како се покажани?

Фала унапред

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
Одг: Ми треба мислење за БМВ 320д 2011 година
« Одговори #1 на: 20 Септември 2017, 22:35:05 pm »
познаваш некој мотор на бмв кој не е на ланец?
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 21 Септември 2017, 06:42:39 am »
познаваш некој мотор на бмв кој не е на ланец?

Незналица сум во врска со БМВ, така да...
Знам дека имаат некои мотори кои се проблематични, па чисто ме интересира дали е некој запознает со целата БМВ приказна :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #3 на: 21 Септември 2017, 06:48:13 am »
Доколку е се во ред и доколку е релна километражата со правилно одржавање ќе си немаш проблем сигурно уште 200 000 ....

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #4 на: 21 Септември 2017, 07:56:26 am »
Со оваа километража би требало да е топ... јас би го избегнал само поради автоматски менувач..
Разгледај во Германија јас сакав да одам да зимам LCI, има голем избор, највеќе околу Франкфурт и горе накај Данска

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #5 на: 21 Септември 2017, 09:05:40 am »
2.0 моторот не е покажан добро во бмв.
Побарај по темиве Луки има пишувано долго и широко за овај мотор.

Подобро е да најдиш 325 некој.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 21 Септември 2017, 09:33:42 am »
Со оваа километража би требало да е топ... јас би го избегнал само поради автоматски менувач..
Разгледај во Германија јас сакав да одам да зимам LCI, има голем избор, највеќе околу Франкфурт и горе накај Данска

Ја па се одлучив следно ауто да ми биде аутоматик..Што е проблематично со аутоматик? Проблематични се?

Мислам дека проблематични се 318д, при што има 2 литра машина исто, па затоа мислев да не има разлика со 320ката..

@Luki Junior пошто те спомнаја, мислење?

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #7 на: 21 Септември 2017, 10:01:33 am »
Има повеќе кварови од мануелен, сепак не мора да значи. Кaj LCI моделот сите мотори 316,318 и 320d се исти. Сите го возат N47 моторот со различни мапи и тјунинг соодветен за снагата,. Разликата е во турбината , диференцијалот и уште некои работи.. Овој мотор е познат по проблемот со ланче, ако растропа, ќе можеш да го замениш, околу 450 евра е + работна... исто така колку што знам бо BMW го решија овој проблем и возилата од и  после 2011 мислам дека не подлежат на овој дефект
Ја па се одлучив следно ауто да ми биде аутоматик..Што е проблематично со аутоматик? Проблематични се?

Мислам дека проблематични се 318д, при што има 2 литра машина исто, па затоа мислев да не има разлика со 320ката..

@Luki Junior пошто те спомнаја, мислење?

Отсутен Molec

• Сениор
  • Пораки: 4768
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #8 на: 21 Септември 2017, 11:53:39 am »
Мењачот на мојата има поминато 247.000 и уште си е путер, једино што сум приметил е некогаш на угорница знае држи брзина т.е. да смени брзина на повисоки обртаи иако има доволно снага и за пониска брзина. Пред некое време правевме муабет со др членови од форумов кои имаат e39 и e60, исто е и кај нив. Читав по странски форуми дека оваа појава е поради конфљукорот на мењачот пошо учи навики/начин на возење и се прилагодува на истите, како и да е не е ништо страшно и не ми смета толку пошто не се случува често, ваљда зависи од тоа како си ги извозел претходните 100км или некој си интервал пред да си се ресетира компјутерот на мењачот.

Ланчето кај сите BMW-ња мора да се мења на одреден интервал, како и на секоја кола, не е доживотен дел како што тврди BMW, тоа е целиот проблем. Кај 2 литрашите е почеста појава да се истегне/скине јбг.

Друг проблем кај 2 литрашите е што ланчето е позади мотор па на запад покомплицирана/поскапа е процедурата за промена, кај нас мислам дека исти курац е цената.

Звукот на моторот и вибрациите се осетно потракторски кај 2 литрашите ама затоа се осетно поекономични.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #9 на: 21 Септември 2017, 12:27:06 pm »
ova BMW e od salon na BMW-BMW premium selection, sto znaci bi trebalo da e tehnicki proverena. toa e plus.
bajagi sneg, taze e slikano tolku napagal sneg?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #10 на: 21 Септември 2017, 13:28:35 pm »
Мењачот на мојата има поминато 247.000 и уште си е путер, једино што сум приметил е некогаш на угорница знае држи брзина т.е. да смени брзина на повисоки обртаи иако има доволно снага и за пониска брзина. Пред некое време правевме муабет со др членови од форумов кои имаат e39 и e60, исто е и кај нив. Читав по странски форуми дека оваа појава е поради конфљукорот на мењачот пошо учи навики/начин на возење и се прилагодува на истите, како и да е не е ништо страшно и не ми смета толку пошто не се случува често, ваљда зависи од тоа како си ги извозел претходните 100км или некој си интервал пред да си се ресетира компјутерот на мењачот.

@S16-HGT @Molec

Го праевме муабетот нели?

Најдов решение :)

Се ресетира копилето.

Ставете ја на колата на контакт позиција (без да држите кочница), држете 30+ секунди туража до крај, можно е да слушните некаков звук, можеби не... и вратете на 0.

Стартовајте ја.

Возете полека, дур да научи мењачот.

Се мести на Factory settings и ви го учи вашиот стил на возење. Нема веќе думање дали да смени брзина или да чека да прими гас, или не знам некои други глупави glitch-ови.

Има туторијали на YouTube.

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #11 на: 21 Септември 2017, 14:02:42 pm »
@Carpathian Lord Проба? Нели треба сам да се ресетира на некој интервал?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #12 на: 21 Септември 2017, 14:27:12 pm »
Пробав, осетив голема разлика, зачудувачки многу.

Во градска шифта и порано, ми намали и на потрошувачка.

Отсутен Molec

• Сениор
  • (Oo\(|||)°(|||)/oO)
« Одговори #13 на: 21 Септември 2017, 14:34:54 pm »
Аман бе, ај баш ќе пробам викендов кога нема толку сообраќај, да се научи на убаво :) и ќе пишам.

Отсутен WorM

• Јуниор
  • **
« Одговори #14 на: 22 Септември 2017, 08:10:30 am »

Ланчето кај сите BMW-ња мора да се мења на одреден интервал, како и на секоја кола, не е доживотен дел како што тврди BMW, тоа е целиот проблем. Кај 2 литрашите е почеста појава да се истегне/скине јбг.

Друг проблем кај 2 литрашите е што ланчето е позади мотор па на запад покомплицирана/поскапа е процедурата за промена, кај нас мислам дека исти курац е цената.

Звукот на моторот и вибрациите се осетно потракторски кај 2 литрашите ама затоа се осетно поекономични.

Кој му е животен век на ланчето отприлика?
Како што кажа членот погоре, ова е од БМВ официјален салон и доаѓа со 1 година гаранција или 20к км..

Дали треба да запазам нешто да биде сменето на оваа километража, као голем сервис? Што совпаѓа у голем сервис кај БМВ?

ova BMW e od salon na BMW-BMW premium selection, sto znaci bi trebalo da e tehnicki proverena. toa e plus.
bajagi sneg, taze e slikano tolku napagal sneg?

Има нешто тазе паднато околу Алпиве, ама ништо сериозно. Ова е во град, така да најверојатно е стара сликата, при што може да бмв-во е стоено во салон минимум година дена