Автор Тема: Прашања и советување  (Прочитано 201670 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
Одг: Прашања и советување
« Одговори #630 на: 22 Јуни 2021, 11:17:25 am »
Зец имаат.

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Aleksandar KIA

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #631 на: 27 Јули 2021, 17:50:17 pm »
Здраво,
Дали има некој со Киа Рио што му се расипало фабричкото радио (модел: 96100 1G872XI), и дали нашол решение

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6436
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #632 на: 07 Август 2021, 10:09:50 am »
Треба да ги сменам фабричките звучници на предните врати од колата, оти кај совозачот е скинат и грчи на повисок бас (мислам бас е појма немам).

Не се разбирам за аудио дури ич, а сакам да земам до 2000ден некои.

Прашањето ми е 2way или 3way ми требаат?

ЕДИТ 2way, ми требаат.
« Последно менување: 07 Август 2021, 10:55:03 am Power to the people »

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #633 на: 07 Август 2021, 11:26:10 am »
2way component по можност

• Сениор
« Одговори #634 на: 07 Август 2021, 12:38:34 pm »
Дека имам твитери горе, нема да осетам ништо многу поразлично дека и долу ќе имам сега?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #635 на: 07 Август 2021, 14:04:58 pm »
Зависи какви ти биле досега, но како и да е, со новите звучници никако нема да ти биде ист звукот.

• Сениор
« Одговори #636 на: 07 Август 2021, 14:14:19 pm »
Оригиналните, 1way ако се тие, појма немам. 😆
Ама такви послабо има, само од Маgnat има во зец за 2200 сосе твитери, и уште некои поскапи.

Од другиве повеќе има.

Си велам не можи да биди полошо од крекањето на едниот, го отворов и кај возачот и тој искинат, ама нема стигнато до крекање.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #637 на: 07 Август 2021, 14:25:02 pm »
А да им смениш амортизер ако се фабричките?
Од искуство, за таа пара што бараш, посекако ќе биде полошо од фабричките.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #638 на: 07 Август 2021, 14:29:00 pm »
Кај мене на Меганот немаше твитери, радиото беше афтермаркет Кларион, а звучниците појма немам дали биле оригинални фабрички, но по звукот сигурно биле 2 way пошто високите сечеа и немав потреба да монтирам твитери на шалтаблата.

Басот беше тапа, звучничињата мали,  доставив звучки на задни врати, џабе, си купив активно вуферче за под седиште Кенвуд кое потоа го префрлив во гепек.

Инаку сигурно ти се скинале од вода, по перење или дожд, секогаш имаше вода во џебовите од тапацирот на вратата, таму единствено можело да се слее од кај звучникот.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
« Одговори #639 на: 07 Август 2021, 16:03:06 pm »
Оригиналните, 1way ако се тие, појма немам. 😆
Ама такви послабо има, само од Маgnat има во зец за 2200 сосе твитери, и уште некои поскапи.

Од другиве повеќе има.

Си велам не можи да биди полошо од крекањето на едниот, го отворов и кај возачот и тој искинат, ама нема стигнато до крекање.

Без твитери мислам не се продаваат звучници за во кола. Сите се барем 2-way односно вуфер и твитер. Веќе ако купуваш нови звучници купи 2-way компонентни односно посебно вуфер и твитер и да ги замениш и тие на шалтаблата заедно.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #640 на: 07 Август 2021, 16:28:25 pm »
Се испомешаа муабетите.

Под твитери се подразбира засебни/само високотонци, некогаш се викаа пиеза/хорни.
Кај Меганот имаат фабричка подготовка на шалтабла, доколку не доаѓаат со повисоки нивоа на опрема.

1 way звучници за во кола имаше на времето, најпросто кажано "звучник", без инкорпорирани високотонци и среднотонци. денес не знам дали има такви, но не мора да имаат назнака за во кола, доволно е да бидат 4омски.

Без да се навлегува во технички дел на изведба, основно е да се знае дека при купување звучници за во кола:
2way - басови и високи во еден звучник
3way -  басови, средни, високи во еден звучник.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43706
  • Il Moderatore
« Одговори #641 на: 07 Август 2021, 16:43:55 pm »
@Power to the people  Имам јас едни Alpine SPG-17CS компоненти со скретници, би ги дал за 3000 денари ако си заинтересиран. Беа во 147-цата, ги извадив пред да ја продадам, потполно се здрави и функционални. Еве сличе:

Веројатно помала им е осетливоста од фабричките, ќе треба малце фејдерот према предни звучници да го тераш.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #642 на: 07 Август 2021, 17:49:15 pm »
Помали звучници треба за Меганот, не ми текнува димензијата.

Најсов, 13цм звучничиња, за греота :)
« Последно менување: 07 Август 2021, 18:19:32 pm Mikius »

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
« Одговори #643 на: 07 Август 2021, 20:13:49 pm »
Сепак постоеле само вуфери за во врата. Би требало да ги собере во меганот ама треба да прашаш.

http://zec.mk/product/mc-voice-ibiza-500-midrange-speaker/

http://zec.mk/product/sintron-2912/

• Сениор
« Одговори #644 на: 07 Август 2021, 20:59:27 pm »
Да не ве цитирам:

@зоки-златен
Во Битола таква работа тешко да имаме, па и во колата тешко од 100е звучници да ставаа, не можи до толку лошо да биди со афтермаркет, или можи?

@Mikius
Фабричко радио имам, со 13цм предни, 10цм задни и твитери на шалтаблата. Звукот мене ми е солиден. Немам никакви проблеми со водата воопшто, 20години поминаа на -30 и 80 степени, деградира сунѓерот едноставно. Кутии, појачала и сл. модификации не идат во предвид никако. 😄

@JezuzNoChill
Па како шо разбрав, и гледав, 2way од што ги има повеќе избор, се вуфер и твитер на средина, две во еден звучник.
Компонентните се со посебен твитер, и за мене има само овие од 1800 и уште едни од 2200.
http://zec.mk/product/magnat-car-fit-213/

Мислам дека ќе биди подобро компонентните да ги земам, и да си го задржам истиот квалитет на звукот, ама ќе ги оставам фабричките твитери.

@Simo - Carrier159
Фала ти, и да го истегнев толку буџетот, нема да ми одговараат, 16.5цм се овие мислам, нема да ми одговараат, ама баш вакви ми требаат ако не грешам.

Еве го мојот: