Автор Тема: Процедури за увоз на половен автомобил од Германија!  (Прочитано 16934 пати)

Отсутен david97

• Почетник
  • *
  • Пораки: 33
Здраво ја знае ли некој процедурата за увоз на половен автомобил од германија..ме интересира целиот процес од купување на колата од германија па се до тука.позз(можеби ја има отворено темата предходно,но неможев да најдам) :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
И мене ме интересира оваа работа ориентационо

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
- Ја купуваш колата
- Вадиш цол табли
- Ја возиш до Македонија
- На граница влегуваш на царина
- Вадиш документи за колата од некоја од шпедициите на граница
- Ги заверуваш пак на царина
- Ја носиш колата дома и во рок од 24 часа мора да ја пријавиш на царински терминал зависно во кој регион живееш
- За 48 часа макс ти даваат уплатница за царина
- Ја плаќаш и си ја зимаш колата спремна за регистрација

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
колку пари се тие цол-ови и пропратни процедури без царината

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Цол во Германија мислам дека е околу 100 еур со одјава, ама има поискусни нека дополнат.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
Море мислам не е само цол табли да извадиш и да тераш за Мк имаше и некои други работи ако се сеќавам,не за џабе ми стоеше колата 5 месеци во Мк ,сигурен си дека се само 100€ црвените цол табли?

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
А осигурање за цол таблиците се купува? Одприлика цена? Еур 1 сертификат?

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
Само цол табли треба да извадиш. Јас кога ја зимав колата ме коштаа 230 евра за цел месец. Еуро 1 се вади во представништво за марката на автомобил, но не секој го дава и мислам дека кошта околу 70 евра.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен AND_031

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 401
Да не отварам нова тема ќе прашам на оваа зошто е поврзано.

Ако увезувам кола која ја продава некој авто-плац / авто-куќа во Германија дали потоа можам да побарам повраток на ДДВ од цената зошто секако на нашава царина ќе платам ДДВ за Македонија.

Отсутен VW

• Почетник
  • *
  • Пораки: 47
  • TESLA фанатик
ako ja kupis od firma, pravno lice od germanija i ti ponudi opcija za povrat togas -DA. ima opcija na mobile koga baras da ti gi prikaze onie sto imaat opcija za povrat na VAT.
so toa sto kje ja platis kolata vo bruto cena (so germanskiot danok) i koga kje ja uvezes so tie dokumenti ides nazad po parite... ili prakjas nekoj sto ide da gi zeme sveedno.

Ако увезувам кола која ја продава некој авто-плац / авто-куќа во Германија дали потоа можам да побарам повраток на ДДВ од цената зошто секако на нашава царина ќе платам ДДВ за Македонија.
TESLA фанатик

Отсутен brasica

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 296
koga kje ja uvezes so tie dokumenti ides nazad po parite... ili prakjas nekoj sto ide da gi zeme sveedno.

Ако ја платиш преку сметка, тогаш не одиш по парите туку ти ги враќаат на сметка после 10-14 дена. И да, гледај опции само преку дилери, не физички лица, за да можеш да вратиш ДДВ.

Отсутен howitz

• Редовен
Цената која ја плаќаш на физичко лице за автомобилот во старт е без ДДВ, нема потреба ништо да враќаш.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1879
Цената која ја плаќаш на физичко лице за автомобилот во старт е без ДДВ, нема потреба ништо да враќаш.

Мислам дека не е баш така, може и јас не знам точно но еве како тоа јас го разбирам.

Во двата случаи ДДВ-то е вклучено во цената, единствената разлика е што преку фирма можеш да побараш да ти биде вратено ДДВ-то кое било платено за колата кон државата но ќе биде пресметано според купопродажната цена на половното возило наместо по цената на ново возило. Ако истата кола ја продава фирма по цена од 5000 евра, и физичко лице по цена од 5000 евра, ако ја купиш од фирма ќе можеш да вратиш ДДВ на сумата од 5000 евра доколку тоа возило се квалификува за поврат на ДДВ, има возила и од фирми за кои не може да се врати ДДВ.

Отсутен howitz

• Редовен

Мислам дека не е баш така, може и јас не знам точно но еве како тоа јас го разбирам.

Во двата случаи ДДВ-то е вклучено во цената, единствената разлика е што преку фирма можеш да побараш да ти биде вратено ДДВ-то кое било платено за колата кон државата но ќе биде пресметано според купопродажната цена на половното возило наместо по цената на ново возило. Ако истата кола ја продава фирма по цена од 5000 евра, и физичко лице по цена од 5000 евра, ако ја купиш од фирма ќе можеш да вратиш ДДВ на сумата од 5000 евра доколку тоа возило се квалификува за поврат на ДДВ, има возила и од фирми за кои не може да се врати ДДВ.