Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2040594 пати)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #17280 на: 08 Октомври 2024, 21:57:48 pm »
@Jimny Заврши ретрограден Меркур, @Jimny.
Преќини со тоа таговите, @Jimny, доста е, @Jimny.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1007
« Одговори #17281 на: 08 Октомври 2024, 22:21:17 pm »
Ми треба помош. Каде во Скопје/околина би можел да тестирам потегања 0-100км/х безбедно?

Обиколница навечер.

Обиколница е под нагиб и тоа значаен.

Ама делот пред првата патарина накај Велес, тоа што е помошна писта, е 2.5км рамен, прав пат, идеален за проба. :)

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #17282 на: 09 Октомври 2024, 01:30:13 am »

Carnivore power VS Vegan power.

Approximately the same as V8 VS EV

Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13932
« Одговори #17283 на: 09 Октомври 2024, 09:15:03 am »
Ми треба помош. Каде во Скопје/околина би можел да тестирам потегања 0-100км/х безбедно?

Обиколница навечер.

Обиколница е под нагиб и тоа значаен.

Ама делот пред првата патарина накај Велес, тоа што е помошна писта, е 2.5км рамен, прав пат, идеален за проба. :)

Обиколница - исклучувањето од Визбегово до Шутка е прилично рамно и релативно добар асфалт за тестирање на вакви работи :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #17284 на: 09 Октомври 2024, 09:36:52 am »
abe ajde denski vo 12 na pladne se vozit 120 sea za do 100-tka...

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1837
« Одговори #17285 на: 09 Октомври 2024, 10:29:41 am »
море каков мазен асалт се мести од тетовска до влез на скопје писта али надолно е

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #17286 на: 09 Октомври 2024, 11:49:34 am »
море каков мазен асалт се мести од тетовска до влез на скопје писта али надолно е

Ужасен е асфалтот од Глумово до Скопје. Прво земање на М2ката излегов од таму, си мислев нешто да не не е во ред со колата.  :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #17287 на: 10 Октомври 2024, 01:17:15 am »
Да не му е валкаме темата...
Nice. Еден филтер за ваздух е?
Со здравје да го пичиш и на некој кружен да се потпишиш :)

Чим е bi-turbo, со 2 ќе да е

Старите v6 не беа битурбо, па пак беа со 2 филтри. И пак одеа во 1 цефка, некако бесмислено ми беше. Додуша тоа за дизелите, бензинци не су разгледувал. Тоа на среде ми се виде ко филтер , белите ребра... Мада ептен се ачик ко за филтер. Инаку би турбо се претежно на една цефка, twins турбо или twins битурбо би требало да се на 2 цефки, а со тоа и 2 филтри.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #17288 на: 10 Октомври 2024, 13:17:13 pm »
Да не му е валкаме темата...
Nice. Еден филтер за ваздух е?
Со здравје да го пичиш и на некој кружен да се потпишиш :)

Чим е bi-turbo, со 2 ќе да е

Старите v6 не беа битурбо, па пак беа со 2 филтри. И пак одеа во 1 цефка, некако бесмислено ми беше. Додуша тоа за дизелите, бензинци не су разгледувал. Тоа на среде ми се виде ко филтер , белите ребра... Мада ептен се ачик ко за филтер. Инаку би турбо се претежно на една цефка, twins турбо или twins битурбо би требало да се на 2 цефки, а со тоа и 2 филтри.

Ова biturbo twin-turbo и слично нема некој реален стандард, односно повеќе е маркетинг како ќе им текне на секој производител посебно. Пример овој битурбо мотор од Мерцедес ти е уствари твин-турбо - две еднакви турбини, по една за секој ред цилиндри.

Кај мене е исто твин-турбо, две еднакви турбини ама влегуваат во заедничка усисна. Целта е да се подобри throttle response и да се намали турбо лаг со тоа што ќе влегува дупло повеќе воздух

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #17289 на: 10 Октомври 2024, 15:37:52 pm »
Така си беа порано, би турбо 2 секвенцијано подредени турбини, твинс две исти, ама меѓувреме измислиле и две исти да работат како би турбо...

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #17290 на: 13 Октомври 2024, 22:32:22 pm »

Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #17291 на: 16 Октомври 2024, 09:20:32 am »
aj dobro utro, malku na shala ama malku i seriozno da si prasham pa valjda kje ima asalni odgovori.

gi chitam sega tekstovive od carclub za novive krosoveri/suvovi shto vera i da se (vo sekoj sluchaj nalickani gradski kolichinja daleku od terenci) i gledam bandaz 18, 19. ne mi e jasno 2-3 raboti pa ako moze tie shto se zapoznati so problematikava da odgovorat.

kupuvash najeftino koliche shto moze (20-30 iljadi iako se mnogu kako pari ponisko od toa teshko da najdish novo) i zemash kutivche so 18ki pa dobro koja e potrebata koga toa kje se trkala samo po asfalt i kje nemozish samo gumi da mu kupish (shto ide vo kolizija so ona deka si zemal eftino koliche)

vtoro koja im e ideata shto ne prodavaat "normalni" koli tuku samo "terenci" pa majka mu stara odamna izlegovme od nivite...i tie shto imame po nekoe nivche taka ni stoi zabataleno.

se dodeka ima polo ili reno ili shto znam tojota yaris NORMALNA so 14ki - 15ki bandazi nikogash ne bi zemal neshto od tipot na taigo, atteca, reno4 ("terenec") ili yaris cross so 18ki bandazi (em tvrdo vozenje em skapi gumi)

ne gi razbiram dizajnerive..edno vreme se trudea da gi zalepat kolite za asfaltot..demek niski sportski sho ti ja znam .. sega pa sprotivnoto mini plakarchinja (poradi kockastiot izgled) podignati od zemja

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #17292 на: 16 Октомври 2024, 09:31:59 am »
Еве јас ќе ти одговорам како некој што вози кола со фабрички ground clearance oд 12 цм. Никогаш повеќе!

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 725
« Одговори #17293 на: 16 Октомври 2024, 09:42:26 am »
Еве јас ќе ти одговорам како некој што вози кола со фабрички ground clearance oд 12 цм. Никогаш повеќе!

a bravo, mnogu dobro argumentirano duri ich! :D

101 zastava, fiesta, skoda felicia, seat cordoba, golf4, golf5, pasat, polo, hyundai i30 (i posledno mercedeot w211) se kolite shto gi imam vozeno vo zivotot i po asfalt i na niva i sekade... nikogash nemalo problem da se pomine po normalen pat (makar i selski makadam za do nivite) shto dobivaat ovie so 17ki bandazi i nagore na kutivchinja od istive koli pogore samo podignati i narecheni "terenci"?

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2748
  • Слобода или смрт
« Одговори #17294 на: 16 Октомври 2024, 09:47:27 am »
Сите тие што ги наброја се со далеку поголемо растојание од земја од 12цм. А денес корола е со 12 цм така да види што се случува со нормалните возила и зошто сите се принудени да одат на сув варјанта.