Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2385018 пати)

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3152
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #15555 на: 15 Февруари 2024, 10:29:43 am »
кољега мењаше кабли на тускон 2.0 плин, во мак плин. После 3 месеци повторно имаше проблем. Парите до дИнар вратени за каблите, што мислам дека е реткост и вреди да се спомни. Сега смени кабли + свеќици, иако предходните ( бриск) беа сменети пред 3000 км(една имаше како црни линии).

Што ѓавол го тера човек да ставаат плинови  експериментираат со коли красни коли упропастија ужас со закон треба да се забрани да НЕ се вградуваат плинови упропастија на луѓе коли и нема никаква заштеда туку само побрзо уништување на автомобилот !!

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #15556 на: 15 Февруари 2024, 10:33:46 am »
Хахаахјааххахахахахаахха

Никогаш не вели никогаш.

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3152
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #15557 на: 15 Февруари 2024, 10:36:15 am »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #15558 на: 15 Февруари 2024, 12:09:27 pm »
кољега мењаше кабли на тускон 2.0 плин, во мак плин. После 3 месеци повторно имаше проблем. Парите до дИнар вратени за каблите, што мислам дека е реткост и вреди да се спомни. Сега смени кабли + свеќици, иако предходните ( бриск) беа сменети пред 3000 км(една имаше како црни линии).

Што ѓавол го тера човек да ставаат плинови  експериментираат со коли красни коли упропастија ужас со закон треба да се забрани да НЕ се вградуваат плинови упропастија на луѓе коли и нема никаква заштеда туку само побрзо уништување на автомобилот !!
појма неам и ја..

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #15559 на: 15 Февруари 2024, 12:44:26 pm »
Еве јас ќе ви кажам еден мој личен пример.
Купив прес неколку години Ауди А4 б5 со вграден плински систем.
Поминав 60Ккм со него без никаков проблем.Само еднаш сменив плински филтер зљ тие 60Ккм.
Епа удри математика колку повеќе пари ќе потрошев за 60Ккм на бензин.
И пак би ставил плин на возило за кое знам дека нема да има никакви проблеми околу перформансите,моторот и сл.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15560 на: 15 Февруари 2024, 14:56:48 pm »
Епа еве колегава имаше проблем, сега и со другата кола имат проглем, му падна тоа куралето од свеќицата. Можда и на бензин ќе му паднела, можд не. Свечицата беше бриск, колата цитроон 1.4, 2007-ма.
На корсата требаше 2000 рпм да постигнит за да кинисат. На филтерот имаше препрека со изолир т.е. на граната, ја извајв, не ни палеше. Ја однесов, оти су ја ваѓал, не оти ти сија клал. Да не трошела. Ато ако е за така и бензин нема да трошит, пола затната.
Друг со ауди 1.8т вентилите со голем сервис му испаѓаше да ги мењат. Што знам, ја су немал некое + искуство со плинот.
Да е фабрички ко кај тебе сигуро би било по инаку.
п.с.
Голфот од брат ми никојпат не рабтеше ко што треба на лер-гас, однеси го на мајсотр- од плинот е, оди на плинар, појди на плинр до бензинт е.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #15561 на: 15 Февруари 2024, 15:10:26 pm »
Кај мене не беше фабрички вграден плинот.
Колата којзнае колку имаше поминато и се возеше нон стоп до трт.

God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #15562 на: 15 Февруари 2024, 15:11:29 pm »
Магичен круг
Плинар - механичар - електричар - плинар - ..

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5935
« Одговори #15563 на: 15 Февруари 2024, 15:18:26 pm »
Меганот има накај 82000 километри моментално, плинот има 80000 поминато. Истиот мотор го вадат и со плин од фабрика до ден денес , досега единствен дефект бил расплињачата шо ми цркна летоска, горе долу толку им е и рокот и на нив, ама поголемиот проблем беше мајстор сељак шо не ја примети на десет пати одење на сервис за редовни работи  за се и ме пушти на пат со неисправна расплињача. Друг проблем не сум имал сериозен, ја скршив капалицата уште одамна, го лепев тоа цевчето сеа се докрши пред некој месец, моментално возам без неа, барам епруветче по димензија, никако да напасирам од нешт,ќе оди назад со укрутено цревце изгледа, ништо трагично, не ни мора капалица на мојот мотор, ама нема зијан ако ја имам.
 Колата нема никогаш сецнато топла ладна, на префрлање ниту да троши нешто повеќе драстично, дури побрз ми е одзивот на гаста сеа со новата расплињача него на бензин, како да го понема онај микронскиот лаг на електронската клапна при притискање на гаста, зе заебававе малце со штелкањето, оди гази ја врати се, гибни па, па пак и дојде мераци..
Проблеми со плин има од неисправни бензиски мотори, неписмени мајстори и од двете бранши, и монтирање на системи на мотори на кој шо не им одговара самиот мотор да има такво гориво.
 За глуп атмосверец, ил обичен турбо бензинец, плинот е права ствар, освен ако не ти е фетиш да плаќаш дупло повеќе за гориво.
 Кај другар  во две Волва в70xC  и XCv90, двата со 2.5т мотор, в раце не се држат со соодветно наместен плин појачи расплињачи и дизни, за моќноста на тие мотори.
в70ката беше увезена со метан фабрички. Смрт немаат моторите

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15564 на: 15 Февруари 2024, 15:42:11 pm »
Ај вака.
Пасат 1.8т 20в - од чичко (татко на брат во ист двор во иста куќа) 670к км + плин, после адитивчиња и чистење со HHO леташе, масло не трошеше, вентили не гореше. Само електрониката и предницата страдаа и некое цревце од бензин од старост.
Астрава што ја возам да не ја подречам мака нема со плинот, истиот уред е од 2013та, Бог знае колку км поминала и колку газди сменила.
Астра Ф 1.6 8в - една од првите коли на татко ми, проблем со свеќици на плин, потоа е решен проблемот и била побрза на плин.
Мерцедес А Класа - А150, проблем со дизни од BRC плин, термин во Аутомакедонија дури по месец ипол и само дијагностиката кошта огромни пари, само Горан во Прилеп се нафати и откри што е, misfire на 3 клип даваше, сменивме сензори, бобина, свеќици, пак исто. Без дијагностика Горан знаеше дека е до дизна, во Плимонт битола и Прилеп кај плинарите под Кули не знаеја што е. Сменета дизна - 2000 ден.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15565 на: 15 Февруари 2024, 15:48:31 pm »
Цитат
системи на мотори на кој шо не им одговара самиот мотор да има такво гориво
.
Да, залепи му 500 еу и на бицикла ќе ти монтират плин. Мада на саем прашував тие дечките од плимонт ваљда, поради километрите не се нафаќаа да редат плин на корсата, што е многу подобро него да наштрафат и да се зеза после. А да се затвара во тија магични кругој, нека, ќе си плата бензин, поефтино ќе ми дојт. Или карта од ЈСП ќе си изваа, па после ќе се замара со редовност :D
Не зна, мене така ми се погодија. Се мислев и цнг да наместа на дизелот, ама не верува овде дека ќе го дотераат ко што треба. Сега немат смисла за цнг.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5208
« Одговори #15566 на: 15 Февруари 2024, 15:53:47 pm »
Kako jas sum imal preku 5 koli so plin i dzam bile?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #15567 на: 15 Февруари 2024, 16:08:03 pm »
Џимни е збеснат нешто  ;D ;D

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #15568 на: 15 Февруари 2024, 16:09:34 pm »
Kako jas sum imal preku 5 koli so plin i dzam bile?

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Како што пиша @vladic3110 , најверојатно си биле тип топ колите, те моторот немал мака, па кога ќе му бапнеш и плин уште повеќе да зеза. Јас една кола сум имал на плин, Citroen ZX, не баш нај позитивно искуство, гасење при застанување на пример, па после идеш у тој кругот механичар-плинар неколку круга додека се среди :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #15569 на: 15 Февруари 2024, 16:22:17 pm »
секој со ксметот :D