https://sdk.mk/index.php/dopisna-mrezha/struzhanets-iskasan-od-glutnitsa-kuchina-skitnitsi-shest-godini-ne-mozhe-da-naplati-otshteta-pravdata-ke-ja-bara-vo-strazbur/
Се почесто приметувам глутници од по 5-6 па и повеќе кучиња низ градов.
Прееска на враќање од зелено пазарче на семафорите кај ц.крст на тоа островчето лежеше едно, понатаму друго, одеднаш стана и тргна првото, му се придружи второто, додека ги пратев со поглед излегоа од џбунчиња и им се придружија уште 3 комада, му се пуштија со лаење на еден со точак, ваљда привлечени од лаењето се појавија уште 2 кучиња...тој со точакот се префрли од патека на коловозна лента и се измеша со колите па така им кидна.
Мислам дека е време за акција со шмајзер.
А тие од лајка нека стават лајк 
А како би се осеќал ти тебе да те погоди заскитан куршум?
Или слично, ако некаде во некој населба е виден бегалец од затвор, дали да се бомбардираат сите куќи
во населбата за да не се пропушти да се истера бегалецот за да се евентуално фати или „неутрализира“?
Тоа што невини би гинеле, нема врска, кој им е крив кога судбината им одредила да се колатерална штета.
Иначе, јас сум за безбедност на граѓаните од опасност од животните, ценам повеќе човечки живот отколку
кучешки и мислам дека не смее да се дозволи да касаат ни луѓе животни ни животни луѓе.
Ова е проблем, треба акција. И од надлежните и од граѓаните. Надлежните да си ја вршат работатат а
граѓаните или да помагаат или да пријавуваат а оние кои држат кучиња во никој случај да не ги фрлаат
на улица.
Јас лично имам вдомено 1 улично куче и платено стерилизација на неколку мачки. Толку можам.