Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2373956 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #4995 на: 08 Ноември 2018, 21:55:01 pm »
Мене повеќе ме плаши оданочувањето на штедни влогови отколку поголема даночна стапка на приход за оние што реално имаат приход. Пошто реално, не е приход редовна нормална (и под нормална) плата, а таа си остнаува со ист данок како до сега.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4020
« Одговори #4996 на: 08 Ноември 2018, 22:03:00 pm »
Ќе си ги чуваш под перница. А ако многу луге ги извадат во краток рок можи ќе им текни да не чепкаат во заштедите
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4997 на: 08 Ноември 2018, 22:25:42 pm »
gi zuljaat parite nasi, ama nese sekirajte bugarite ke gi priberat i parite od MK 😉
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6003
« Одговори #4998 на: 08 Ноември 2018, 22:40:19 pm »
Ќее соберале сичќите ќинти од банкитее на хората за доброто на македонците да и растат рогови.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4999 на: 08 Ноември 2018, 23:28:22 pm »
Тие 15% се поголема разлика за која не се збори многу, во однос на тие 8% повеќе за над 90к плата.
Мене не ми е проблем да платам дополнителни 8% за делот на 90к што си го заработувам.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5200
« Одговори #5000 на: 08 Ноември 2018, 23:51:22 pm »
Ова е мачкање очи само. Треба неколку класи во зависност од имот, возила, примања... Јас се согласувам се да си платам, НО под услов да видам каде одат моите пари и дека се користат за нормални цели. Не за превработена администрација, пензии од 300 и повеќе евра кога минималната плата е 200евра и остали глупи трошења. Ова што се тера вака е неодржливо е сега каде ќе пукне ќе видиме. Ќе биде и бетер со оглед на тоа дека голема е веројатноста, а најверојатно и неизбежна дека МК ќе стане пензионерска земја.

Отсутен Skywalker

• Сениор
« Одговори #5001 на: 09 Ноември 2018, 00:01:55 am »
Тие 15% се поголема разлика за која не се збори многу, во однос на тие 8% повеќе за над 90к плата.
Мене не ми е проблем да платам дополнителни 8% за делот на 90к што си го заработувам.

Кај каматите би ти сменило ако имаш 100к евра или повеќе на банка. За штедни влогови од 10-15к евра кај шо каматата е 100 - 150 евра годишно не игра тоа некоја улога.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5002 на: 09 Ноември 2018, 00:10:16 am »
Кога веќе се спомнаа пензии.
Од платите се двои придонес за пензиско и влегуваат во истоимен фонд. Потоа од фондот се исплаќаат пензии на тековни пензионери.
Има ли фондот и други трошоци, или исплати, покрај исплаќање пензии?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5003 на: 09 Ноември 2018, 00:24:41 am »
Мене повеќе ме плаши оданочувањето на штедни влогови отколку поголема даночна стапка на приход за оние што реално имаат приход.
Тоа е само почеток. Некои од европските „придобивки“ сепак доаѓаат и овде. Ова подолу се стари вести, ама еве што (веројатно) ќе следи:
https://www.bloomberg.com/quicktake/negative-interest-rates
Цитат
Imagine a bank that pays negative interest. In this upside-down world, borrowers get paid and savers penalized. Crazy as it sounds, several of Europe’s central banks cut interest rates below zero in 2014, and then Japan followed. By mid-2016, some 500 million people in a quarter of the world's economies were living with rates in the red.
The Bank of Japan rattled global markets by adopting negative rates in early 2016, more than 18 months after the European Central Bank became the first major monetary institution to venture below zero. The ECB charges banks 0.4 percent to hold their cash overnight. Sweden, Switzerland and Denmark have also adopted negative rates...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5004 на: 09 Ноември 2018, 00:47:17 am »
Ова е мачкање очи само. Треба неколку класи во зависност од имот, возила, примања... Јас се согласувам се да си платам, НО под услов да видам каде одат моите пари и дека се користат за нормални цели. Не за превработена администрација, пензии од 300 и повеќе евра кога минималната плата е 200евра и остали глупи трошења. Ова што се тера вака е неодржливо е сега каде ќе пукне ќе видиме. Ќе биде и бетер со оглед на тоа дека голема е веројатноста, а најверојатно и неизбежна дека МК ќе стане пензионерска земја.

ti si luud , kako gi kredele parite tebe da ti pokazat ??  :-\ :D :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5005 на: 09 Ноември 2018, 01:59:26 am »
Сега ќе почнат со поврат на ддв за граѓаните..

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #5006 на: 09 Ноември 2018, 03:48:50 am »
Колку што можам да приметам, од кризава има два излеза: Табановце и аеродромот Пријателство.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #5007 на: 09 Ноември 2018, 06:13:38 am »
Мене повеќе ме плаши оданочувањето на штедни влогови отколку поголема даночна стапка на приход за оние што реално имаат приход.
Тоа е само почеток. Некои од европските „придобивки“ сепак доаѓаат и овде. Ова подолу се стари вести, ама еве што (веројатно) ќе следи:
https://www.bloomberg.com/quicktake/negative-interest-rates
Цитат
Imagine a bank that pays negative interest. In this upside-down world, borrowers get paid and savers penalized. Crazy as it sounds, several of Europe’s central banks cut interest rates below zero in 2014, and then Japan followed. By mid-2016, some 500 million people in a quarter of the world's economies were living with rates in the red.
The Bank of Japan rattled global markets by adopting negative rates in early 2016, more than 18 months after the European Central Bank became the first major monetary institution to venture below zero. The ECB charges banks 0.4 percent to hold their cash overnight. Sweden, Switzerland and Denmark have also adopted negative rates...

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Треба да се троши за да се движи економијата :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #5008 на: 09 Ноември 2018, 07:55:36 am »
Мене повеќе ме плаши оданочувањето на штедни влогови отколку поголема даночна стапка на приход за оние што реално имаат приход. Пошто реално, не е приход редовна нормална (и под нормална) плата, а таа си остнаува со ист данок како до сега.
Во секоja нормална држава се плаќа данок на штедни влогови. Ама се испичкаа од министерство пошто рајава изреагира како глутница кучиња и решија 2020 тоа да се воведе. Јебига. Само да напоменам данокот се плаќа на каматата што ја добиваш. Ако собираш 50 евра приход од камата месечно ќе плаќаш отприлика 5-10% камата односно 5 евра :)

И не само тоа треба данок за дивиденда, данок за оставина/богатство и многу други такви даноци. Редно е парите да се вртат а не да ги кријат 100 луѓе по банки.

Тоа ти така си мислиш, кога те лажат дека само главчето ќе влезе. После ќе уведат и други даноци, и за овој ќе ја намалат стапката.
Никој со три чисти не брани воведување на даноци на приход.
Тоа ти така мислиш, затоа најдобро не се лажи самиот себе си.

Денарот неможе да биде послаб од еврото затоа што ако некој учел вовед во економија ќе знае дека денарот е фиксно врзан со еврото и така ќе остане во догледно време. Ако ништо друго, барем Народна Банка е пример за добра институција.

Отсутен Skywalker

• Сениор
« Одговори #5009 на: 09 Ноември 2018, 08:02:34 am »
^Данок на камати и данок на капитална добивка на берза не се воведуваше за да се привлечат лугето и да ги извадат парите од под перница и да штедат/инвестираат.

Данок на приход од дивиденда си има и сега.

Колку што читав ќе се оданочваат приходите од камати од над 250 евра годишно, а со овие каматни стапки треба да имаш 15-20к евра на банка за да добиеш таква сума на камата.