Метан се замозапалува? Ајде просветли ме малку хемија, што е CH4, специфична густина, агрегатна состојба, самозапалливост итн 
добро бе пријателе.. што е со тебе и толкувањето на речениците? од каде извади сега термин “самозапалување“? каде јас тоа го спомнав? и дали сериозно мислеше да ме наведеш на загадување со метанот? нај чистиот гас, кој има нај малку загадување при согорување?
а по прашањето за опасно... треба ли да ја појаснувам разликата од корисна експанзија на 3 бари кај ЛПГ (8 до 20 бари на полнење) наспроти ЦНГ кој е на работен притисок од 200 бари (околу 300 на полнење), и дека тоа го возиш во кола, на 2 метри од твојот грб, односно 30 сантими од грбот на твоите деца што седат позади? да дискутираме ли за опасноста од запалливоста на метанот која е поголема од класинчниот пропан-бутан микс т.е. плин? знаеш ли за каква експанзија на ширење збориме доколку се појави процеп на било кој дел од системот на метан, цевка нека е на холендер?
а за немањето искуство со тие уреди кај нас? затоа што во гетеборг видов единствено добар и квалитетен метански уред како се монтира... со дебелозидни челични цевки, што ни нај големиот “јунак“ неможе со раце да ги свитка. тоа кај нас никогаш и никој не монтирал до сега, наспроти бакарни што тураат, па нека се и нај дебелозидните.. единствено плимонт има какво такво некакво искуство со метан, се друго е доста опасно. ЈСП автобусите што ги направија на метан, станаа уште по не еколошки.. мерењата така покажаа, дека загадуваат повеќе со метан одошто само на дизел да си работат, затоа што дизелските агрегати неможе да работат само на метан. притисокот во цилиндар и температурата нема да го запали метанот во цилиндар. треба искра или друг извор на пламен-согорување...
но кај јсп беше друг проблемот т.е. истиот од погоре... немање стручен кадар да го тоа намонтира како што треба и наштелова...
1. Не ми објаснувај работи кои ни самиот не ги знаеш, а особено гледај да не се објаснуваш со луѓе за кои не знаеш што и какво познавање (образование, стручност, интелект) имаат од областа за која дискутираш (ќе ти се смеат).
2. Ваков глуп одговор не сум видел со години, особено во делот каде што споредуваш
и дали сериозно мислеше да ме наведеш на загадување со метанот? нај чистиот гас, кој има нај малку загадување при согорување? гас во својата природна агрегатна состојба (CH4) и состојба за време те. после согорување (CH4 + O2 = CO2 + H2O).
Или во превод едно ОБИЧНО стебло ако го оставиш да гние на земја, нема да ја загади околината, но ако го запалиш и те како ќе ослободи се и сешто во атмосферата.
3. Во делот на загадување на метанот во својата природна агрегатна состојба CH4, и те како се смета за СТАКЛЕНИЧКИ гас. До таа мера што на светско ниво е кренат аларм од ова загадување кое се ПРОИЗВЕДУВА директно (човек), индиректно (животни, производство на говедско месо) и природен пат (природни извори на метан кој се ослободува директно во атмосферата).
4. Спомнуваш ризик од истекување, каде повторно лупеташ и кажуваш работи кои се АПСОУТНО не точни, односно во реалноста се сосема спротивни. Метанот е ПОЛЕСЕН од воздухот кој не опкружува и како таков ВЕДНАШ оди нагоре (бега) од местото на "злосторот", додека LPG како СОЕДИНЕНИЕ кое е потешко (самиот број на атоми во соединението ти го покажува тоа) не оди нагоре туку паѓа на подот и се задржува. Па заради тоа својство на овие два гаса, LPG се одорира со исклучително тежок и препознатлив мирис, додека метанот НЕ. Дополнително лупеташ
да дискутираме ли за опасноста од запалливоста на метанот која е поголема од класинчниот пропан-бутан микс т.е. плин? метанот е поотпорен од самозапалување од LPG како и од многу други соединенија и има многу висок октански број (околу 120).
https://www.engineeringtoolbox.com/fuels-ignition-temperatures-d_171.html 5. Во врска со ситемот од 200-300 бари
наспроти ЦНГ кој е на работен притисок од 200 бари (околу 300 на полнење), и дека тоа го возиш во кола, на 2 метри од твојот грб, повторно мешаш баби и жаби. Притисок во боца (до 200 бари), и работен притисок на системот (2-9 бари), не е исто.
https://campaign.stssensors.com/blog/compressed-natural-gas-cng-pressure-measurementНе се љути, немам намера да те омаловажувам или било што, ама дајте ве молам малку од малку посериозно (иако темата е рекла казала). Не мора сите да бидеме сезналици и да шириме дезинформации.