Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 3022595 пати)

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #2880 на: 11 Јуни 2018, 21:27:12 pm »
Шо чурук град станува Скопјево...од народ, преку сообраќај/паркинзи,  па до клима.

Друже мислам дека е време нешто да направиш за да ги тргнеш фрустрациите кои ги имаш. Смени работа па дури и живеалиште, како викаат секоја промена па макар и на полошо е подобра. Последните неколку години имам приметено нагла зголеменост на општа нетрпеливост меѓу народот (без разлика на верска и етничка припадност). Таа нетрпеливост се одразува и во сообраќајот меѓу другото. Денес избегнав голема сообраќајка во Скопје заради две такви усијани глави (една на возач на ЈСП кој ми пресече пат од постројка, вториот на будала која возеше позади мене и реши во истиот момент да прелета покрај мене на полна линија од другата страна. Се најдов во сендвич меѓу автобус и кола ни крив ни должен и среќа останав прибран и само кочев со надеж дека ќе удрам во автобусот со помала брзина. За моја среќа се деси чудо и за пи*кино влакно успеав да се протнам некако). За другите 30км поминати низ Скопје видов возења по тротоари, проаѓање на црвено, влетување во подвозникот кај континентал со 140кмх... Уште малку ќе почнеме и пешки да си сечеме пат и да се газиме. Зборот ми беше или ќе продолжиш да се фрустрираш секој ден и ќе ја пренесеш таа фрустрација на своите најблиски, оние кои најмалку ти згрешиле или ќе се претвориш и ти еден ден во таква усијана глава и ќе си велиш ако можат другите, зошто да не и јас. Може ќе го направиш и најголемиот грев на форумов и ќе се качиш и на точак и ќе ги нервираш другите членови кои уредно возат 87кмх на партизанска, затоа што процениле за нив дека е безбедно. Уствари што ми беше муабетот? Нема врска кој стигна до тука на постот ваљда сфатил што сакам да кажам. И така ова е рекла казала нели не може да се оди оффтопик.
Зини да ти кажу.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9231
  • Пичлеме
« Одговори #2881 на: 11 Јуни 2018, 21:28:18 pm »
Ти мало си за муабети од на времето, остај не нас чичковците да се присеќаме :)

Срањата од тој период уште се осеќааат.
Шо е така, така е. Не баш од мојата младост, ама од на татка младоста, од тогаш датира пустењето, нишај врата-земај плата :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #2882 на: 11 Јуни 2018, 21:40:04 pm »
Не се секирај за него. Точно знае што му треба, само треба малце да се помрцвари за возачка.
Шо чурук град станува Скопјево...од народ, преку сообраќај/паркинзи,  па до клима.

Друже мислам дека е време нешто да направиш за да ги тргнеш фрустрациите кои ги имаш. Смени работа па дури и живеалиште, како викаат секоја промена па макар и на полошо е подобра. Последните неколку години имам приметено нагла зголеменост на општа нетрпеливост меѓу народот (без разлика на верска и етничка припадност). Таа нетрпеливост се одразува и во сообраќајот меѓу другото. Денес избегнав голема сообраќајка во Скопје заради две такви усијани глави (една на возач на ЈСП кој ми пресече пат од постројка, вториот на будала која возеше позади мене и реши во истиот момент да прелета покрај мене на полна линија од другата страна. Се најдов во сендвич меѓу автобус и кола ни крив ни должен и среќа останав прибран и само кочев со надеж дека ќе удрам во автобусот со помала брзина. За моја среќа се деси чудо и за пи*кино влакно успеав да се протнам некако). За другите 30км поминати низ Скопје видов возења по тротоари, проаѓање на црвено, влетување во подвозникот кај континентал со 140кмх... Уште малку ќе почнеме и пешки да си сечеме пат и да се газиме. Зборот ми беше или ќе продолжиш да се фрустрираш секој ден и ќе ја пренесеш таа фрустрација на своите најблиски, оние кои најмалку ти згрешиле или ќе се претвориш и ти еден ден во таква усијана глава и ќе си велиш ако можат другите, зошто да не и јас. Може ќе го направиш и најголемиот грев на форумов и ќе се качиш и на точак и ќе ги нервираш другите членови кои уредно возат 87кмх на партизанска, затоа што процениле за нив дека е безбедно. Уствари што ми беше муабетот? Нема врска кој стигна до тука на постот ваљда сфатил што сакам да кажам. И така ова е рекла казала нели не може да се оди оффтопик.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #2883 на: 11 Јуни 2018, 21:44:02 pm »

Се знае лекот.

Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #2884 на: 11 Јуни 2018, 22:12:32 pm »
Она што се случува со сообраќајот во Скопје не е ништо поразлично од било кој поголем град, без разлика од кој дел од светот е.
Сум гледал видеа од доста големи градови и секаде е исто, гужви, чекање семафори, свирење, претрчување на пешаци.

Еве на следново видео од 25 секунда па натаму запратете колкава е колоната и закрченоста (најверојатно Лондон е во прашање)

Али битно е дека само во Македонија не функционира ништо, само во Македонија се возат 10 км за 40 минути, додека во сите други градови истата релација за 2 минути се поминува, никогаш нема гужва, правила се почитувале. Ако, мислете си дека е така, затоа ќе тапкаме во место.
Имав порано пишано низ темиве, кога ќе ги исфрлите од мислите политичарите, тогаш ќе тргнеме напред.
Се додека кривицата (а воедно и желбата за подобро) ја барате во политичарите, ќе тонеме.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #2885 на: 11 Јуни 2018, 22:31:56 pm »
На 1:20 тој со таксито вака кај нас, моторџијата со шипка ќе го маваше :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #2886 на: 11 Јуни 2018, 23:06:32 pm »
Она што се случува со сообраќајот во Скопје не е ништо поразлично од било кој поголем град, без разлика од кој дел од светот е.
Сум гледал видеа од доста големи градови и секаде е исто, гужви, чекање семафори, свирење, претрчување на пешаци.

Рано наутро, 7.45-8 саат, автопатот кој води кон Париз од ценрална Франција (од Орлеан возев). На 25 км пред да влезеш во градот, веќе има congestion се вози со 10км/ч, во тргни-застани гужва. Тие 25 км, ги поминуваш околу 2 часа. И така е секое сабајле, а тек внатре во градот, близу центарот. Сообраќајот е луд.
Во 17-19 часот во Рим, не можеш да мрднеш од место на некои делници низ центарот. Комотно остави ја колата, дојди после саат време, пак на исто место, во истата гужва ќе си ја најдеш.

Истанбул ич да не го збориме. за 5км со такси ти требаат саат и нешто во шпиц.

Само некој што не (се) возел во некој таков град, може да зборува колку е лош сообраќајот во Скопје.
Но, од друга страна, па и не е нормално у паланка да заглавиш у сообраќај, така да и тие што се бунат, до некаде се во право :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #2887 на: 11 Јуни 2018, 23:19:12 pm »
Од цк скм. Оние на дедо ми што му напраиле национализација на имотот, пошто не чинело многу да имаш. Боље било сиромав да си.

Додека Тито се рашетувал по светот со сопствен авион, си терал кејф на Бриони, имал преку 80 автомобили. Мислел и он за народот, бил подобар политичар од денешниве.

Само некој што не (се) возел во некој таков град, може да зборува колку е лош сообраќајот во Скопје.
Но, од друга страна, па и не е нормално у паланка да заглавиш у сообраќај, така да и тие што се бунат, до некаде се во право :)

Бунењето погоре што го читам е за Скопјево, единствениот град во светот што е закрчен од гужви во сообраќајот.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1461
« Одговори #2888 на: 11 Јуни 2018, 23:19:56 pm »
у минхен до сеа само поради преправки на патот и затворени ленти имам видено гужви, инаку главно нема.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #2889 на: 11 Јуни 2018, 23:25:21 pm »
За Париз, перифериците беа така, како дете се сеќавам.

А во градот, татко ми кажува, на семафор се лепеа до браник, или паркираш на улица покрај тротоар и не креваш рачна, за друг да ја подбутне со браник ако не го собира. Браниците (оние железните) сите беа оштетени.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2890 на: 12 Јуни 2018, 00:06:33 am »
milijonski gradovi ne sporeduvajte so Skopjevo, ... ;)
kratko bez mnogu tupenje kazano; nije poslednite 20 godini nemame urbanizam i naj naj normalno e ova sto ni se desava...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #2891 на: 12 Јуни 2018, 00:17:18 am »
Не сте виделе вие Штау затоа така зборите.. 3-4 саати да не мрднеш од место и после да поместуваш уште најмалце 2...
Гужвата во Скопје ќе ви биде како на автопат да сте прошле со 130.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
« Одговори #2892 на: 12 Јуни 2018, 00:28:22 am »

Абе супер ми е мене животов, али градов и понатаму е чурук и чурук ќе остане...а гледам и тебе ти е.
Ај да пукне.

« Последно менување: 12 Јуни 2018, 00:35:29 am Stratro »

Присутен FiLo

• Легенда
« Одговори #2893 на: 12 Јуни 2018, 00:43:51 am »
milijonski gradovi ne sporeduvajte so Skopjevo, ... ;)
kratko bez mnogu tupenje kazano; nije poslednite 20 godini nemame urbanizam i naj naj normalno e ova sto ni se desava...

Епа во милионски градови се губат по 2-3 часа низ гужви. Во Скопје по 30-50 минути. Има разлика нели ?

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #2894 на: 12 Јуни 2018, 01:25:18 am »
imet  imet ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.