Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 3029782 пати)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #9870 на: 24 Ноември 2020, 21:12:20 pm »
Еве нека каже некој Македонец што има Македонско и Германско државјанство дали Германија дозволува да се резиденти на Германија, а да ги возат колите на македонски таблички цела година.

Можеш, ако најдеш начин да си плаќаш данокот на моторни возила. Возењето на возило на странски таблички (макар и од други ЕУ држави) за приватни потреби се третира како затајување данок. А, затајување данок прв пат е прекршок, втор пат кривично дело.

Ако си студент, или колата е на фирма/службена, може со години без проблем.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15256
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9871 на: 24 Ноември 2020, 21:17:57 pm »
Еве нека каже некој Македонец што има Македонско и Германско државјанство дали Германија дозволува да се резиденти на Германија, а да ги возат колите на македонски таблички цела година.
Троа оф топик, но колку што знам Германија не дозволува двојни државјанства.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Да,ама тоа не значи дека неможи да имаш.
Пример за да добијам Германско треба да се откажам од Македонското.После добивањето на Германското се враќаш во Македонија поднесубаш за Македонско и си вадиш.Германија не дозволува,ама Македонија дозволува.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #9872 на: 24 Ноември 2020, 21:19:59 pm »
Е па не знам баш колку би добил пак доколку еднаш се откажеш.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9873 на: 24 Ноември 2020, 21:32:10 pm »
Познавам луѓе кои имаат,ако сакаш процентуално да ти кажам колку,неможам немам толку податоци.

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
« Одговори #9874 на: 24 Ноември 2020, 21:55:37 pm »
Да, проверив. После 3 години од добивање на отпуст, пак може да се отпочне постапка за добивање.

Ах...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #9875 на: 24 Ноември 2020, 22:03:36 pm »
Zato kje glasame za ВMRO!!@1!

Не гледам зошто би мешале Вмро, Сдсм.

Проблемот е што кој и да е на власт, гледаме дека македонците се граѓани од втор ред, а албанците сега и македонците со бугарски пасоши добиваат третман на граѓани од прв ред.
Анегдота беше, или како се велит, не беше озбилен моабет.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #9876 на: 24 Ноември 2020, 23:01:54 pm »
Троа оф топик, но колку што знам Германија не дозволува двојни државјанства.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Да,ама тоа не значи дека неможи да имаш.
Пример за да добијам Германско треба да се откажам од Македонското.После добивањето на Германското се враќаш во Македонија поднесубаш за Македонско и си вадиш.Германија не дозволува,ама Македонија дозволува.

Но колку е тоа легално. Кога поседуваш државјанство од одредена држава, колку што сум јас запознаен, одговараш пред законите на таа држава, што значи дека најверојатно ти не смееш да извадиш македонско државјанство иако Македонија ти дозволува, бидејќи си во конфликт со германските закони.

Интересна работа што ми текна за Бугарските државјанства, нека каже некој од поупатените. Има ли право утре Бугарија да ги повика македонците со Бугарски државјанства во случај на воен конфликт да ја бранат државата? Не знам дали БГ има платена професионална војска или не, али чисто ме интересира како би се одвивало тоа, бидејќи како БГ државјанин ги уживаш погодностите но и обврските кон Бугарија.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9877 на: 24 Ноември 2020, 23:16:53 pm »
Taa mozebi oma pravo da gi povika,ama sosema drug muabet e toa sto tie pokraj dvojnoto drzavjanstvo mozat da se "vadat" i da ne se prijavat.
Imam slusnato muabet(kolku e tocno neznam),deka tie sto sakale da go otkazat bg drzavjanstvo im bile barani po 20-30.000e za toa.
Taka na primer nekoj so Mk i Bg drzavjanstvo ostvaruva pravo na D ili F drzavjanstvo  koga ke mu recat da plati tolku pari mozis da pogodis od koe drzavjanstvo ke se "oslobodi".

p.s Zakonite postojat da se prekrsat.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1032
« Одговори #9878 на: 25 Ноември 2020, 00:41:17 am »
https://vlada.mk/node/23312

Nekade imase po temive pisano ali ne znam kade premestete za davackite za kolite so stranski tablici eve soopstenie

Не сфаќам што им значи: "да влегле на територијата на Република Северна Македонија до 1 октомври 2020 година."

Регистрирани на НМК таблици пред први октомври па да си земеш поврат? Или одјавени од странство и нерегистрирани од први октомври? Ништо од ова нема смисла.

Ако не, тогаш како ќе се докаже кога влегла колата во Македонија кога никогаш не била регистрирана тука?

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #9879 на: 25 Ноември 2020, 01:08:37 am »
Последен пат да е регистриран влез на возилото на наша територија пред тој датум.

Тие информации, кое возило и кога влегува и напушта, треба да стојат како податоци во царина.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #9880 на: 25 Ноември 2020, 01:26:55 am »
сопственикот или корисникот, односно лицето овластено за отуѓување на возилото или лицето кое ќе го купи возилото да ги има регулирано царинските и даночните обврски за возилото во рок од шест месеци од денот на влегувањето во сила на овој закон и да поседува важечка сообраќајна дозвола, осигурување и зелен картон;

Ова што значи?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #9881 на: 25 Ноември 2020, 07:55:35 am »
Да го регистрира на македонски таблички.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #9882 на: 25 Ноември 2020, 08:27:24 am »
Колата ќе се квалификува за 50% попуст на давачки ако ги исполнува тие два услови:

1. Да влегла последен пат во државата пред 01 октомври.
2. Да се покрене увозна/царинска постапка за истата кола во рок од 6 месеци од денот на стапување на сила на законот.

Претпоставувам ќе се оди на карта "плати си цела сума па ние ќе ти вратиме пола некогаш", а не "на лице место ќе ти скратиме пола од давачките".
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 775
    • ibiz.mk
« Одговори #9883 на: 25 Ноември 2020, 08:43:04 am »
незнам за други али кај мене беше ситуација
зимам возило од германија. според каталог еуро3, али ставено у официјален сервисер на митсубиши DPF, И се води како euro4
во сообраќајната се си е уредно пишано, и тестови за издувни гасови има

кај нас не сакаа уоште ни да погледнат тоа, гледаат каталошки, ми седеше колата месец дена на терминал.
отидов во бугарија преку фирма го регистрирав без никаков проблем.

јас радо ке си го регистрирав на мк таблички да ми дозволеа, е сега ова незнам дали ке ги покрива и таквите возила.

Али не би требало ако е еуро4,5,6. тие можеле секако да се царинат кај нас. зошто некој кој може иде да регистрира поевтино и сега да добие 50% попуст

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
« Одговори #9884 на: 25 Ноември 2020, 12:10:59 pm »
Како ја возиш во МК преку фирма во БГ? т.е може така?