Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 3030535 пати)

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4416
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #8325 на: 13 Април 2020, 16:30:38 pm »
 Зошто тогаш според регулаторна комисија има различна(пониска) набавна цена.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #8326 на: 13 Април 2020, 16:34:03 pm »
Зошто тогаш според регулаторна комисија има различна(пониска) набавна цена.
Зошто мислиш дека набавната цена на нафтата од лук оил е иста со набаванта цена на макпетрол, и е иста со набавната цена во пресметковниот документ на регулаторна? Со сигурност тврдам дека не е иста. Таа во документот е за пресметка и регулација на крајната цена.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Skywalker

• Сениор
« Одговори #8327 на: 13 Април 2020, 16:39:18 pm »
Ако беше истото гориво, регулаторна ќе ставеше иста максимална набавна цена. Додатно и движењето на цената ќе беше исто.

А што продаваат лукоил и макпетрол незнам. Можно е тие да продаваат евродизел како ЕЛ

Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15256
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #8328 на: 13 Април 2020, 16:41:19 pm »
Na benziska nemozis da stavis 'crvena' nafta vo vozilo.Znaeme deka toa mozi da se zloupotrebi no ne vo tolkava mera.
Znaeme deka nekoj mozi da si natoci vo burinja pa posle toa vo kamioni,kombinja,traktori i sl.
Na kraj pak se se sveduva na nedovolno kontroli od ovlasteni lica.
Raspad  na sistemot na site strani i najlrsno e da se kreni cenata namesto da gi zasukame rakavite i da srabotime nesto.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
« Одговори #8329 на: 13 Април 2020, 16:52:45 pm »
Ако беше истото гориво, регулаторна ќе ставеше иста максимална набавна цена. Додатно и движењето на цената ќе беше исто.

А што продаваат лукоил и макпетрол незнам. Можно е тие да продаваат евродизел како ЕЛ

Камо среќа да не беше истото, немаше да го бутаат по камиони и автобуси (колите се пи*кин дим у однос на потрошња на вкупно гориво). Ама исто е... Ти викам, разликата е можеби во филтрирањето и во адитивите. од иста цевка во рафинерија искача и едното и другото. Оваа за новиве дизел автомобили мора да помине низ додатен процес на десулфуризација, заради еко нормиве и DPF-ите. Што ме тера да размислувам - зошто кај нас често луѓево проблеми со ДПФ-ите?! :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8330 на: 13 Април 2020, 17:05:36 pm »

Камо среќа да не беше истото, немаше да го бутаат по камиони и автобуси (колите се пи*кин дим у однос на потрошња на вкупно гориво). Ама исто е... Ти викам, разликата е можеби во филтрирањето и во адитивите. од иста цевка во рафинерија искача и едното и другото. Оваа за новиве дизел автомобили мора да помине низ додатен процес на десулфуризација, заради еко нормиве и DPF-ите. Што ме тера да размислувам - зошто кај нас често луѓево проблеми со ДПФ-ите?! :)
Затоа што Шефо ставаше биодизел во Пежото и се фалеше дека е еко ориентед ;D

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #8331 на: 13 Април 2020, 17:09:38 pm »
1.9TDI трпи и искористено масло од трафостаници како погонско гориво, така да кога ќе видиш, црвената и не е така лоша...

Отсутен stefanel984

• Редовен
  • Пораки: 1275
« Одговори #8332 на: 13 Април 2020, 17:24:05 pm »
фала @Simo - Carrier159 , за деталното објаснување, јас мислев дека кратат некој чекор во обработката на црвената нафта.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7444
« Одговори #8333 на: 13 Април 2020, 17:53:06 pm »
Фала Симо за деталното објаснување, јас отидов да наточам од црвената без акциза, ја немам ДПФ.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8334 на: 13 Април 2020, 18:06:56 pm »
Во целиот муабет за нафта за домаќинство не ми е јасно кои домаќинства се греат на нафта.
Со сегашнава цена е апсолутно неисплатливо греењето, да не зборам за претходната цена изминативе години.

Многу одамна, парното ми беше на нафта и во просек трошевме 1.500 литри.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55339
  • Махер
« Одговори #8335 на: 13 Април 2020, 18:13:59 pm »
Во целиот муабет за нафта за домаќинство не ми е јасно кои домаќинства се греат на нафта.
Со сегашнава цена е апсолутно неисплатливо греењето, да не зборам за претходната цена изминативе години.

Многу одамна, парното ми беше на нафта и во просек трошевме 1.500 литри.
И мене ми беше 1000 литри. Паметам дека беше 28 денари литро нафта и беше многу исплатливо и удобно. Пред 10 години го продадовме котелот зошто не го користевме.

Нафта стана многу блиско со котел на струја, а заебанциите да се поголеми со нафтата, и просторот.

После излегоа инвертер и заврши целата приказна со котли на струја и нафта.

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8336 на: 13 Април 2020, 18:35:29 pm »
Уште пред 15 години дигнавме раце од нафта, не се сеќавам колку беше, мислам 22. (Рачунај тогашна цена на струја).
Многу поудобно е котле на струја, си плаќаш месец за месец, нема сервисирање како нафтеното, нема потреба од цистерна, итн

Отсутен Skywalker

• Сениор
« Одговори #8337 на: 13 Април 2020, 18:38:22 pm »

Исто е ама не е исто. Тој еден чекор во процесот на рафинирање го прави ЕЛ маслото малку поефтино за набавка, но многу понечисто. 

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #8338 на: 13 Април 2020, 19:08:22 pm »
Ја прекрстивме Италија ;D

https://republika.mk/vesti/makedonija/chulev-297-makedonski-gragjani-od-severna-italija-vo-vtornik-doagjaat-vo-makedonija/

Не сме ја прекрстиле, туку стварно доаѓаат од северна италија, од ломбардија, најпогодениот дел и затоа ке бидат 3 недели во карантин а не 2.
Од каде знаеше за 3те недели?
Сега дури слушнав на вести :)

На 10ти Април, ничим изазвани, Италија ја поделија на јужна и северна ;D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6090
« Одговори #8339 на: 13 Април 2020, 20:55:11 pm »
Чудно,не ми личи на ѕвезда,сега излегов на двор,блешти онака на зелено-плава нијанса (како електрода на швајц апарат)

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk