Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2377910 пати)

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #4335 на: 03 Октомври 2018, 09:54:30 am »
Стратро и да зимаш 2000 евра, ако пак живееш и работиш во Скопје пак ќе истите глупости ќе се случуваат во сообраќај, во маало, на шалтер.

Работата не е дали ти лично си мрзлив, вреден, заработуваш 300 или 3000 евра. Поентата е дека во глобала како народ сме сиромашни, мрзливи и гледаме само за себе, а би биле презадоволни на другиот да му е полошо отколку на нас :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #4336 на: 03 Октомври 2018, 09:59:31 am »

Германецот пред 80 години бил на многу лошо дереџе еве да не кажам економски и безбедносно на очајно ниско ниво. Ама и пред војните како народ (и тие околу нив французи, италијанци, енглези итн). горе долу имале далеку повеќе искуство во историјата со владеење и самото тоа си носи подобар старт. Не сум јас крив или ти што сме родени во Македонија, сепак малце позитивно да гледаме на работите и да си ја бркаме својата работа. Ако ништо друго барем е 2018, пакуј куферите и ела навака, незнам што друго да ти кажам :).

Germany, nein danke.
Поготово после 2018.

Значи што понатака да кажам. Се водиш од ебани јутуб видеа за тоа каква е Германија, а батката па што го направил видеото не го интересира ништо друго освен и тој да си направи некаква паричка и да ти кажам сигурно добро и му иде. Па сега ја ти ја сфаќам љубомората зошто тој таму горе зимал 10.000 евра плата а ти не. Плус шо ќе ти се 10.000 кога гледаш од видеото Германија не ја бива.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4337 на: 03 Октомври 2018, 10:03:36 am »
Човекот сака да каже дека и „фините“ да ги стават во нашите чевли, експресно ќе се просељачат. И вајс верса, нашиве сељачишта таму бргу се „покондуруваат“, барем од аспект на почитување на правила и закони - еднаш кога ќе се најдат во средина каде законите се спроведуваат ревносно и без пардон за никој.

Луѓето во основа секаде се слични, различни се само околностите.

- Германецот живее во Германија каде што... сигурен си безбедносно и економски, улиците ти се чисти
Не си во тек изгледа... Eве од нивната телевизија, значи најмеко што може и изшминкано за да не биде страшно:
https://www.dw.com/en/german-study-links-increased-crime-rate-to-migrant-arrivals/a-42006484

Епа сега толку ми се моите можности.
Тоа е тоа, на твоја (и сечија) жалост.  :-X

Но од мене добиваш + поени за искреноста да признаеш дека не порекнуваш игнорирање на реалноста и игнорирање на аргументи со факти - секогаш кога не ти одговара.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #4338 на: 03 Октомври 2018, 10:15:40 am »
Стратро и да зимаш 2000 евра, ако пак живееш и работиш во Скопје пак ќе истите глупости ќе се случуваат во сообраќај, во маало, на шалтер.

Работата не е дали ти лично си мрзлив, вреден, заработуваш 300 или 3000 евра. Поентата е дека во глобала како народ сме сиромашни, мрзливи и гледаме само за себе, а би биле презадоволни на другиот да му е полошо отколку на нас :)

Не било отсекогаш така.
Југословенско дете си, треба да знаеш.

Истиот народ е, истата територија..да не кажам истите потенцијални сељаци за кои погоре пишуваш.
Единствено што тогаш имало а сега нема е кеш кој диктира животен стандард и донекаде еднаквост меѓу луѓето кои во тој случај нема да се ситат на туѓа несреќа, односно нема да бидат завидливи на туѓа среќа.

Затоа сега сме поделени на патриоти и предваници.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4339 на: 03 Октомври 2018, 10:18:40 am »

Или
Ако не можам да направам да ми биде подобро, ќе направам на комшијата да му биде полошо и така да се изедначиме во лошото...

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4340 на: 03 Октомври 2018, 10:21:20 am »

Не било отсекогаш така.
Југолсловенско дете си, треба да знаеш.

Истиот народ е, истата територија..да не кажам истите потенцијални сељаци за кои погоре пишуваш.
Единствено што тогаш имало а сега нема е кеш кој диктира животен стандард и донекаде еднаквост меѓу луѓето кои во тој случај нема да се ситат на туѓа несреќа, односно нема да бидат завидливи на туѓа среќа.

Покрај кешот, и поголема еднаквост пред законот и редот, институциите подобро функционираа од сега.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #4341 на: 03 Октомври 2018, 10:21:45 am »
Фините да ги стават во нашите чевли нема да се просељачат. Јас тврдам едно ти друго.

Арабија и таквиот живот нивни нема допирна точка со европскиот начин на живот, макар и Македонија земи ја како пример. Затоа поените задржи си ги себе си, а верувам ти требаат за гмо анализи и гео-политчки случувања  :)

Мене многу повеќе ме интересира еве споделуваш вест каде што има зголемена стапка на криминал со пристигањето на мигрантите во Германија. Факт.

Е сега, толку ли си наивен или глуп или прост или па го занемаруваш фактот намерно се со цел да ги удоволиш твоите фалични верувања? Ако јас постирам слика од населба Карпош еве да речеме која што има повеќе паркови и зеленило, дали тоа значи дека во Македонија генерално е чисто и средено за живеење? Ма немој да ме јебеш бре...

Не било отсекогаш така.
Југолсловенско дете си, треба да знаеш.

Единствено што тогаш имало а сега нема е кеш.

Абе и Германија во двете светски војни од голема воена сила после војните беше бетер од Југославија после војните. Истиот народ, истата територија. Значи не е кешот бе батка.

Југославија од економска гледна точка (а кој учел тоа на факс со книги по економии си знае итн.) ќе знае дека една затуцана Полска во советскиот Сојуз била далеку поразвиена држава од Југославија што толку многу се величи. Тоа што 30тина години во Југославија обичниот народ горе доле имал можност да отиде во Хрватска на одмор и да има основни услови за живот не значи дека било ОК. Напротив.

Навороучение. Ниту тогаш ниту сега на овие простори имало просперитет.

Кеш бе  ;D

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4342 на: 03 Октомври 2018, 10:32:57 am »
Кога веќе почна со наравоученија...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4343 на: 03 Октомври 2018, 10:37:35 am »
Е сега, толку ли си наивен или глуп или прост или па го занемаруваш фактот намерно се со цел да ги удоволиш твоите фалични верувања? Ако јас постирам слика од населба Карпош еве да речеме која што има повеќе паркови и зеленило, дали тоа значи дека во Македонија генерално е чисто и средено за живеење? Ма немој да ме јебеш бре...

Абе и Германија во двете светски војни од голема воена сила после војните беше бетер од Југославија после војните. Истиот народ, истата територија. Значи не е кешот бе батка.
Кеш бе  ;D
Тебе некој друг те јебе, не сум јас - не ме обвинувај, не е фер. Според твојата логика, во руралните области и одредени квартови од градовите, се е како што треба... И затоа сите треба да се прават слепи (баш како германската влада) за криминалот, убиствата и слувањата што секојдневно се случуваат во поголемите градови во Германија?

П.С. Добронамерен совет: Описмени се малку, провери кој инвестирал и ја финансирал Германија, и пред и после војната. После објасни ни пак за тоа дека кешот не би важен.

П.П.С. Сигурноста во Германија:

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #4344 на: 03 Октомври 2018, 10:50:34 am »
@Stratro  Па да, бетер е сега за жал, а луѓето горе доле минатото секогаш го памтат повеќе по добрите работи а не лошите сеќавања.

Еве последно градоначалникот на Ново Село ШВЕРЦЕР да ти се вратил на работа за некој месец. Па гледам ниту фама се дига за тоа ниту ништо. Пази човече, градоначалник фатен како со цела фамилија си шверца цигари и згора на тоа си продолжува да врши јавна функција. Резил. Треба народ да излезе и да протестира за ова зошто е незамисливо дека вакво понашање се одобрува, макар тоа да ти било и правно издржано.

А тука продолжете да постирате квази научни видеа од јутуб каков бил криминалот во Германија и Франција поради мигрантите. Фак лоџик. 

Кеш бе  ;D
Тебе некој друг те јебе, не сум јас - не ме обвинувај, не е фер. Според твојата логика во руралните области, и одредени квартови од градовите, се е како што треба... И затоа сите треба да се прават слепи (баш како германската влада) за криминалот, убиствата и слувањата што секојдневно се случуваат во поголемите градови во Германија?

П.С. Добронамерен совет: Описмени се малку, провери кој инвестирал и ја финансирал Германија, и пред и после војната.

Не сум педер јас немој со вакви ниски финти од маало. Пошто си многу паметен знаеш дека немој да ме јебеш е фраза користена за заебанција. Ако не си толку паметен, тогаш се извинувам однапред за недоразбирањето, ама знам дека ја сфати заебанцијата  :)

Според мојата логика ти неможеш да разбереш апсолутно ништо, зошто во твојата глава си бесконечно убеден дека твоето мислење е релевантно, над сите и правично, но сепак е засновано на јутуб видеа, смешни анализи од нонејм извори. Еве те замолувам поштеди ме од твоите совети зошто па на крајот на денот и тие се засноваат во  твојата сопствена лага во која што живееш, па така што се понатака напишано од тебе во врска со мене едноставно нема никаква издржаност. Батали ме мене.

Што те боли тасето кој, како ја финансирал Германијаи пред или после војната. Неможеш историскиот тек на настаните да го земеш од еден специфичен временски период и на тоа да вршиш некакви си тролски анализи за гео политиката. Западна Европа е развиена историски поради огромен сплет на околности и пробувајќи тоа да го релативизираш фокусирајќи се на само еден временски интервал нема ништо да ги помогне, туку ќе продолжиш со пишување глупости.

Ти не си никаков репер за дискусија, напротив си канцер на таквата но за жал тоа е резултат на големата глобализација што се постигна последниве 15тина години. Дојде време, луѓе без трошка потрошена минута на високо образование, читање релевантни книги во врска со економија, право, медицина и секаква друга наука да ти трубат дека оние знаат повеќе.

п.п.п.с..п.с. за сигурноста во Македонија не ти треба јутуб. Слободно прошетајте во Свети Николе, Пехчево, Берово па се до Дебар, Гостивар или Струга. Па поголема несигурност од сиромаштија и омраза има ли?   

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #4345 на: 03 Октомври 2018, 10:55:40 am »

Прашањето е, како дошле тие да бидат консултанти зошто баш работат со ЕУ и зошто љупат толку пари од една држава која знае се, може се, ама никако да и тргне.  ;D ;D

Eве како..

Step 1

Step 2

Step 3

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4346 на: 03 Октомври 2018, 10:59:05 am »
Тоа со градоначалникот е одговор до кое дереџе сме стигнале.
Тука не помага никаков кеш, само џенем.

Џабе 10.000 евра кога за некое остварување право ќе налеташ на небулозна бариера и ќе те направат улав.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4347 на: 03 Октомври 2018, 11:05:45 am »
Фак лоџик. 
...
Според мојата логика ти неможеш да разбереш апсолутно ништо, зошто во твојата глава си бесконечно убеден дека твоето мислење е релевантно, над сите и правично, но сепак е засновано на јутуб видеа, смешни анализи од нонејм извори. Еве те замолувам поштеди ме од твоите совети зошто па на крајот на денот и тие се засноваат во  твојата сопствена лага во која што живееш, па така што се понатака напишано од тебе во врска со мене едноставно нема никаква издржаност.
Твојата логика е (како што сам кажуваш) „фак лоџик“. Видеа, анализи, студии, и други материјали ти се покажуваат како поткрепа на тоа што се дискутира, наспроти твоите навредливи забегувања кои не се аргументирани со ништо друго освен твојата неинформирана необјективност и банален инает.
Не дека се жалам на нешто, продужи си то вреѓање да си покажуваш колку ти е нивото на сељачизмот.  ;)

Цитат
Што те боли тасето кој, како ја финансирал Германијаи пред или после војната. Неможеш историскиот тек на настаните да го земеш од еден специфичен временски период и на тоа да вршиш некакви си тролски анализи за гео политиката.

Чекај сега малку другар, нели ти зборуваше за тоа дека не е работата до кеш туку до други работи - зошто Германија се дигнала од пепелот на војната. Сега кога ти се покажува дека баш до кешарица е работата зошто Германија се развила повеќе и побрзо од другите - сега наеднаш не ти одговара муабетот.  :)

Цитат
Ти не си никаков репер за дискусија, напротив си канцер на таквата но за жал тоа е резултат на големата глобализација што се постигна последниве 15тина години. Дојде време, луѓе без трошка потрошена минута на високо образование, читање релевантни книги во врска со економија, право, медицина и секаква друга наука да ти трубат дека оние знаат повеќе.
Ти бе најде да зборуваш за читање книги? Гледајќи те како се изразуваш, би рекол дека да е до тебе библиотеките би банкротирале, или би фатиле пајажини на главните влезови.  ;D

Не сум педер јас
Ок, штом така велиш...   ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4348 на: 03 Октомври 2018, 11:06:41 am »
@vlatko.klp заради запирање на офтопиков овде каде не му е местото, понатаму реплицирам во рекла казала. А ако следат модераторите, подоста од муабетот во последниве страни би било подобро да се премести таму во рекла казала.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #4349 на: 03 Октомври 2018, 11:13:43 am »
Во кој градови има овластени сервиси за пп апарати?
Денес одам во Кичево каде што и досега одев за да ми го проверат пп апаратот, и да ми направат продолжување од 6 месеци за исправност ми викаат дека повеќе немаат лиценца за тоа мора во друг град да одам.
Кој би знаел нека каже каде има во поблиски градови на Кичево.

Bitola ima...evro sigurnost se vika servisot.

За овај сервис се работи https://www.google.com/maps/@41.0308359,21.3325238,3a,75y,338.3h,77.49t/data=!3m6!1e1!3m4!1smyQ9hW7fG_fOwJshoIz7Gg!2e0!7i13312!8i6656
и дали со сигурност имаат лиценца, бидејќи во Кичево каде што досега одев ми рекоа дека требале да платат 20000 евра за лиценца, поради големата сума и неисплатливост ја затвораат работата тука во Кичево. Сега треба да бараме чаре по други градови.

Имаше некој големи законски промени на тоа поле така да доста голем дел од сервисите се затворени. Додуша извадија нов закон па 3-4 месеци немаше ниеден сервис додека не се адаптиравме тие што решивме да продолжиме со тоа.

Јас работам со тоа и ја земав и новата лиценца. Ако те носи патот накај или низ Велес помини слободно ќе го средиме бесплатно.

Што се однесува во кој градови има и како, освен ДЗС нема кој друг да ти каже. Морале да се повикуваат на закон за транспарентност и заштита на пдоатоци па освен да се јавиш телефонски и да прашаш друг начин да дознаеш нема.

http://dzs.gov.mk/

Со сигурност сервиси има во Скопје, Велес, Тетово, Штип, Виница, Кавадарци.

Сервисот што е на сликата сигурно е преместен. Според новиот закон мора објектот да ти е во индустриска зона и регистриран како Г3, да има минимум 7 простории, над 100м2......
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA