Во Германија минимална бруто плата е 8,85 евра по саат или 1500 евра на месец или после 35 посто оданочување 975 евра. Кирија во просечен германски град со сите режиски трошоци е околу 600 евра, значи остануваат 375 евра. Кој не земал плата кај нас, топ ќе му се, кој зема 200-300 евра сигурно нема да се летне за 100 евра повише у Германија.
Моментално правам документи за Германска работна виза...Покрај консултации и со Велештрумф и со Луки,имам и колеги кои сега брзо се преселија ГЕрманија комплетно...
Ако ми дат виза бегам и јас фамилијарно,ако не ке си тераме во оваа вукојебина...
Инаку дека со 600евра ке најдеш стан со се режиски трошоци не баш,има места каде се наоѓа има места каде не се наоѓа...ЈАс конкретно правам договор на 1800е бруто+ дневници...ГОре долу ке бидам околу 2200е+...
Е сега од 2200(најниска ке ми биди со се дневниците) математиката оди вака:
-800-900 стан со се давачки за струја,нет,плин,паркинг,зависно од тоа каков стан ке се најди...
-400-500 јадење
-300-400 други некои трошоци...
Значи ова горе долу,не клавам толку прецизно е сега ем ке истерам месец без да се мислам дали ке ми стигнат или не,дали ке ми платат или не,едноставно раат во глата,ем ке ти остани некоја банка...ПА ке најдиме нешто и за жената да чепка колку да убива досада и така...