Автор Тема: Столарија ПВЦ/ДРВЕНА?Алуминиум  (Прочитано 32674 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1069
Одг: Столарија ПВЦ/ДРВЕНА?Алуминиум
« Одговори #90 на: 13 Август 2020, 15:41:26 pm »
Здраво!
Дали некој во последниве неколку години ставил алуминиумски прозорци? Како сте задоволни?
Препорака за модел и фирма

пред многу години цца 20  ;D, овие ми ставаа мене во стан во Скопје (тогаш пвц-то уште беше во зачеток и го немаше на секој чекор)

http://al-demik.mk/en/products/ иначе Струмичани!

ден денес прозорите и вратите супер си ја вршат работата и со функционалност и со изолација, дури сега приметувам дека бараат малку штелување или пак мењање на оковот.

фирмава како функционира после толку време појма немам, ама гледам од сајтов дека напреднале  ;)

Отсутен Водич

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
« Одговори #91 на: 13 Август 2020, 19:53:57 pm »
@osmica8 кој си е архитект си знае, кој е лаик ќе кажува дека за куќа се работи.... инаку најнормална кука, нема никави шибери.... јас бев за пвц, дури побарав и понуди, ама ми влезе сега нешто чивијата со алуминиум, а мн малку инфо има кај нас за тоа
инаку проектот сеуште е во изработка, но ќе пробам да ставам некоја слика

@zvonkog фала, ќе погледнам

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #92 на: 13 Февруари 2021, 17:03:13 pm »
Клабери,

Дали некој може да опише/прати клип од јутуб како се прават опшивки после менување прозор? Што материјал освен гисп картонот користат?

Со стариот на времето правевме со малтер, глеам сеа со гипс картон сите прават.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3876
« Одговори #93 на: 13 Февруари 2021, 20:16:19 pm »
Кога ќе најдете фирма што работи вака монтажа на прозори пријавете.

Може најдобрите комори и стакла да ги има ако оставаат тие што ќе опшиваат да го решат прблемот со добро дигтување нема да се добие посакуван резултат.

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #94 на: 13 Февруари 2021, 20:44:24 pm »
Клабери,

Дали некој може да опише/прати клип од јутуб како се прават опшивки после менување прозор? Што материјал освен гисп картонот користат?

Со стариот на времето правевме со малтер, глеам сеа со гипс картон сите прават.

јас кога ми ги заменија прозорите сам си направив опшивка и тоа со стиропор,

работев се исто како што гледаш на видеата со гипскартон само јас со стиропор, испадна супер засега сум задоволен.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #95 на: 13 Февруари 2021, 20:55:43 pm »
Мене ми е доволно да знам кај нас како прават. Бидејќи со цените се на Запад а квалитетот Африка.

На Запад сосема е друго.

@kokos

Може да бидеш подетален?
Или ако работеше по некое упатство онлајн, прати ми го?

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #96 на: 14 Февруари 2021, 06:41:12 am »
Стиропор, радикол, пластични ќош лајсни со мрежа, мада молерот после ги извади и стави алумински.
Покрај све ова погоре уште еден скалпер ти треба и сам ќе си средиш.

Јас средував делумно сам, заедно со еден дечко кој е таков мајстор за се, со 2000 ден сите опшивки ги направивме.
340 евра ми побара еден лудак за оваа работа. И тоа беше првиот мајстор што го отерав у ...

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #97 на: 14 Февруари 2021, 10:31:15 am »
Ти ефтино си поминал, мене ми бараат 230е за 2 балконски врати само опшивка, без глетување.
Уште и услуга ми правел, ситно било тоа, ден работа. ММЕ ја 15 дена работам за таа плата... Истите тие што бараат 200е за ден работа, ми плачат после на стоматолог пломба што ги чинело 1000д

Јас вака нешто гледав

https://youtube.com/watch?v=HM7XI2qpa8E&feature=share

Со татко ми на времето со малтер ги правевме, сеа глеам сите или со гипс картон или еве стиропор шо велите.
Гледам има и како некои лајсни што се користат
http://www.profi.com.mk/product/product&product_id=414

Дупките како ги пополнувате, со пурпена, со стиропор и лепак....?
Тоа радикол е У врска?

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #98 на: 14 Февруари 2021, 14:41:56 pm »
За дупките мериш колкаво парче стиропор треба, сечеш, позади сакаш пуни со радикол сакаш како топки ставај да се залепи стиропорот и толку.

Кај мене молерот на крај среди изглетува да биде фино.

Цените на некој мајстори не се за коментирање едниот беше овој со опшивките, еден молер ми ми побара 700 евра за глетување и кречење и уште вика аууу па јас тука три дена работа имам. Му се изнеабав мамицата и на него...
Сега откако завршив книга може да напишам со дешавки со мајстори.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #99 на: 14 Февруари 2021, 16:16:07 pm »
За дупките мериш колкаво парче стиропор треба, сечеш, позади сакаш пуни со радикол сакаш како топки ставај да се залепи стиропорот и толку.

Цените на некој мајстори не се за коментирање едниот беше овој со опшивките, еден молер ми ми побара 700 евра за глетување и кречење и уште вика аууу па јас тука три дена работа имам. Му се изнеабав мамицата и на него...
Ne kontam, kaj stavas stiropor? Mesto gips karton? Posle vrz stiroporot kako na nego stavas glet i boja?

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #100 на: 14 Февруари 2021, 18:35:07 pm »

Ne kontam, kaj stavas stiropor? Mesto gips karton? Posle vrz stiroporot kako na nego stavas glet i boja?

Да така.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #101 на: 14 Февруари 2021, 18:38:01 pm »

Да така.
Нешто мрежа таква работа? глетот директ на стиропорот лепи?

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #102 на: 14 Февруари 2021, 18:52:44 pm »

Да така.
Нешто мрежа таква работа? глетот директ на стиропорот лепи?

Ќош лајсни од сите страни, мрежа и глет.
Директ на стиропор да.

Отсутен igor-sk

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #103 на: 11 Декември 2021, 19:03:23 pm »
Денеска ми монтираа Rehavu Geneo Pvc надворешна врата ама не ми дихтува како што треба се си мислам дека профилот е искривен.
Од Рачката надоле  имам минимум 3мм луфта т.е меѓу рамката и вратата.
Се си мислам дека вратава ми е донесена деформирана.
Одма  пријавив во фирмава од кај што ја купив вратата ми рекоа као демек треба да се наштелова  на Ментушето да се притегне.

Ваше Стручно видување момци ?

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #104 на: 11 Декември 2021, 19:08:21 pm »
За заклучување треба кваката нагоре да ја кренеш ? Ако да, види со крената квака дали ќе залепи убаво.