Автор Тема: Столарија ПВЦ/ДРВЕНА?Алуминиум  (Прочитано 32695 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
Одг: Столарија ПВЦ/ДРВЕНА?Алуминиум
« Одговори #60 на: 04 Јуни 2020, 19:23:13 pm »
Нема комарник, ова слика ја најдов како приближно пошто незнам како да објаснам внатрешна..
Ако страда звучната изолација, батали и иди на поевтината варијанта.
Комшија до мене свадба праеше пред неколку години, јас спиев ко бебе. Бушење, сечење дрва, грмење итн. = приоритет има звучна изолација кај мене.
Како мислиш страда звучната изолација ? Не реков тоа, него дека таа е доста мала, околу 15мм.. Џабе се долу 6 комори едно друго кога горе има обична кутија со малку стиропор од едната страна..
Кај тебе обични има надворешни или ?

Отсутен Astraion

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
  • Pixel Perfect.
« Одговори #61 на: 04 Јуни 2020, 21:09:46 pm »
Нема комарник, ова слика ја најдов како приближно пошто незнам како да објаснам внатрешна..
Комшија до мене свадба праеше пред неколку години, јас спиев ко бебе. Бушење, сечење дрва, грмење итн. = приоритет има звучна изолација кај мене.
Како мислиш страда звучната изолација ? Не реков тоа, него дека таа е доста мала, околу 15мм.. Џабе се долу 6 комори едно друго кога горе има обична кутија со малку стиропор од едната страна..
Обични надворешни.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #62 на: 05 Јуни 2020, 01:59:52 am »

Забораваш дека оваа кутијата од надвор ќе биди покриена со 10см стиропор од фасадата.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #63 на: 05 Јуни 2020, 12:18:13 pm »
И кајмене се вака укопани кутиите ич не сум помислил на ова... Згора на тоа нема стиропор туку е бетонска кутијата. Чаре некое за таква изведба? Ако ставам пвц, а прашање на време е само кога ќе се случи како да го решам и ова?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #64 на: 06 Јуни 2020, 20:45:40 pm »
Кај тебе е од постарите згради со забче за ролетна. Најдобра варијанта. Еве како ќе биди наместено.

Истата ситуција ја имам и јас.
Од надвор нема грда кутија за ролетна.
Добиваш поголем прозор.
Многу полесен начин за сервис на ролетната.

Само кога ќе менуваш да гледаш да си купиш системски кутии за прозори. Не некој самоделски.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #65 на: 06 Јуни 2020, 22:32:39 pm »
Какви ти се тие системски? :) Кога ќе менувам секако човечето што ми го кажа ќе го барам, тој со такви ли работи?

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #66 на: 07 Јуни 2020, 21:33:20 pm »

Забораваш дека оваа кутијата од надвор ќе биди покриена со 10см стиропор од фасадата.
Не сум знаел дека се става и фасада врз кутијата, таа ќе дојди сигурно на 5см од ивицата при што за да се израмни фактички ќе треба 15цм стиропор (нормално зависи колкава дебелина ќе се става насекаде)...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #67 на: 08 Јуни 2020, 10:17:23 am »
Дечки, да препорачате некој јутуб канал за сервис на пвц врати.
Вратата е малце падната од тежината, а и од староста верувам. Пред да викам мајстор, мислев ако може нешто сам да стегнам да поправам.
Еве видео и слики од вратата:

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #68 на: 08 Јуни 2020, 17:19:49 pm »
Ако работата стигне до нови шарки би ти препорачал да бараш нешто како овие на сликава.

Уште малку и 20 години откако е монтирана вратата и нема мрднато.

Првото лето кога пукна жештина со имбус (се гледа на сликата) ја преподесив малку бидејки почна да фаќа при затварање.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #69 на: 08 Јуни 2020, 17:43:28 pm »
Тоа е обврска на газдата на станот, зашто при превземање го пријавив ова и на еден голем прозор, ама викам ако се решава лесно со стегање, штрафење да не викам мајстор па додека се разберам на германски си ибавме мајката.

да дополнам, го решив проблемот и на вратата и на прозорот. Има за штелување, но на долната шарка, стегнав и сега е скоро како ново.
« Последно менување: 08 Јуни 2020, 20:03:49 pm ficomk »

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #70 на: 14 Јули 2020, 17:56:33 pm »
пак јас, со друг проблем. Лани монтираа моите ПВЦ прозорци и врати, појма немам ни марка ни модел. Почнаа да квичат како да не се подмачкани, па да предложите со што да ги средам? ВД-40, уљенце или нешто специфично има за нив? Заради ситуацијава не би ги викале да го средат проблемот, поготово ако можам да го средам сам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #71 на: 14 Јули 2020, 18:00:18 pm »
Има дупчиња за подмачкување, провери кога ќе одиш. И со спреј за подмачкување можеш да ги испрскаш. Обично тоа е потребно на неколку години или секоја година зависно од производителот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #72 на: 14 Јули 2020, 19:33:23 pm »
Машинско уље. ВД40 мириса многу.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #73 на: 27 Јули 2020, 20:29:19 pm »
Не знам дали некаде е пишувано ама најблиску ми е темава....препорака за фирма/човек за изработка на комарници?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3473
« Одговори #74 на: 27 Јули 2020, 21:28:23 pm »
Не знам дали некаде е пишувано ама најблиску ми е темава....препорака за фирма/човек за изработка на комарници?
Оди во Темпо99 купи си материјал и направи си сам.